POKOLJ U TEKSASU

Prije krvavog pohoda mladić upucao i svoju baku, potreseni Biden obratio se naciji

Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
25.05.2022.
u 07:27

U Teksasu je ubijeno 19 učenika i dvije odrasle osobe. Joe Biden u obraćanju je zavapio: – Kao nacija moramo se pitati kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja!

Najmanje 19 učenika i dvije odrasle osobe ubijene su u utorak u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Robb u teksaškom gradiću Uvaldeu. Naoružani napadač, kojeg su dužnosnici identificirali kao Salvadora Ramosa, mrtav je i vjeruje se da je djelovao sam. Teksaški guverner Greg Abbott rekao je kako je 18-godišnji napadač pohađao srednju školu Uvalde, javlja CNN.

– Nadao sam se, kada sam postao predsjednik, da to neću morati učiniti opet – rekao je Joe Biden na početku svog obraćanja naciji vezano uz pucnjavu.

– Prekrasni, nevini učenici drugog, treće, četvrtog razreda... i koliko desetaka djece koja su svjedočila onome što se dogodilo, gledala svoje prijatelje kako umiru kao da su na bojnom polju, za ime Boga. Izgubiti dijete jest kao da vam je otkinut komad duše – rekao je Biden.

Naciju je pozvao da se moli za žrtve i ustane protiv "lobija industrije oružja".

– Molim naciju da se moli za njih, da roditeljima, braći i sestrama da snagu u tami koju sada osjećaju. Kao nacija moramo se pitati kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja. Kada ćemo, za ime Božje, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti? – upitao je Biden.

Poručnik Chris Olivarez rekao je kako je osumnjičeni prvo pucao u svoju baku koja se nalazi u kritičnom staju u bolnici te se tada odvezao prema školi. Automobilom je sletio u jarak u blizini škole te je put nastavio pješice do mjesta krvoprolića.

– Počeo je pucati u svaku osobu koja je bila ispred njega – rekao je poručnik. Napadač je bio dobro opremljen te je nosio pancirku.

Ovo je najsmrtonosnija pucnjava u osnovnoj školi od masakra koji se dogodio 2012. godine u Connecticutu. Tada je u osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno 26 osoba, uključujući 20 djece starosti između 6 i 7 godina.

Upucao baku, prijatelju slao fotografije oružja

Prema izvoru CNN-a Ramos je upucao svoju baku prije nego što je krenuo u krvavi pohod, reklo je nekoliko izvora iz policije za CNN. Na Instagram profilu povezanim s ubojicom pojavile su se najmanje dvije fotografije s oružjem i to tri dana prije pucnjave. Pišu i kako je Ramos bivšem školskom kolegi poslao fotografije oružja i municije nekoliko dana prije napada. 

On je otkrio i kako je Ramos bio meta školskih kolega zbog odjeće koju je nosio te zbog financijske situacije u obitelji. Rekao je kako je Ramos polako prestajao dolaziti u školu.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Stari, zašto to imaš?" upitao je kolega Ramosa koji mu je poslao fotografije oružja i municije, a on mu je odgovorio da ne brine zbog toga. Napisao mu je i da sada izgleda drukčije te da ga ne bi prepoznao.

Adrian Mendes, poslovođa u restoranu Wendy's, rekao je za CNN kako je Ramos radio kod njih. Opisao ga je kao "tihu osobu koja ne govori puno".

– Nije se baš družio s ostalim zaposlenicima – rekao je dodajući da je Ramos "samo radio" te da ga nije poznavao na osobnoj razini. Većinu vremena nije ga viđao jer su bili u različitim smjenama.

Ključne riječi

Komentara 30

VI
Vivian
07:48 25.05.2022.

Psihickih i poludjelih pojedinaca je uvijek bilo i biti ce, ali kad poludi drzavno vodstvo i predsjednik drzave, kao u Rusiji, posljedice nisu samo masovna ubijanja, nego genocid naroda, u ovom slucaju Ukrajinskog.

Avatar BayazFirstMagi
BayazFirstMagi
08:52 25.05.2022.

Good luck s "gun" lobijem!? Prije će se sunce dizati na zapadu, nego vi razoružati Amerikance. Njima je to prva stvar, uz slobodu govora, koju smatraju znakom slobode.

PR
prajdali100
07:01 25.05.2022.

Skoro svake godine isto ali Ameri nikako da shvate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije