hitna pomoć

U Grubišnom Polju i Čazmi nema liječnika u noćnoj smjeni

\'12.03.2010., Bjelovar - Detalj hitne pomoci  Photo: Damir Spehar/PIXSELL\'
\'Damir Spehar/PIXSELL\'
12.03.2010.
u 15:50

Dio poslova će, prema novom ustroju, preuzeti tehničari, od kojih će jedan biti i vozač.

Odlukom o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, koju bi Županijska skupština trebala donijeti u ponedjeljak, županijska Hitna medicinska služba među prvima bi u Hrvatskoj trebala doživjeti preobrazbu. U Bjelovaru, Daruvaru i Garešnici bit će punktovi hitne gdje će timovi sastavljeni od liječnika, tehničara i vozača pružati hitnu medicinsku pomoć 24 sata dnevno. Na svakom punktu bit će zaposleno pet takvih timova.

U rukama tehničara

No, u Grubišnom Polju i Čazmi bit će punktovi niže razine sastavljeni od dva medicinska tehničara, od kojih će jedan ujedno biti i vozač.

- Jedan će biti viši ili medicinski tehničar srednje stručne spreme s deset godina iskustva u Hitnoj pomoći, prema uzoru na Europu - kaže ravnatelj županijskoga Doma zdravlja Branislav Ljubić. Na pitanje neće li građani tih gradova biti zakinuti za kvalitetu hitne zdravstvene skrbi Ljubić kaže kako će ondje od 7 do 19 sati na intervencije po potrebi izlaziti liječnici Doma zdravlja, a od 19 do 7 sati pravilnikom će biti ustrojena njihova pripravnost kod kuće.

Dojavna stanica

Istodobno će biti ustrojena i jedinstvena dojavna jedinica u dispečerskoj službi putem koje će se prema pozivima na hitne intervencije slati najbliži medicinski tim, bez obzira na to kojem punktu pripadao. Ocijene li čelnici dvaju gradova da je ta razina zaštite nedovoljna, kaže Ljubić, stalno liječničko dežurstvo morat će platiti iz gradskih proračuna. Ima još nepoznanica poput one kako će liječnik koji živi u Bjelovaru, a radi u G. Polju biti pripravan kod kuće. No, iako još nije prihvaćena mreža hitne pomoći, novi bi ustroj trebao zaživjeti krajem ove ili početkom iduće godine.

Komentara 1

DU
Deleted user
00:16 18.05.2010.

naravno da će stanovnici manjih gradova i mjesta biti zakinuti, ti ljudi plačaju jednak porez a dobiju znatno manju slabiju uslugu, i to ne samo što se tiče liječenja,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije