Pravi pristup

U Ekonomskoj školi znaju posao - za projekt dobili čak 195.000 eura

'04.10.2010., Bjelovar - U ekonomskoj i birotehnickoj skoli u vjezbenickom praktikumu obucavaju se buduci poduzetnici na nacin da je ucionica preuredena u poslovne urede kao u stvarnoj tvrtki, a temel
'Damir Spehar/PIXSELL'
05.10.2010.
u 08:20

U idućih godinu dana europskim novcem financirat će se dodatna edukacija profesora i nabava informatičke opreme za četiri nove vježbeničke tvrtke.

Europa nudi nepovratna sredstva, a mi to ne znamo iskoristiti – ocjena je koja se često čuje kad je o pretpristupnim EU fondovima riječ. Primjer bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole govori suprotno. Zahvaljujući entuzijazmu i kreativnosti pojedinih profesora koji su osmislili i kandidirali projekt prema IPA fondu, škola je prije nekoliko dana potpisala ugovor vrijedan nešto više od 195 tisuća eura. Za njegovu realizaciju iz EU fonda trebalo bi stići nešto manje od 158 tisuća nepovratnih eura. Riječ je o projektu kojim se osigurava dodatna edukacija profesora i nabava informatičke opreme za četiri vježbeničke tvrtke kroz koje će učenici stjecati praktična znanja.

Suradnja s drugom školom

– Projekt ćemo realizirati zajedno s Ugostiteljskom i prehrambenom školom, tako da će svaka od škola moći otvoriti po dvije vježbeničke tvrtke – objasnio je ravnatelj Ekonomske škole Vojislav Kranželić, napominjući da njihova škola već ima otvorenih osam takvih tvrtki.

– Teži se tome da svaki razred dobije svoju tvrtku i zato će odobreni projekt biti od velikog značenja – ističe Kranželić, dodajući da će se za svaku od škola nabaviti po 16 računala i sve što je uz to potrebno. Napominje da će u okviru projekta biti napisan i priručnik za vježbeničke tvrtke koji će moći koristiti svi u Hrvatskoj.

I međužupanijski sajam

Idejni tvorac, ujedno i projekt-manadžer je profesor Saša Aušperger, kojem će u realizaciji pomagati još desetak kolega.

– Osim za nabavu nužne opreme, novac će se potrošiti na organizaciju pet trodnevnih seminara za edukaciju profesora te na tri studijska putovanja – ističe Aušperger, dodajući da će učenici i profesori ići u Beč, Daruvar i Bašku na Krku.

U okviru projekta bit će realiziran i međužupanijski sajam vježbeničkih tvrtki na kojem bi trebalo sudjelovati najmanje njih 50-ak iz cijele Hrvatske. Sajam bi se trebao održati u ožujku u Gudovcu u okviru tradicionalnog Proljetnog sajma. Posebnu zahvalnost za realizaciju projekta, ističe Aušperger, duguju bjelovarskom Poslovnom parku bez čije pomoći ne bi uspjeli.

O svjetskim dostignućima

Zahvaljujući odobrenom projektu predavanja na seminarima u Bjelovaru, među ostalim stručnjacima, trebao bi držati i Johanes Lindner, Austrijanac kojeg smatraju svjetskim stručnjakom za vježbeničke tvrtke. Za bjelovarske profesore to je idealna prilika da doznaju o najvišim svjetskim dostignućima na tom području.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije