KRVAVI BOŽIĆ

Uhićen ubojica iz Konjica

27.12.2002.
u 00:00

* Uhićeni Topalović bio je blizak islamskoj organizaciji Džemajl-el Furkan, kojoj je prije pola godine zbog sumnji da je povezana s Al-Qa"idom zabranjen rad u Sarajevu * Prije tri godine Topalović je bio pokušao ubiti i Miloševića

Jučer poslijepodne u mostarski pritvor priveden je ubojica koji je uoči polnoćke ubio troje Hrvata u konjičkom selu Kostajnici. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Muameru Topaloviću iz Konjica. On je navodno već priznao ubojstvo. Prema tvrdnjama mještana, uhićeni Topalović bio je blizak islamskoj organizaciji Džemajl-el Furkan, kojoj je prije pola godine zbog sumnji da je povezana s Al-Qa"idom zabranjen rad u Sarajevu.

Hrvati u BiH šokirani su najnovijim zločinom, pogotovu zato što se dogodio uoči Božića. Sve glasnije upućuju se zamjerke i službenom Zagrebu zato što ne reagira na sve češće sotoniziranje i ponižavanje Hrvata te na zločine nad njima. Konjički događaj samo je jedan u nizu sličnih posljednjih godina.

Anđelko Anđelić (68) i njegove kćeri Mara (46) i Zorica (27) ubijeni su na Badnju večer u svojoj obiteljskoj kući u selu Kostajnici pokraj Konjica.

Na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u zgradi MUP-a HB županije govorili su ministar i njegov zamjenik Goran Bilić i Sead Šehić, te policijski načelnik Srećko Glibić. Oni su iznijeli konačne rezultate istrage te potvrdili da je ubojstva već priznao Muamer Topalović (25) iz konjičkog sela četiri kilometra udaljenog od mjesta zločina. Uz priznanje policija je ishodila konkretne dokaze, a to su automatska puška, vojna uniforma i kapa, te otisci stopala od obuće, kao i ostale dokaze vezane za ovaj slučaj.

Ministar Bilić je rekao da osumnjičeni Topalović pripada organizaciji Džemajl-el Furkan, odnosno njihovoj konjičkoj ispostavi koju je financirao Visoki saudijski komesarijat sa sjedištem u Sarajevu. Osim te organizacije Topalović je bio i član Aktivne islamske omladine. Za drugu osobu koja je bila privedena ustanovilo se da nije vezana za ovaj događaj, a riječ je kriminalcu iz Konjica.

Na upit novinara zašto je masakrirana baš obitelj Anđelić, ministar Bilić je odgovorio kako je ona odabrana zbog svoga mjesta stanovanja, a poruka zločina je: "Povratnici ovdje nisu sigurni". Po mišljenju visokih policijskih dužnosnika može se sigurno reći da je osumnjičeni Topalović izvršio sam ovo nedjelo, a tek se pretpostavlja da je to učinio uz poticaj drugih osoba.

Na dodatni upit novinara o povezanosti spaljivanja božićnih jaslica u Mostaru i ovog slučaja, ministar Bilić je odgovorio kako nema fizičke povezanosti, ali se tek veže da je jedan od trojice sudionika paljenja jaslica također član Aktivne islamske omladine. Uspoređujući ranije izjave ministra Bilića i federalnog ministra MUP-a Rame Masleše, novinari su upitali zašto je došlo do tolike razlike. Ministar Bilić je odgovorio, sudeći prema Maslešinim izjavama, kako se ovaj slučaj htio skrenuti s pravoga puta.

Inače, Muamer Topalović je od ranije poznat po svojim ubilačkim namjerama. Prije više od tri godine on se uputio u smjeru Beograda s namjerom kako bi ubio tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića. Srbijanska policija ga je spriječila u toj namjeri i na nekoliko mjeseci osudila i pritvorila. Na kraju su u Ministarstvu istaknuli da je ovaj slučaj od Daytona do danas najveći zločin počinjen u BiH.

I. Kaleb, R. Soldo, F. Vele

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije