Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLASTIKA

U Hrvatskoj azijski i afrokaripski nos postaje europski

Afro_311.jpg
import
13.09.2008.
u 18:01

Medicinski turizam već je desetljećima normalna pojava za državljanerazvijenih europskih zemalja, koji brojne zdravstvene smetnje odluče izliječiti u jeftinijim zemljama, među kakve spada i Hrvatska, a da je tomu tako, potvrđuje i podatak da je čak 400 tisuća operacija obavljeno izvan EU. Tako već godinama traje pravi bum u “dentalnom turizmu”, a zadnjih mjeseci sve je veća potražnja i za estetskim kirurzima.

– Stranci, većinom Englezi, dođu nakon što im prijatelji kažu da su bili kod nas i da su zadovoljni, mreža takvih preporuka sve je šira i stranaca imamo sve više – ističe estetski kirurg dr. Rajko Tončić, koji je sa sinom Dinkom pionir hrvatskoga medicinskog turizma. A da su stručnost osoblja Poliklinike Tončić i te kako prepoznali u Engleskoj, svjedoči i oglas u “Marie Claire”, jednom od najčitanijih ženskih magazina, u kojemu Linda Briggs, bivša pacijentica dr. Tončića, svoje sugrađane šalje u Hrvatsku.

– Sav posao, od organizacije smještaja, prijevoza do operacije, odradimo sami jer zasad se, osim Linde, ni jedna agencija nije spremna uhvatiti ukoštac s tim. U Mađarskoj, Poljskoj ili Češkoj to je masovna pojava, a pacijentima se nude i različiti popratni zabavni sadržaji dok čekaju skidanje šavova. Kod nas je sve na leđima pojedinaca – ističe dr. Dinko Tončić.

Triput jeftinije
Kako su operacije i triput jeftinije nego, primjerice, u Engleskoj, a postoje i low cost letovi do Zagreba, pacijentima se i te kako isplati doći u Hrvatsku na uljepšavanje. Usto, dolaze li u aranžmanu gospođe Briggs, moći će razgledati i najpopularnija odredišta u Lijepoj Našoj, primjerice, jadranske otoke ili Plitvička jezera.

Nedavno je ugledni britanski list The Daily Telegraph prozvao Hrvatsku zemljom sumnjive razine zdravstvene skrbi i stručnosti liječnika citirajući upozorenje Britanske udruge estetskih plastičnih kirurga (BAAPS) kako Britanke, sve da bi prošle jeftinije, svakodnevno izlažu opasnosti svoje živote.



– Hrvatski zakoni su jasni i strogi, a uvjeti u kojima radimo posve ispunjavaju visoke europske standarde. Stoga su takve tvrdnje besmislene – ističe dr. Rajko Tončić i dodaje kako nikad nisu imali problema ni s jednim pacijentom iz inozemstva.

Na prozivanje BAAPS-a reagirao je i dr. sci. Ivo Đepina iz Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb ističući da su mutna zbivanja u nas gotovo nemoguća te da stranci nemaju nikakva razloga za brigu dođu li se liječiti u Hrvatsku.

– Pacijenti su najbolji dokaz našega rada i zato se ne bojimo prozivki – ponosno ističe dr. Dinko Tončić.
I dok Hrvatice, koje češće odluče kročiti u ordinaciju estetskog kirurga nego Hrvati, uglavnom popravljaju nos i grudi, strankinje, kojih ima u jednakoj mjeri kao i stranaca, uz korekciju nosa najčešće traže face-lifting i liposukciju.

– Od dvadeset do trideset posto naših pacijenata su stranci. Sigurno bi ih bilo i više da imamo podršku neke agencije i da ne pada sve na naša leđa. Ali, ne žalimo se – ističu liječnici Poliklinike Tončić.
U oglasu u “Marie Claire” piše kako je Poliklinika Tončić specijalizirana za rekonstrukciju tzv. afrokaripskih i azijskih nosova (“etnički nosovi”), čiji vlasnici žele imati “europski” nos.

Nerealni zahtjevi
– Većina pacijenata s tim problemom ne osjeća da pripada kulturi u kojoj živi pa žele promjene. A to se u našoj poliklinici postiže posebnom tehnikom, koju smo mi uistinu usavršili, a nakon zahvata nos gubi sva etnička obilježja i omogućuje pacijentima da se lakše uklope u okolinu u kojoj žive – kaže dr. Dinko Tončić.

Iako se, priznaju, ponekad nađu i u situacijama koje podsjećaju na epizode kultne serije “Reži me”, dr. Rajko Tončić i dr. Dinko Tončić ipak znaju povući granicu pa one koji dođu s nerealnim zahtjevima koji se kose s njihovom etikom glatko odbiju.

– Zadnji slučaj bio je da smo odbili ugraditi implantat u grudi muškarcu, tj. transvestitu, koji ni sam nije bio načisto što želi. Rekli smo da je riječ o radikalnom potezu i – više se nije pojavio!
Svakojakih zgoda liječnicima Poliklinike Tončić ne nedostaje, a jedino što ih brine jest preziran stav hrvatske javnosti koja još ne shvaća kakve prednosti medicinski turizam donosi našoj zemlji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije