gibonni:

'U pjesmama o rakiji i bolnoj majci pronalazi se većina ljudi'

gibonni
Petar Glebov/PIXSELL
03.08.2013.
u 08:25

Uoči odlaska na kratak odmor s obitelji na otoke Korčulu, Hvar i Vis, pjevač govori o pripremama novog live albuma i komentira domaću glazbenu scenu

U sklopu 24. Vegeta Croatia Opena, ATP turnira koji u Umag godinama privlači brojne zvijezde sportskog i estradnog neba, jedan od protagonista proteklog vikenda bio je i Zlatan Stipišić Gibonni koji je na VIP koncertu zabavljao birano društvo gospodarstvenika i njihovih gostiju.

Vole ga u Brazilu

Kako je pred glazbenikom radno ljeto, uhvatili smo ga na jutarnjoj kavi, između dogovaranja novih gaža. - Ovoga ljeta odlučio sam uzeti samo petnaestak dana “godišnjeg”. Provest ću ga s obitelji, na Korčuli, Hvaru, Visu... otocima koji su i inače moja ljetna baza; ovoga ljeta nema ljenčarenja, čekaju me koncerti diljem obale, ali i u zemljama zapadne Europe - kao iz rukava sipa Gibo svoj zgusnuti raspored.

Zanimljivo je, pak, da nakon što je snimio album na engleskom, koji promovira diljem svijeta, između ostalog i u dalekom Brazilu, neumorni Gibo ne staje. - U kolovozu mi izlazi live album, ali ne ‘greatest hits’ album, nego CD s novijim pjesmama kojih nema na moja dva prijašnja live albuma. Nije mi bio cilj staviti novu sliku na stare pjesme i praviti se da imam novi album, već želim svojoj publici, koja me godinama vjerno prati, pružiti novi užitak, pjesme koje su im drage u live verziji kako bi upotpunili kolekciju - objasnio je Gibonni s kojim smo morali prokomentirati i sve očitiju “folklorizaciju” domaće scene. Pjevač za taj trend ima zanimljivo objašnjenje: - U teškim vremenima svi mi različito reagiramo. Neki od nas vole dobru knjigu, dobar film, dobre koncerte na kojima smo na neki način kao azilanti jer nam treba neka drugačija estetika u odnosu na stvarnost. Iako, možda većina u ovim vremenima sebe nalazi u pjesmama o rakiji, bolnoj majci, ranjenoj duši, rupi u grudima - objašnjava pjevač. A kaotično stanje u državi, kojeg smo svakodnevno svjedoci, prelama se i preko leđa glazbenika i to u nekim prilično apsurdnim situacijama.

Optimist po prirodi

- Događa nam se sad, izmjenom PDV-a na ulaznice, da karte koje se prodaju u pretprodaji i dalje imaju PDV od 25 posto, dok one kupljene na dan koncerta na blagajni imaju PDV od 10 posto. To je uistinu situacija u kojoj se malo tko snalazi, ali ja sam po prirodi optimist i vjerujem da će sve doći na svoje - slikovito prikazuje pjevač situaciju koja je njemu i njegovim kolegama svakodnevica.

No zbog takvih situacija ne treba gubiti živce, kaže, dodajući: - Radim posao koji volim i na kraju dana, kad legnem u krevet, pitam se samo jedno: Bi li se mijenjao s nekim? Ako je odgovor ne, ja sam sretan čovjek. A nakon svakog dobrog koncerta zaspem sretan što radim to što volim - objašnjava Gibo.

>>Gibonni predstavio album na engleskom jeziku i u Berlinu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije