Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ JEDAN UDARAC BALKANSKOM KARTELU

U Brazilu uhićen još jedan srbijanski narko boss koji je organizirao transporte kokaina između dva kontinenta

Europol
07.10.2023.
u 08:17

- Ova operacija je udarac bez presedana jednoj od najvećih svjetskih kriminalnih organizacija koja se bavi distribucijom kokaina i nabavkom kokaina za velike kriminalne mreže u Europi - priopćila je ranije španjolska policija, ne precizirajući o kojoj se svjetski poznatoj kriminalnoj organizaciji radi. No uskoro se iskristaliziralo se da je ta velika  kriminalna organizacija Balkanski kartel, kriminalna organizacija zbog koje je Europol osnovao zasebnu skupinu koja se bavi samo njima

Više od 16 osoba, među kojima je i Srbin nastanjen u Brazilu, kojeg je Europolova operativna grupa zadužena za Balkanski kartel, označila kao jednu od svojih najvažnijih meta, uhićeni su proteklih dana  u Brazilu, priopćio je Europol. Uhićenja su rezultat međunarodne policijske akcije u kojoj su sudjelovale policije Brazila, SAD-a, Srbije, Cape Verdea, Velike Britanije....

Ovu zadnju istragu protiv Balkanskog kartela inicirao je Europol, a uhićenja u Brazilu rezultat su, kako kažu, razmjene policijskih informacija 11 zemalja s obje strane Atlantskog oceana.  Međunarodna policijska suradnja koja je dovela do uhićenja srbijansko-brazilskog narkobosa trajala je godinu i pola dana, a meta joj je bila kriminalna skupina koja se specijalizirala za krijumčarenje ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu. 

Brazilska policija je prije neki dan provela dobro organiziranu raciju na više o lokacija - u São Paulu, Cearái, Paranái, Rio Grande do Norteu i Santa Catarini.  Rezultat toga je uhićenje 16 osoba, od kojih su neke povezne s kriminalnom organizacijom Primeiro Comando da Capital (PCC), najvećem brazilskom kriminalnom organizacijom za koju se smatra da ima 22.000 članova, od kojih je 6000 u zatvorima. Među uhićenima je i srbijanski narko boss kojeg Europol smatra  jednom od najvažnijih meta svoje operativne skupine koja se bavi Balkanskim kartelom i to zbog toga što ga se sumnjiči  da je između dva kontinenta organizirao bezbrojne brodske transporte kokaina.

Brazilska policija je njega i osobe koje su s njim uhićene uspjela povezati s dvije recentne velike zapljene kokaina: s 5,7 tona te droge koja je u travnju 2022. zaplijenjena na ribarskom brodu u Cape Verdeu te sa 1,3 tone kokaina  koje su u kolovozu 2022. zaplijenjen također na ribarskom brodu u brazilskoj Fortalezi. U tim dvjema akcijama tada je bilo uhićeno ukupno 12  osoba, 10 Brazilaca i dva Crnogorca.

VEZANI ČLANCI:

U Europolu kažu i da je ova zadnja serija uhićenja još jedan od snažnih udaraca koji su zadali Balkanskom kartelu. Početkom rujna u Španjolskoj je "pao"   brod sa 2,7 tona kokaina, a trag tog kokaina međunarodne policijske snage odveo je do Beograda gdje je uhićen Slobodan Kostovski, inače bjegunac iz brazilskog zatvora. Ta rujanska akcija bila je treća koju su u manje od mjesec dana bile provele združene policijske snage, a nakon nje Europol je priopćio da je Balkanskom kartelu zadali velik udarac.

Prije uhićenja Kostovskog i zaplijene 2,7 tona kokaina  na brodovima kod Capo Verdea, 22. kolovoza kod Kanarskog otočja bio je zaplijenjen  brod za 700 kilograma kokina. Tada su bile uhićene  tri osobe: Srbin, Hrvat, za kojeg se sumnjalo da je posao s kokainom organizirao te Talijan, za kojeg je Europol naveo da je povezan s talijanskom mafijaškom organizacijom ´'Ndranghetom. Tri dana kasnije, združeni policijski ulov je bio još bolji jer je u Španjolskoj  zaplijenjeno rekordnih 10 tona kokaina.

Ta droga bila je skrivena u kontejneru s bananama, a  brod je krenuo, kao i mnogi prije njega iz Ekvadora. Ono što je bilo posebno zanimljivo kod te zaplijene je što su kutije u kojima je bila skrivena droga imale logotipove 30 različitih kriminalnih organizacija, kako je kasnije utvrdila španjolska policija.

- Ova operacija je udarac bez presedana jednoj od najvećih svjetskih kriminalnih organizacija koja se bavi distribucijom kokaina i nabavkom kokaina za velike kriminalne mreže u Europi - priopćila je tada španjolska policija, ne precizirajući o kojoj se svjetski poznatoj kriminalnoj organizaciji radi.

No uskoro se iskristaliziralo se da je ta velika  kriminalna organizacija Balkanski kartel, kriminalna organizacija zbog koje je Europol osnovao zasebnu skupinu koja se bavi samo njima. Potreba za osnivanjem specijalizirane radne skupine ukazala se nakon što su policije diljem svijeta, zahvaljujući dekriptiranju EncroChata, ANOM-a i SKY-a, platformi za kriptiranu komunikaciju, dobile insajderski uvid u način funkcioniranja organiziranog kriminala.

Zahvaljujući tom uvidu doznali su i da se Balkanski kartel prometnuo u vodeću svjetsku kriminalnu organizacija koja se bavi krijumčarenjem kokaina. U svom "poslovanju" izbacili su posrednike, pa tone droge  nabavljaju direktno od južnoameričkih kartela, nakon čega kokain uglavnom morskim putem transportiraju do europskih luka.

Poznati su i po izuzetnoj brutalnosti, a osim za krijumčarenje kokaina specijalizirani su i za visokoprofilirane pljačke, kojima, kako se sumnja, financiraju poslove s drogom. "Poslove" su razgranali u najmanje 50 zemalja svijeta, kako smatra Europol, uključujući i sve zemlje bivše Jugoslavije. "Članstvo" čine Srbi, Hrvati, Crnogorci, Slovenci....

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije