dan borbe protiv fašizma

'U Splitu je u II. svjetskom ratu poginulo svita koliko u Domovinskom ratu'

Split: Članovi udruge Vedra okupili se povodom Dana antifašizma
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
09.11.2021.
u 16:04

Ništa se ne umanjuje, svaka je žrtva bitna, a strašno je zaboraviti na njih. Moramo se boriti za trg ili ulicu u Splitu. Bojim se da će se ovo što se dogodilo partizanskim borcima, žrtvama Drugog svjetskog rata dogoditi i nama, hrvatskim braniteljima, kaže Ranko Britvić, predsjednik VEDRA-e

Simboličnim okupljanjem u manjem broju i postavljanjem transparenta preko Marmontove ulice u Splita, Veterani domovinskog rata antifašisti (VEDRA) te Udruga antifašista i antifašističkih boraca obilježili su Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

- I danas je to vrlo aktualno, nikako da se primire duhovi. Mi smo branitelji i poštujemo antifašizam. I sad se priča o Vukovaru, naravno da treba iskazati pijetet, međutim, nitko ne govori da je u Splitu u Drugom svjetskom ratu poginulo svita koliko u Domovinskom ratu. Ništa se ne umanjuje, svaka je žrtva bitna, a strašno je zaboraviti na njih. Moramo se boriti za trg ili ulicu u Splitu. Bojim se da će se ovo što se dogodilo partizanskim borcima, žrtvama Drugog svjetskog rata dogoditi i nama, hrvatskim braniteljima. Današnja djeca mogu reći ako su ono bili 'fake tipovi' možda su i ovi. Pljuvanje onih boraca je sutra pljuvanje nas. Poštujmo ono staro da bismo mogli poštovati ovo danas - poručio je Ranko Britvić, predsjednik VEDRA-e.

Predsjednik splitske Udruge dr. Zdravko Roje istaknuo je kako vjeruje da će Split s gradonačelnikom Puljkom imati adekvatan odnos prema obilježavanju antifašizma.

- Ovo je svjetska i civilizacijska tekovina, zašto mi u Hrvatskoj imamo problema s tim? Nedostaje dobar kućni i građanski odgoj rekao je Roje i ustvrdio kako mlađi i ne znaju što se kroz povijest odvijalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije