Novi zahtjevi

Udruga Život traži ukidanje plavog dizela i trošarina na gorivo

Udruga traži ukidanje plavog dizela
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
05.02.2018.
u 11:37

Plavi dizel ne toči se na svim crpkama pa se do njega nerijetko mora putovati i do 50 kilometara

Udruga OPG-ova Život zatražila je u ponedjeljak ukidanje plavog dizela te svih trošarina na gorivo za poljoprivredu i ribarstvo, ističući kako bi to podiglo konkurentnost i olakšalo razvoj poljoprivrede. "Smatramo da je nakon 26 godina, a pogotovo nakon ulaska u EU, došlo vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU točimo eurodizel", ističu iz Udruge Život u primjedbama na pravilnik o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom (plavi dizel) za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi.

Tvrde da plavi dizel nema istu kvalitetu kao eurodizel zbog boje koja se u njega stavlja i koja djelomično ostaje u sustavu motora. To se, kako navode, najbolje vidi na filtrima goriva. Najvećim problemom smatraju to što se plavi dizel ne toči na svim crpkama pa se do njega nerijetko mora putovati i do 50 kilometara što nosi dodatne nepotrebne troškove i gubljenje vremena. Dodaju kako se plavi dizel mora i posebno skladištiti, kako se ne bi išlo svaki dan na crpku, što predstavlja sigurnosni problem.

Udruga Život traži i da se, "zbog situacije u poljoprivredi" ukinu sve trošarine na gorivo za poljoprivredu i ribarstvo. Time bi se, kako se navodi, omogućila veća konkurentnost i lakši razvoj posrnule poljoprivrede. "Život" traži i da se gorivo za poljoprivredu može točiti u sve strojeve i vozila potrebna poljoprivrednom gospodarstvu.

Komentara 3

Avatar Celzijus
Celzijus
16:59 05.02.2018.

A moja udruga (žena, sin, snaha, pes...) traži da se ukine plaćanje struje, vode, plina, kanalizacije, prehrambenih proizvoda, rata kredita...Također i plaćanje morske ribe koju nam naplaćuju ko da je od zlata (kila žive vage pajceka 9 kn, a ribebe 90 kn - morali ribari orati, tanjurati, gnojiti... pa kombajnirati, silirati srdele, ne?).

Avatar nekakav
nekakav
11:51 05.02.2018.

imamo 60.000 opg, i još toliko kojekakvih poljoprivrednih proizvođača. i baš bi super bilo da si oni počnu tankati i aute, jedrilice, a ne samo traktore i ribarske brodove jeftinim gorivom, a mi telci nek plaćamo punu cijenu. joj, pa da, ovi sa jedrilicama, su već ishodili povlasticu na plavi dizel!! zaboravio, oprostite. znači, imaš jedrilicu, ionak si je registrirao za turističke svrhe, radi manjeg poreza, odbitka pdv-a i ostalih povlastica, mada osim sebe i ljubavnice i ona dva prijatelja, na toj jedrilici nikad nikog nisi vozio. kad bi se povlastice ostvarivale na temelju dokaza da si izvršio neku uslugu (izdani račun, npr...), e onda bi bila druga stvar. ovako malo jači obrtnik potroši više plavog dizela na ljetovanju nego onaj iz savudrije koji svaki dan uplovljava u ono blato zvani piranski zaljev, savudrijska vala, što već. najbolje sve osloboditi plaćanja poreza, trošarina, svega. državu će financirati eu! i sve što od države tražimo. zaštitu, pravu sigurnost...

DE
deda1234
14:55 05.02.2018.

Kaj problem dok ima lože!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije