SMRTONOSNE KLIZNE BOMBE

Ukrajinci za ovo razorno rusko oružje nemaju rješenja: Amerikanci odlučili potrošiti milijarde na nabavu istoga

Aftermath of a Russia missile attack in Kharkiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/2
31.05.2024.
u 08:49

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je samo u ožujku ove godine na zemlju bačeno 3000 takvih kliznih bombi.

Američke zračne snage sklopile su s Boeingom ugovor vrijedan gotovo 7,5 milijardi dolara za izradu dodatnih kompleta opreme za transformaciju bombi u navođeno oružje poznato kao Joint Direct Attack Munitions (JDAM), satelitski navođene precizne klizne bombe povećanog dometa.

Tvrtka će osigurati komplete JDAM repa i druge zalihe prema ugovoru po fiksnoj cijeni i neodređenoj količini, priopćio je Pentagon. Tvrtka će raditi na setovima, kao i na rezervnim dijelovima, popravcima, tehničkoj pomoći i setovima laserskih JDAM senzora, u svom objektu u St Louisu, Missouri, do kraja veljače 2030. Zračne snage su izvijestile da broj kompleta JDAM koje će Boeing osigurati prema ovom ugovoru još nije određen. Neki od JDAM-ova također će ići mornarici, koja pomaže u financiranju ugovora, reklo je zrakoplovstvo. Dio JDAM-ova će biti isporučen i stranim kupcima na temelju ugovora vrijednih gotovo 228,2 milijuna dolara, piše Defense News.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Aftermath of a Russia missile attack in Kharkiv
1/29

JDAM nastaje nadogradnjom nenavođene bombe od 220 do 900 kilograma repnom opremom s navigacijskim sustavom i kontrolnom jedinicom za GPS navođenje, koja omogućuje usmjeravanje bombe ispuštene iz zrakoplova prema meti na tlu, čak i po lošem vremenu. Cijena po jedinici kompleta JDAM kreće se od oko 25.000 do 84.000 dolara po komadu, ovisno o tome koliko jedinica zračne snage kupuju godišnje.

Ugovor za više kompleta JDAM dolazi u trenutku kada je američka vojska zabrinuta za svoju sposobnost skladištenja dovoljno streljiva za vlastiti arsenal, kao i za potporu saveznicima poput Ukrajine, Tajvana i Izraela. Obrambene tvrtke također nemaju dovoljno radnika ili materijala za povećanje opskrbe nekim streljivom, sužavajući proizvodne kapacitete obrambene industrijske baze. General Charles Q. Brown otkrio je novinarima još u ožujku da se prije nego što SAD odobre zahtjevi za oružjem od strane bliskih saveznika, pažljivo pregledavaju vlastite zalihe streljiva i procjenjuje kako će isporuka oružja utjecati na spremnost američkih snaga.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, još lani pisali smo o ruskim precizno vođenim bombama koje su postale veliki problem na bojišnicama u Ukrajini. Oni razorne bombe, teške od 500 do 1500 kilograma, masovne koriste u napadima na skladišta, objekte i utvrđene položaje desecima kilometara udaljenima od bojišnice. Stvar je još gora jer je riječ o oružju kojeg Rusija ima puno, s obzirom na to da je riječ o jeftinoj modifikaciji uobičajenih avionskih bombi koje se jednostavno pretvore u "pametne" bombe.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je samo u ožujku ove godine na zemlju bačeno 3000 takvih bombi. Šef policije u Vovčansku Oleksij Harkivski izbliza je vidio štetu kakvu klizne bombe mogu nanijeti, piše BBC. "Nema riječi kojima bi se opisale posljedice napada kliznih bombi", kazao je šef policije i dodao: "Dođete i vidite ljude koji tamo leže, rastrgani su".

Nedavno izvješće Centra za analizu europske politike (CEPA) navodi da su klizne bombe bile odlučujuće u zauzimanju nekoć jako utvrđenog ključnog istočnog grada Avdiivke u veljači. A sad tu istu metodu koriste i za napade na Harkiv, a Ukrajina se muči s time da se suprotstavi toj metodi.

VEZANI ČLANCI:

Šef policije u Vovčansku koji pomaže u evakuaciji graničnih sela na prvoj liniji u regiji Harkov ispričao je BBC-u kako je broj napada drastično porastao u posljednjih šest mjeseci. "Tijekom proteklih šest mjeseci često su nas pogađale klizne bombe, možda pet do deset bombi tjedno... ali ovaj mjesec bilo ih je više nego ikada", rekao je, pisali smo ranije.

Rusija može skladištiti velike količine kliznih bombi jer ih je prilično lako proizvesti, a prema riječima stručnjaka za zračne snage i vojnu tehnologiju, prof. Justina Bronka, Rusija u svojim skladištima ima stotine tisuća željeznih bombi iz Sovjetskog Saveza. "Opremljeni su krilima koja iskaču, a koja će, nakon što se bomba ispusti, iskočiti kako bi mogla letjeti na mnogo veće udaljenosti", kazao je i ispričao kako priključeni satelitski sustav za navođenje na bombi omogućuje ciljanje stacionarnog položaja s relativno visokom preciznošću.

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

Aftermath of a Russia missile attack in Kharkiv
1/17

Komentara 12

Avatar majkuvam
majkuvam
19:25 31.05.2024.

Dakle 3 tisuće kliznih bombi a koji tjedan ranije po Zelenskom samo 31 tisuća poginulih Ukrajinaca,Rusa naravno oko 15 puta više.Valjda bacaju po svojima.Jel on uopće pamti svoje izjave?

DA
DavorBillege
19:26 31.05.2024.

Mogu oni potrošit milijarde svojih prljavih i krvavih dolara al svejedno kaj se tiče oružja, i po efikasnosti i po cijeni pogotovo, kaskaju uvijek iza Rusa

ZP
Zabranjen pristup
20:02 31.05.2024.

Cemu tolike bombe kad su nam tri godine ponavljali kako nas zele zastititi pa nismo smjeli van iz kuce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije