Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Imamo 291 novi slučaj i dvoje preminulih. U Zagrebu 63 novooboljele osobe

Zagreb: Konferencija Stožera civilne zaštite RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
10.09.2020.
u 14:10

Nacionalni stožer Civilne zaštite produljio je u srijedu nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju do 24. rujna te do 1. studenoga za Zadarsku županiju, gdje je odsad broj prisutnih na "privatnim proslavama, svečanostima i karminama" ograničen na najviše 25.

U posljednja 24 sata zabilježen je 291 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2567.

14:09 - U Karlovačkoj županiji od ukupno 90 pristiglih nalaza (14 Ogulin) u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 4 nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o dvije muške osobe starije dobi i  dvije starije  ženske osobe. Tri osobe su iz Karlovca i jedna iz Duge Rese. Jedna od oboljelih osoba radi kao odgajatelj u dječjem vrtiću Karlovac i u tijeku je epidemiološka obrada. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljela 201  osoba. Na bolničkom liječenju se nalaze 4 COVID pozitivne osobe. 
Pod mjerama samoizolacije se nalaze 183 osobe i posljednja 24 sata evidentirano je jedno kršenje mjere (područje Duga Rese).
Inspekcijski nadzori za 9.9.2020. SZC Karlovac: Karlovac- 7 ugostiteljskih objekata, 1 trgovačka radnja, 3 uslužne djelatnosti. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i nisu izdana upozorenja.

13:43 - Od 71 jučer testirane osobe u Međimurskoj županiji, jedna je osoba pozitivna. Dosad je ukupno testirano 4607 osoba. Trenutno je aktivnih 23 slučajeva, a uz njih još oko 80 osoba je u samoizolaciji.

12:28 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o osobi srednjih godina, blaže kliničke slike, koja se liječi kod kuće, a povezana je sa svadbom u Varaždinu održanoj 5. rujna. Time je to šesti potvrđeni slučaj zaraze s te svadbene svečanosti. U istom razdoblju evidentirano je 14 novih slučajeva oporavka, pa je time broj aktivnih slučajeva pao na 44.

12:21 - U Zagrebačkoj županiji je 19 novih slučajeva COVID-19.

11:16 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije osam je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije; dvije osobe su iz Knina, jedna je iz Šibenika, jedna iz Murtera i jedna s područja Općine Tisno. Također, oboljele su i tri osobe koje trenutno borave na području naše županije, a prebivalište im je u drugim županijama. Radi se o osobama svih životnih dobi. Neke su bile u kontaktu s ranije oboljelima, a za neke je epidemiološka obrada u tijeku. Trenutno je 67 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se pet osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.
U posljednja  24 sata uzorkovano je 124 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 323 osobe koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba

11:13 - Potvrđena su 63 nova slučaja u Gradu Zagrebu.

"U dvije osnovne škole zabilježili smo dva pozitivna učenika i to su obiteljski kontakti. Ravnatelji su promptno obaviješteni te su dva razreda stavljena u samoizolaciju zajedno s nastavnicima. U tri dječja vrtića na području Grada Zagreba zabilježene su COVID pozitivne osobe i to u dva vrtića odgajateljice i u jednom dijete. Sve tri grupe stavljene su u mjere samoizolacije", kazali su na presici Stožera Grada Zagreba.

11:12 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (4), grad Nova Gradiška (4), općina Gornji Bogićevci (2), općina Davor (2) te općina Sibinj (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 485, dok je broj aktivnih slučajeva 100 (1 osoba više u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 11 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 476 osoba (2 osobe više u odnosu na prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

11:09 - 20 je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije. 11 osoba je sa područja Grada Zadra, po jedna sa područja Benkovca, Biograda, Nina, Bibinja, Preka, Sali, Starigrada i dvije sa područja Zemunika Donjeg. Među novooboljelima 11 je muških i 9 ženskih osoba.

Testirano je 182 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 667 osoba, a istekao je za 6888 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih je dvoje na COVID JIL-u na respiratoru. Dvije su muške osobe preminule (rođ. 1948. i 1933. godine) jedna od posljedica maligne kronične bolesti kojoj je prilikom obrade utvrđen i koronavirus, druga od posljedica komplikacija koronavirusom.

10:48 - Stožer civilne zaštite grada Karlovca obavještava javnost kako je u Dječjem vrtiću Karlovac – objekt Novi Centar, odgojiteljici potvrđena zaraza virusom COVID -19. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata te evakuacija prostora kako bi se mogla izvršiti dezinfekcija prostora.

"Roditelje pozivamo na strpljenje, sve potrebne informacije dobit će od strane epidemiologa i v.d. ravnateljice DV Karlovac. Stožer civilne zaštite grada Karlovca o svim daljnjim aktivnostima pravovremeno će izvijestiti javnost", priopćili su.

10:45 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Osam novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, sedam ih je s područja grada Bjelovara, jedna novooboljela osoba s područja je općine Đulovac, a jedna iz Velikog Trojstva. Šesnaest novooboljelih osoba kontakti su ranije zaraženih COVIDOM-19 iz naše županije. Tri osobe u međuvremenu su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 75 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 353 osobe su u samoizolaciji.

10:07 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 333 uzoraka briseva (200 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno devet novozaraženih osoba. U svim slučajevima riječ je ili o osobama iz samoizolacije ili o bliskim kontaktima već poznate pozitivne osobe. Kod dva strana državljana testiranjem za administrativne potrebe potvrđen je pozitivan nalaz. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu.

Mjere samoizolacije zbog COVID-19 pozitivnih učenika određene su za dva razreda i izloženo nastavno osoblje iz Buzeta (Osnovna škola "V. Gržalja“ Buzet i Srednja škola "Buzet"). U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora.

10:02 – Čekaju se rezultati testa na koronavirus za učenicu IV. razreda splitske II. gimnazije. Ako test bude pozitivan, svi učenici će ostati u samoizolaciji.

– Radi se o učenici IV. razreda gimnazije. Ako nalaz učenice bude pozitivan, razred ide u izolaciju 14 dana, a ako bude negativan, učenici će ići nazad u školu - rekao je za N1 Tomislav Đonlić, pročelnik za obrazovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

10:00 – U posljednja 24 sata zabilježen je 291 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2567. Među njima je 320 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Dvije osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 12917 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 208 preminulo, a 10142 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 8711 osoba. Do danas je ukupno testirano 205 256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata.

9:50 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 616 obrađenih testova danas je 61 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 32, Kaštela 7, Makarske 2, Omiša 2, Sinja 5, Solina 4, Trilja 1, Trogira 1, Dicma 1, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Klisa 1, Muća 1, Podstrane 1 i Tučepi 1 osoba. Od 61 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije, 18 osoba kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1324 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 82 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se šest osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 85 godina koja se nalazila na respiratoru. Preminula osoba nije imala prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije. Uz ostale komorbiditete, bila je pozitivna i na COVID infekciju.

9:17 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata pet je novih osoba pozitivnih na  COVID-19 (1 osoba iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Đurića, 1 iz Vinkovaca i 1 iz Andrijaševaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 673, od kojih je 580 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji  devet osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 117 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9262. U samoizolaciji je na području županije 309 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je pet radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest šest radnika (4 liječnika i 2 druga zdravstvena radnika).

9:07 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Osobe su s područja grada Petrinje.

8:55 – Čak 281 uzorak testiran je u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek te još 70 u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (ukupno 351), a od toga je devet bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije novozaražene osobe imaju prebivalište na području Grada Osijeka i Općine Gorjani, dok je po jedna osoba s područja gradova Đakovo, Beli Manastir i Valpovo te općina Draž i Semeljci. Kao i dan ranije, na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 20 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su dva na respiratoru.  Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 16 kontakata novopozitivnih osoba, pa su pod tom mjerom na području županije ukupno 424 osobe.  Policija je obavila 45 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, no nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

8:00 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 119 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 106 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba hospitalizirano je. U samoizolaciji se nalazi 325 osoba, a ukupno je testirano 6928 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 145 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:50 – Nacionalni stožer Civilne zaštite produljio je u srijedu nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju do 24. rujna te do 1. studenoga za Zadarsku županiju, gdje je odsad broj prisutnih "na privatnim proslavama, svečanostima i karminama" ograničen na najviše 25.

Na prijedlog lokalnog Stožera civilne zaštite, načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović donio je danas odluku kojom se ograničenja u Zadarskoj županiji produžuju do 1. studenoga.

Do tada je na snazi zabrana posjeta domovima za starije, održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima, kao i svadbenih svečanosti s više od 50 osoba. Tako je uz ovu potonju stavku dodano da "na ostalim privatnim svečanostima i proslavama te karminama može biti prisutno najviše 25 osoba".

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 9. rujna na prijedlog Stožera Splitsko-dalmatinske županije donio je Odluku prema kojoj nužne epidemiološke mjere za područje županije ostaju na snazi do 24. rujna.

Ključne riječi

Komentara 19

GR
gravitacija
10:38 10.09.2020.

Možete li nam objaviti podatak koliko je novozaraženih u Švedskoj, Kanadi i Međimurskoj županiji i da li peru ruke redovito? Molio bih stožer, kada već stručno pazi što će izjaviti, neka ne koristi izraz samoizolacija jer ljudi ne idu uu izolaciju sami. To je izolacija jer im je netko rekao ili naredio da idu, drugi put ćemo o tome da li je imao pravo ili ne.

PV
prcko.vita
10:16 10.09.2020.

Zašto se Splitsko dalmatinska županija ne stavi u karantenu na 14 dana?

Avatar salko1951
salko1951
10:31 10.09.2020.

Svaki dan rodi se 92, a umre 156 ljudi.Prosječno u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije