digli u zrak ruske baze

Ukrajinci razvili tajanstveno ubitačno oružje: Jeftino je i rađeno iz nužde, a udara tamo gdje zapadne rakete ne mogu

Flames rise during an explosion in Toropets
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS
1/2
24.09.2024.
u 14:44

Prvu vojnu uspješnu upotrebu raketnog drona na mlazni pogon potvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog govora povodom Dana neovisnosti 24. kolovoza. Nakon toga uslijedio je niz razaranja

Ovo oružje će promijeniti tijek sukoba. Moći ćemo napasti tamo gdje Rusija to danas ne očekuje, naglasio je krajem kolovoza za Associated Press Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade zadužen za inovacije, obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj. Mislio je pritom na Paljanicu, novi raketni dron koje Ukrajinci u posljednje vrijeme koriste za napade na ruske baze.

Cijena bespilotne letjelice manja je od milijun američkih dolara, ali Fedorov nije otkrio specifične detalje o dometu i isporukama drona, pozivajući se na sigurnosne razloge. Međutim, istaknuo je kako je uključеn u razvoj ovog projekta od kraja 2022. godine te da je riječ o "potpuno novom razvoju" koji nije povezan s ranijim sovjetskim projektima. 

Prvu vojnu uspješnu upotrebu raketnog drona na mlazni pogon potvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog govora povodom Dana neovisnosti 24. kolovoza. Nakon toga uslijedio je niz razaranja. Ukrajinski dronovi uspjeli su uništiti velike ruske zalihe streljiva u gradu Toropcu te su izazvali razorne eksplozije u Tihorecku, a sve ukazuje na to da je za te operacije korištena Paljanica.

Riječ "Paljanica", inače, označava tradicionalni ukrajinski kruh, pečen pod pekom, te je postao simbol ukrajinskog identiteta. Na početku rata ovaj se izraz koristio kao test za prepoznavanje ruskih sabotera, jer Rusi često imaju poteškoća s pravilnim izgovorom riječi koja sadrži foneme koji nisu prisutni u njihovom jeziku.

VEZANI ČLANCI:

Sada je riječ, međutim, češće u uporabi zbog oružja koje predstavlja potpuno ukrajinski proizvod, koji, za razliku od raketa dugog dometa zapadnih saveznika, smije gađati ciljeve unutar Rusije bez ikakvih ograničenja ili dozvola stranih vlada. Paljanica može dosegnuti više od 20 ruskih zračnih baza, što ukazuje na domet od najmanje 600 kilometara, što je ipak manje u usporedbi s nekim postojećim ukrajinskim dronovima koji mogu doseći do 1600 kilometara.

Iako su detalji o veličini i brzini Paljanice još uvijek tajna, poznato je da koristi turbomlazni pogon. Ukrajinski ministar strateških industrija, Oleksandr Kamišin, izjavio je za Kyiv Post da je ovo oružje istovremeno i dron i raketa. Dronom se može daljinski upravljati, a on ne mora imati unaprijed zadan cilj prilikom lansiranja, što ga razlikuje od tradicionalnih raketa. No, neke novije rakete imaju mogućnost promjene cilja tijekom leta, čime granica između raketa i dronova postaje nejasna, ovisno o proizvođaču.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Flames rise during an explosion in Toropets
1/29

Komentara 2

Avatar Srborus
Srborus
16:41 24.09.2024.

Zelenskog je izabrala Amerika sa istim ciljem kao i Tudjmana. Ovaj put stize naplata Americi:-)

CE
CenzuriranUskoro
15:04 24.09.2024.

Nešto ka Tu-141 kojeg smo imali prilike vidjeti na Savi u Zagrebu 10.03.2022. godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije