Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDNA PRAVILA

U ovoj državi aplikacije društvenih mreža su zabranjene, a boja automobila strogo regulirana

TURKMENISTAN-CAPITAL-ASHGABAT
Foto: Cao Yang/XINHUA
1/2
04.05.2024.
u 20:23

Pristup internetu ondje je strogo reguliran i samo mu mali dio stanovništva može pristupiti

Turkmenistan je jedna od najtajnovitijih zemalja na svijetu i jedna je od najrjeđe naseljenih nacija u Aziji. Graniči s Kazahstanom, Uzbekistanom, Afganistanom i Iranom. Život građana Turkmenistana teško se može zamisliti u zapadnim zemljama i prožet je nekim neobičnim pravilima. Internet je dostupan malom broju ljudi, zabranjene su im popularne aplikacije društvenih mreža, a jedno od najbizarnijih pravila je da automobili moraju biti bijele boje.

Onima koji su bili u glavnom gradu Turkmenistana Ashgabatu nije dugo trebalo da primijeti da su svi automobili na ulicama ili bijeli ili srebrni - i to nije slučajnost. Pravilo o boji automobila uveo je Gurbanguly Berdimuhamedov koji je bio predsjednik do 2022. godine kada je sklopio sporazum o podjeli vlasti sa svojim sinom Serdarom. Tada je donio to pravilo nakon što je naredio zapljenu svih crnih automobila u glavnom gradu 2018. godine. Tada je navodno policija zaplijenila sve crne automobile i vlasnicima naredila da ih ofarbaju u bijelu ili srebrnu boju, a zabrana je kasnije proširena i na sve druge boje. Ne zna se točan razlog te odluke, no Berdimuhamedov je ljubitelj bijele boje i vjeruje da donosi sreću.

VEZANI ČLANCI

Pristup internetu ondje je strogo reguliran i samo mu mali dio stanovništva može pristupiti, a većina web stranica je zabranjena, osim lokalnih dostupnih putem Turkmeneta, cenzurirane verzije interneta dostupne samo na turkmenskom jeziku. Većina aplikacija za društvene mreže, uključujući Facebook, Twitter i Instagram, blokirana je u Turkmenistanu, zajedno s WhatsAppom, Telegramom i YouTubeom. Iako mnogi zaobilaze zabranu korištenjem VPN-ova, vlasti ih često zatvaraju.

Posjetitelji kažu da im je dodijeljen vodič za vrijeme boravka – i da nikamo nisu mogli bez njega. Odluka o vizama donosi se u Ashgabatu i to može potrajati i do mjesec dana, osim ako niste spremni platiti oko 140 eura da bi se zahtjev brže obradio.

FOTO Slavonski Brod je pod vodom! Pogledajte posljedice snažnog nevremena

TURKMENISTAN-CAPITAL-ASHGABAT
1/24
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije