TABLETE NA RECEPT

U Hrvatskoj nestašica jedne vrste klavocina: 'Neće ga biti do ljeta 2025.'

Podaci HALMED-a pokazuju i kako je prošle godine na lijekove u Hrvatskoj potrošeno 8,4 milijarde kuna
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
11.09.2024.
u 14:50

Radi se o vrsti klavocina koji se koristi u tek 1 posto slučajeva, dok nestašica drugih vrsta klavocina u Hrvatskoj trenutno nema

Pliva Hrvatska izvijestila je kako sve do ljeta 2025. u Hrvatskoj neće biti dostupan popularni lijek Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta. Radi se inače o lijeku koji se izdaje na recept, a koristi se za liječenje infekcija poput bakterijske upale sinusa, upala srednjeg uha i izvanbolničkih pneumonija.

Međutim, napominju u odgovoru za Večernji list iz Plive, radi se o vrsti klavocina koji se koristi u tek 1 posto slučajeva. Za onu vrstu koja je možda i najkorištenija, Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete, na stranicama HALMED-a nije navedena nestašica.

- Važno je napomenuti kako se radi o proizvodu koji čini neznatan dio, svega 1%, od svih korištenih lijekova Klavocin Ili 0,5% tržišta ove molekule. Naime Klavocin obuhvaća više lijekova koji se primjenjuju za liječenje infektivnih bolesti. Djelatna tvar u tim lijekovima je kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline - objašnjavaju iz Plive pa objašnjavaju zašto je došlo do nestašice.

- Postoje različiti farmaceutski oblici Klavocina poput otopina za injekciju/infuziju, praška za oralnu suspenziju, filmom obloženih tableta ili tableta za oralnu suspenziju/raspadljivih tableta za usta. Razlog za nestašicu ovog oblika lijeka povezan je s problemima u proizvodnim kapacitetima i opskrbnom lancu kod dobavljača sirovina - dodaju. 

Ostali oblici lijekova s brand imenom Klavocin dostupni su na tržištu te bolesnici mogu bez problema doći do njima prepisane terapije, potvrdila je Pliva.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Ovo su najbolji memeovi o debati: Jedenje pasa, transrodni izvanzemaljci... Bilo je svega

Podaci HALMED-a pokazuju i kako je prošle godine na lijekove u Hrvatskoj potrošeno 8,4 milijarde kuna
1/19
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije