ZBOG RIZIKA

U salame od svinjetine podmeću govedinu

24.04.2002.
u 00:00

* Zdravstveno sumnjivo meso pronađeno u hrani iz Italije, Španjolske, Austrije i Slovenije

Proizvođači iz europskih zemalja u kojima je potvrđeno kravlje ludilo, unatoč zabrani uvoza, Hrvatskoj pokušavaju podvaliti namirnice s rizičnom govedinom. Pokazala je to pooštrena akcija veterinarske i sanitarne inspekcije i Državnog inspektorata. Ustanovljeno je da europske mesne industrije na deklaracijama navode kako je, primjerice, u salami mortadeli samo svinjetina, a nakon analize sanitarne inspekcije ustanovljeno je postojanje govedine koja je mogla biti zaražena kravljim ludilom. Govori to pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić i dodaje kako inspekcijski nalaz još nije završen te još nije ustanovljeno koji će proizvodi eventualno morati biti izbačeni s polica jer u sebi sadržavaju goveđe tkivo, a uvezeni su iz rizične zemlje nakon zabrane Ministarstva poljoprivrede.

- Inspekcijskim je provjerama ustanovljeno kako proizvođači iz Italije, Španjolske, Austrije i Slovenije u svoje proizvode stavljaju rizičnu govedinu, a to ne navode na deklaracijama. Od početka godine ukupno je otkriveno oko 10 tona takvih proizvoda i oni su ili spaljeni ili vraćeni u matičnu zemlju - objasnila je načelnica granične sanitarne inspekcije dr. Nela Belamarić. Osim prijevara sa salamama, govori, sanitarna je inspekcija otkrila i pokušaj dopremanja u zemlju lazanja i tortelina s govedinom iz Italije, te je izdana zabrana uvoza. Od početka je godine, objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva, analizirano oko 200 uzoraka hrane za koju se sumnjalo da može sadržavati opasnu govedinu i prekršaji su ustanovljeni u oko 10 posto slučajeva.

Na upit hoće li Ministarstvo iz prodaje povući Maggi goveđe kocke za juhu, Nestleovu dječju hranu te neke proizvode slovenske Kolinske i Emone, za koje je istarska veterinarska inspekcija ustanovila da su uvezeni nakon izdavanja zabrana, a sadržavaju potencijalno opasnu govedinu, nismo dobili precizan odgovor. Rečeno nam je kako postoji mogućnost da se unatoč kontrolama nešto nađe na policama te da će o micanju proizvoda s tržišta ipak odlučivati Uprava za veterinarstvo.

Iako u Ministarstvu poljoprivrede znaju imena europskih proizvođača i uvoznika koji pokušavaju domaćim potrošačima podmetnuti proizvode sa sumnjivom govedinom, nisu ih željeli objaviti, već su lopticu odgovornosti opet prebacili na Upravu ze veterinarstvo. A tajnoviti su bili i u veterinarskoj upravi čiji je ravnatelj dr. Mate Brstilo naveo da "ako se utvrdi kako su pošiljke uvezene suprotno zakonu uvoznici mogu ostati trajno bez dozvole dopremanja hrane na hrvatsko tržište".

Silvana Lauš-Mrvelj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije