Jasna poruka

Ukrajinsko ministarstvo: Tražimo oštre sankcije Rusiji da se zaustavi eskalacija

COP26 in Glasgow
Foto: POOL/REUTERS
1/3
22.02.2022.
u 11:39

Sljedeći odredbu Predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog, ukrajinska diplomacija trenutno koristi cijeli svoj diplomatski arsenal kako bi spriječila izbijanje oružanog sukoba, poručili su iz ukrajinskog veleposlanstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine reagiralo je na riješenje Ruske Federacije o priznavanju "neovisnosti" takozvanih "DNR" i "LNR". Sadržaj reagiranja prenosimo u cijelosti:

- Ukrajina osuđuje odluku Ruske Federacije o priznavanju "nezavisnosti" stvorenih kvazi-entiteta na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine - takozvanih "Luganske Narodne Republike" i "Donjecke Narodne Republike".

Takvim aktivnostima je ruska strana grubo prekršila temelje međunarodnog prava, Povelju UN-a, te narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Odluka Rusije o priznavanju takozvanih "Luganske Narodne Republike" i "Donjecke Narodne Republike" imat će pravne posljedice. Ova odluka naglo povećava eskalaciju situacije i može značiti jednostrano povlačenje Ruske Federacije iz sporazuma sklopljenog u Minsku.

Ukrajinska strana razumije namjere Rusije i njezinu želju da isprovocira Ukrajinu. Uzimamo u obzir sve rizike i ne podliježemo provokacijama, ostajemo privrženi političkom i diplomatskom rješavanju rusko-ukrajinskog oružanog konflikta.

Sljedeći odredbu Predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog, ukrajinska diplomacija trenutno koristi cijeli svoj diplomatski arsenal kako bi spriječila izbijanje oružanog sukoba. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba u stalnom je kontaktu sa svojim kolegama radi koordinacije diplomatskih napora i poduzimanja mjera za održavanje sastanaka međunarodnih tijela, summita, privlačenje obrambene pomoći i primjenu oštrih sankcija protiv Rusije.

Daljnje odluke i koraci Ruske Federacije uvelike ovise o reakciji svijeta na današnje događaje. Stoga inzistiramo na primjeni oštrih sankcija protiv Rusije kako bismo poslali jasan signal o nedopustivosti daljnje eskalacije. Vrijeme je za djelovanje kako bi se prekinula ruska agresija te obnovio mir i stabilnost u Europi, stoji u izjavi ukrajinskog ministarstva.

Video - Putin šalje vojsku na istok Ukrajine, pripremaju se sankcije za Rusiju

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Čepiga.
Čepiga.
11:53 22.02.2022.

1918 - okupacija Bjelorusije 1918 - okupacija Ukrajine 1919/21- napad na Poljsku 1920 – okupacija Azerbajdžana 1920 – okupacija Armenije 1921 – okupacija Gruzije 1929 - upad u Afganistan 1929 - kinesko-sovjetski rat 1936/39 - Španjolski gradjanski rat (sudjelovanje ruske vojske na strani Republikanaca) 1939 - okupacija Poljske 1939/40 - napad naa Finsku 1940 - okupacija Estonije 1940 - okupacija Latvije 1940 - okupacija Litve 1940 - napad na Rumunjsku (okupacija Besarabije) 1945 - okupacija Mandžurije, Kurilskih otoka (Japan) i Kalingradske oblasti 1945 – 1989 – Okupacija zemalja istočne Europe te njihovo ekonomska i moralna degradacija koja traje dana današnjeg 1950/53 - Korejski rat (sudjelovanje na strani agresora) 1956 - napad na Madžarsku 1964/75 - rat u Vjetnamu (sudjelovanje na strani komunističkog agresora) 1968 - okupacija Čehoslovačke 1969 - Kinesko sovjetski rat 1979/89 - rat u Afganistanu 1994/96 - ruska agresija u Čečeniji 1999/09 - drugi Čečenski rat 2008 - ruska invazija u Gruziju, okupacija dviju pokrajina 2014 - ruska okupacija Krima 2015- rat u Siriji 2015-2021 – rat Wagnerove skupine ruske vojske u Libiji, Mali i afričkim zemljama 2021 – Preuzimanje Bjelorusije (Lukašenkov režim) 2022 – okupacije istočne Ukrajine

Avatar nekakav
nekakav
11:50 22.02.2022.

da li je ukrajina priznala kosovo? u odgovoru na to pitanje krije se istina, gorka za neke, a slatka za druge. pandorina kutija nije samo pojam iz grčke mitologije, kako neki misle, već je jako jako raširena pojava, koja se najčešće obija o glavu ekipi koja umišlja da je svemoćna i vječna. rusi su svjesni da će i za ovo dobiti sankcije, samo što je repertoar novih sankcija sve tanji i tanji. zapad se svojim miješanjem u ukrajinu zaigrao i otišao predaleko, sad natrag ne može bez posljedica. ovo je prirodni nastavak procesa kojeg su američki političari započeli kad su paradirali po ukrajinskim trgovima 2013. i 2014. godine. oni se mogu miješati u unutarnje poslove jedne države, a drugi se ne smiju? zapad (to nismo mi) tek počinje plaćati svoje greške iz prošlih, al ne tako davnih vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije