Nevolje s biranjem zbog neznanja pojedinaca, uštede na kompjutorima i pada sustava

U redu za glasovanje sat vremena

11.05.2008.
u 20:21

Prosječnom je esdepeovcu za glasovanje na konvenciji trebalo 11 minuta, kaže stranačka statistika. No, nekima ni dvadeset minuta nije bilo dovoljno da izaberu svoje favorite. Glasovanje je zbog toga u prvom krugu izbora potrajalo više od šest sati. Kriv je program za elektroičko glasovanje, tvrdili su jedni našavši krivca za sramotne redove u proizvodu tvrtke Labtera.

Program je, navodno, presporo izlistavao popise kandidata, a i nekoliko se puta srušio cijeli sustav. Prvi put samo sat vremena prije početka glasovanja, a esdepeovci nisu pripremili papirnate glasačke listiće za takav slučaj.

Drugi su krivca pronašli u poslovnom direktoru stranke Gordanu Marasu koji je pokušavaući uštedjeti novac naručio manji broj računala nego što je doista bilo potrebno. Treći su pak okrivili neznanje delegata, među kojma je bio popriličan broj onih koji se nisu znali služiti računalom pa im je glasovanje bilo popriličan problem. Iako su u predvorju Doma sportova stajala računala na kojima se mogao isprobati sustav za glasovanje, to očito nije bilo od prevelike pomoći.

"Da smo mi ovo organizirali, već bi letjeli mrtvaci kroz prozore", likovao je zagrebački esdepeovac Duško Ljuština zbog fijaska na konvenciji, a složio se i njegov šef Milan Bandić koji je pedantno izbrojio da je u redu za glasovanje prostajao čak 58 minuta. "Morao sam! Da sam otišao, sigurno bi me razapeli", rekao je Bandić i prekorio organizatore što bar nisu dali prednost pri glasovanju ženama i starijim članovima.

Na maratonsku konvenciju koja je potrajala gotovo do jedan sat u nedjelju nije ostao imun ni sam predsjednik stranke Zoran Milanović. "Čuo sam da je konvencija prije osam godina trajala dva sata više", pokušao se našaliti pred premorenim delegatima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije