Raketni napad

Ukrajina pogodila “vrata Krima”, ništa od ulaska u NATO dok traje rat

A view shows the damaged Chonhar bridge connecting Russian-held parts of Ukraine's Kherson region to the Crimean peninsula
Foto: VLADIMIR SALDO VIA TELEGRAM/REUT
1/3
22.06.2023.
u 21:09

Guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se promet preko mosta mogao nastaviti.

Ukrajina je u raketnom napadu pogodila most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s anektiranim poluotokom Krimom, zbog čega je promet preusmjeren, rekli su jučer dužnosnici koje je imenovala Rusija u obje regije. Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je jučer da Ukrajina ne može ući u NATO sve dok traje rat u toj zemlji. Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je cesta oštećena, ali nema izvješća o žrtvama. Rekao je da su projektili Storm Shadow vjerojatno korišteni za napad.

Guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se promet preko mosta mogao nastaviti. Poznat kao “vrata Krima”, most Čongar jedan je od nekoliko mostova koji povezuju Krim, koji je Rusija pripojila 2014., s kopnom. Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluotok i kontinent.

Preuzimanje kontrole nad područjem od zapadne obale Azovskog mora do istočne obale rijeke Dnjepar bilo je jedan od ključnih uspjeha Moskve u dosadašnjem ratu, jer je to značilo da Krim više nije odsječen od ostalih ruskih teritorija. Uništavanje tih veza moglo bi dati Ukrajini prednost u vraćanju poluotoka i utjecati na sve buduće pregovore. Projektili su također pogodili stambena područja u središnjoj regiji Krivij Rih, a bilo je granatiranja i bombardiranja duž bojišnice, rekli su.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajinske snage imale su djelomične uspjehe u smjeru Rivnopila i Staromajorska u regiji Doneck, te su zadržale svoje položaje, rekao je Andrij Kovaljev, glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine. U smjeru Limana ukrajinske snage također su pokrenule ofenzivne akcije prema naseljima Bilogorivka i Dibrova, rekao je Kovaljev, dodajući da su postigli djelomičan uspjeh te su se ukopali kako bi zadržali svoja postignuća. Ukrajinske snage također se odupiru ruskim napadima u područjima Liman, Bahmut, Avdivka i Marijnka. “Posebno teške borbe nastavljaju se u smjeru Limanska u područjima sjeverozapadno od Dibrove, u blizini šumarije Serebrjansk i sjeverno od Hrihorivka u regiji Doneck.”

Ukrajinski dužnosnici su pak izvijestili o napadu dronom tijekom noći na lučki grad Odesu, gdje je uništeno jedno skladište. Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je jučer da članstvo Ukrajine u NATO-u ne dolazi u obzir sve dok traje rat u toj zemlji. Pravila Sjevernoatlantskog ugovora ne dopuštaju primanje zemalja uključenih u aktivne sukobe. Gruzija i Moldavija, koje imaju proruske separatističke pokrajine, isključene su zbog istog razloga. Zemlje članice NATO-a, rekao je Scholz, trebaju se do kraja rata usredotočiti na pružanje pomoći Ukrajini tako da ojačaju njezine vojne i obrambene sposobnosti.

>> VIDEO Ukrajina napada važan most između kopna i Krima

Ključne riječi

Komentara 5

BR
Brankko
01:50 23.06.2023.

Nemojmo zaboraviti: Rusija je agresor i okupator, i rusijsku vojsku i kolaboracioniste treba istjerati s teritorija Ukrajine. A ako je Rusija izvoljela nakon "raspada SSSR-a" priznati da Krim pripada Ukrajini, onda neka se drži onoga što je potpisala -- i neka se povuče sa svih teritorija Ukrajine. To što je carska Rusija osvajala u osamnaestom stoljeću -- i sada da pripadne današnjoj Rusiji? Što to znači? Da će sutra Rusija tražiti dio Poljske, Finsku, Moldaviju, Litvu, Latviju, Estoniju? Da će sutra reći da je prodaja Aljaske bila nepravedna, pa da će tražiti od SAD da joj "vrati" Aljasku? Da će tražiti otoke po jugoistočnoj Aziji i Oceaniji koje je istraživao ruski istraživač Mikluho-Maklaj? Gdje je rusijskom "apetitu" kraj?

FR
franco1
01:15 23.06.2023.

'Ajmo prevesti sve ovdje nabacano bez glave i repa. Zanima nas tko je sto dobio, a tko sto izgubio. Krim je poluotok, a ne otok tako da most nije kljucna prometnica vec samo jedna od prometnica. Opet mogu zakljuciti kako se forsiranjem ove jedne manje znacajne vijesti zeli sakriti katastrofa na ostalim vojnim poljima. Dalje, Ukrajina je do sada u ofenzivi uspjela zauzeti dva, tri sela u podrucju Zaporozja, a neka je vec i ponovno izgubila. Izgubila je i dio zemljista koji je uspjela vratiti oko Bakhmuta i ...ponovno ga izgubila. Najvaznije, Rusi su im probili linije prema Limanu i osvojili veliki teritorij u tom pravcu. Kad se zbroji opet sve, opet su Rusi u malom dobitku i sporo napreduju, ali napreduju tu i tamo usprkos ukrajinskoj ofenzivi (teritorij koji su uzeli prema Limanu je veci od onoga koji su izgubili prema Orehovu).

Avatar El Indio
El Indio
22:43 22.06.2023.

Pitanje za Nato, jesmo li u Afriki ili u Europi? Naj zadnji rat u Europi je bio zbog Rusa sa Balkana. Treba nekome naucit pamet kao 45.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije