KOLOVOZ SPASIO SEZONU

Upravo objavljeno kakva nam je bila turistička sezona: U špici 110.000 turista više nego lani

Ljeto u Rovinju
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
09.09.2024.
u 10:47

Od stranih gostiju do kraja godine očekuje se 15,2 milijarde eura, što je plus od četiri posto

Turistička godina ipak protječe bolje nego se strahovalo nakon srpanjskih minusa. U kolovozu je bilo 265.000 turista više nego lani u tom mjesecu i minus od 155.000 gostiju iz sedmog mjeseca je popeglan. Špica je prema prošlogodišnjoj tako u plusu za 110.000 turista, a ukupno od početka godine do kraja kolovoza sezona je bolja u dolascima za četiri, a u noćenjima za jedan posto. Konkretno, našu je zemlju u tom razdoblju posjetilo 16,9 milijuna turista, koji su ostvarili 89,4 milijuna noćenja.

Do kraja godine samo od stranih gostiju Hrvatska bi trebala uprihoditi 15,2 milijarde eura i četiri posto više nego lani, prema procjenama HNB-a. Ali, kako je rekao danas na konferenciji za novinare ministar turizma i sporta Tonči Glavina, moguć je i veći rast prihoda.

- Možemo biti zadovoljni s ostvarenim rezultatima do sada, jer prate naše strateške ciljeve, koji su usmjereni na rast u pred i posezoni, a na zadržavanju istih, ili čak i manjih brojki, koje ostvarujemo u ljetnim mjesecima, jer u tom razdoblju, osim na kontinentu, više nemamo prostora za rast. Kada govorimo o financijskim pokazateljima, njima također možemo biti zadovoljni, jer projekcije HNB-a pokazuju kako ćemo ponovo ostvariti rekordne prihode, a broj fiskaliziranih računa na razini prvih osam mjeseci porastao je za 5,5 posto, dok je njihova vrijednost porasla za 12 posto - rekao je ministar Glavina, dodavši kako je u prvih osam mjeseci hrvatskim autocestama prošlo više od 53 milijuna vozila što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, brodovima Jadrolinije prevezeno 9,6 milijuna putnika i 2,8 milijuna vozila, što predstavlja rast od 2,4 posto u odnosu na 2023., a i sve naše zračne luke bilježe veći promet nego u prvih osam mjeseci prošle godine i to u prosjeku za 21 posto.

 

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca nadomak Zagreba ima jezivu povijest, godinama je trunuo, a sada čeka renesansu
Ljeto u Rovinju
1/48

Komentara 6

Avatar Anomander Rake
Anomander Rake
12:57 09.09.2024.

E jeste brže bolje maknuli informaciju 😏 da je cijena kuglice sladoleda, cili dan bi naslovno stajalo 🧐 Šta je? Šolak čedo naredio?

JR
Jr48
11:47 09.09.2024.

Pa zar to sve nije propalo i turistički djelatnici eno već prose na magistrali i po trgovima u gradovima na moru???

XX
XXXL
11:29 09.09.2024.

Nekako se ništa ne čuje od onih kojima je hrvatski turizam trn u oku i koji mu notorno predviđaju propast. Teško je naravno podnjeti da je Hrvatska i dalje uspješna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije