TURIZAM

Turistička špica prošla

22.08.2002.
u 00:00

* U nekim se dalmatinskim mjestima, unatoč formalno nepopunjenom privatnom smještaju, slobodna soba ne može naći * Broj gostiju izgubljen zbog poplava u Njemačkoj i Češkoj zasad nije dramatičan

Na Jadranu se, prema evidenciji turističkih zajednica, odmara nešto više od pola milijuna turista. Brojniji su nego lani u isto vrijeme pet posto, ali ih je oko 50.000 manje nego tjedan prije. Turistički vrhunac ovogodišnjeg ljeta je, očito, minuo. Barem što se tiče službenih pokazatelja. Naime, iz nekih dalmatinskih mjesta (Hvara, Bola, Brela...) stižu informacije da se, unatoč formalno praznim mjestima u privatnom smještaju, na propitkivanje ima li slobodna soba i ovoga tjedna čuju niječni odgovori. Gostiju je, stoga, zasigurno više nego što je registrirano, pa nije isključeno da ih je trenutačno i nekoliko desetaka tisuća više od evidentiranih 506.000.

Kako bilo, sezona se usprkos kataklizmičnim procjenama i povremenim minusima pokazuje u okviru očekivanja. Plan je prema lani bio plus do pet posto, a u prvih sedam mjeseci bilo je četiri posto više noćenja (23,3 milijuna). Kolovoz i Talijani stabilizirali su rast, pa napokon i Istra bilježi plusove. Od protekloga vikenda ta regija ugošćuje dva posto više turista (Kvarner jedan posto više, a Dalmacija, koja ovo ljeto još nije iskusila podbačaj, devet posto više).

Do kolovoza je, inače, najviše bilo noćenja tradicionalno najbrojnijih njemačkih gostiju. S njima se uvelike računa i u nastavku sezone, pa velike poplave u nekim dijelovima Njemačke i te kako zabrinjavaju jadranske domaćine. Kod najvećeg njemačkog specijalista za putovanja u Hrvatsku, ID Riva toursa, zbog poplava su zabilježili i ranije povratka s ljetovanja i otkaze planiranih putovanja.

- Sreća je u nesreći da su poplave dijelom zahvatile područja u kojima je završila sezona godišnjih odmora, pa štete za hrvatski turizam neće biti prevelike. Hrvatska je bez poplava možda ove godine mogla uknjižiti pet posto više njemačkih gostiju od lanjskih 1,3 milijuna, pa i veći postotak. Ovako će taj rast u najboljem slučaju iznositi tri, četiri posto - procjenjuje Selimir Ognjenović, direktor njemačkog ID Riva toursa.

Jedan od najvećih poznavatelja njemačkog tržišta ističe da Hrvatska s takvim rezultatom, pa čak i samo ponovljenim lanjskim, može biti i te kako zadovoljna. Istodobno, naime, Mallorca knjiži 30 posto manji posjet iz Njemačke, u minusu je Tunis, Turska se žestoko bori da ponovi lanjske brojke...

Iz poplavama pogođene Češke stižu slične vijesti. Tamošnji organizatori putovanja, također, imaju otkaza. No u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice računaju da će se do rujna, kad bi zbog nižih cijena posjet iz te zemlje trebao porasti, situacija smiriti. Direkt

orica praškog ureda Mirjana Žilić ne sumnja da će se ponoviti lanjski rezultat s oko 742.000 čeških turista i ne isključuje rast do planiranih pet posto.

Radmila Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije