VEZA?!

U zelenom pojasu niču garaže s prozorima

16.04.2002.
u 00:00

To je gruba povreda zakonskih normi protiv prostorno-urbanističkih i ekoloških interesa građana - tvrde stanari

Gradnji dvoetažnih garaža u nizu uz Jadransku turističku cestu nasuprot zgradi u kojoj su kupili stanove u Benićima 33 u Crikvenici protive se obitelji Benić i Bukovac, te Lucija Vukelić, Karl Wagner, Marija Baričević, Nataša Kovačević i Sonja Štefan. Smatraju da su tom gradnjom grubo povrijeđene zakonske norme te oštećeni prostorno-urbanistički i ekološki interesi građana, napose njih, prvih susjeda.

Po kazivanju vlasnika stanova, gradnju spornih garaža vlasnik zemljišta Ilija Vrančić počeo je u studenom prošle godine i oni su odmah reagirali.

- Za razliku od ostalih koji su stanove kupili od poduzeća "Amar" Roberta Lončarića, mi smo stan kupili od Ilije Vrančića - kažu Lucija Vukelić i Karl Wagner. - Kad smo ga pitali što će biti na zemljištu ispred zgrade, rekao nam je kako će tu saditi salatu. Naknadno smo doznali da je i on to zemljište kupio od Roberta Lončarića, a ovaj ga je prodao baš zato jer nije mogao pribaviti građevnu dozvolu za podizanje garaža. Međutim, ne znamo kako, ali Vrančiću je to pošlo za rukom.

Po mišljenju vlasnika stanova, građevinska je dozvola upitna jer je od granice gradilišta do magistrale umjesto propisanih najmanje 20 metara udaljenost samo desetak metara. K tomu je ta parcela od rubnika magistrale do prvog reda postojećih stambenih objekata manje širine od 30 metara s postotkom izgrađenosti većim od 80 posto u odnosu prema površini. Vlasnici stanova smatraju kako se građevinska dozvola nije smjela izdati i zato što je riječ o minijaturnom, ali ipak prostoru primorskoga kamenjara s autohtonom vegetacijom. Očito je, tvrde oni, da svi objekti koji se podižu neće biti garaže, jer pošto je sagrađeno sedam garaža u prvoj etaži s izlazom prema magistrali, u tijeku su radovi na drugoj etaži na tri odvojena objekta s prozorima, malim vratima i priključcima za vodovod i kanalizaciju, što znači da će to biti stambeni ili poslovni prostori.

- Sve naše dosadašnje usmene i pisane intervencije nisu postigle nikakav učinak - žali se Lucija Vukelić. Službe državne uprave i inspekcije s kojima smo kontaktirali i koje smo upozoravali trude se uvjeriti nas kako je sve u redu, a apsurdno je da nas čak upozoravaju kako nismo "stranke u postupku" te nam se daje na znanje da ništa nećemo postići. Zašto nitko ništa ne čini, a išli smo i do Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša? Pitamo se nije li ovakav postupak uprave, ako se ne sankcionira, zeleno svjetlo i drugim potencijalnim ulagačima da mogu ishoditi takve građevne dozvole i protuzakonito graditi uza sam rub Jadranske magistrale ili bilo gdje drugdje?! - kaže Lucija Vukelić dodajući kako nitko od susjeda ne kani odustati od borbe za pravdu.

Anton Ficko

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije