IZ INTERVJUA S PREMIJEROM

'Ulazak u euro bio je u očekivanim okvirima, poskupljenja su se događala zbog vanjske krize'

Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
07.04.2023.
u 20:00

Glavne teme o kojima je premijer Andrej Plenković razgovarao s novinarkom Sandrom Veljković ticale su se nezadovoljstva liječnika, parlamentarnih izbora iduće godine, stanja u Ukrajini i BiH, ali i rasta cijena prouzročenih poremećajima na tržištu

Premijer Andrej Plenković uoči ovog Uskrsa dao je veliki intervju za Večernji list. Glavne teme o kojima je razgovarao s novinarkom Sandrom Veljković ticale su se nezadovoljstva liječnika, parlamentarnih izbora iduće godine, stanja u Ukrajini i BiH, ali i rasta cijena prouzročenih poremećajima na tržištu. 

Plenković je u razgovoru s Veljković objasnio kako je ''situacija u kojoj se trenutno nalazimo bitno bolja nego ranije'', a dok je za rast cijena bila zaslužna vanjska kriza. 

- Suočeni smo s velikom krizom koja sad traje već više od tri godine, od početka pandemije COVID-19. U međuvremenu smo imali dva razorna potresa, potom i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu s kojom kao Vlada izražavamo solidarnost od prvog dana. Nažalost, kao posljedice ruske agresije imamo energetsku i prehrambenu krize te inflatorne pritiske. Uloga Vlade je bila da državnim intervencionizmom održimo socijalnu koheziju, da svi skupa prođemo kroz krizu sa što manje štete za ekonomski i socijalni standard građana te da izbjegnemo socijalnu frakturu. Vladini paketi pomoći vrijede 6,5 milijardi eura u zadnje tri godine. Osigurali smo socijalne transfere za umirovljenike, nezaposlene, hrvatske branitelje, ugrožene kupce energenata, korisnike dječjeg doplatka i druge. Danas smo u situaciji da je prosječna plaća 1094 eura, a medijalna 930 eura - objasnio je Plenković. Osim toga, premijer je otkrio kako su analize pokazale da je ulazak u eurozonu ostao ''unutar očekivanih okvira''.

Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
1/14

- Došlo je i do rasta minimalne plaće koja je sada na 560 eura. Situacija u kojoj se nalazimo danas je bitno bolja nego ranije, a rast plaća u proteklih sedam godina nadmašuje ukupni rast inflacije. Zato smo održavanjem cijene plina, struje i naftnih derivata, smanjivanjem stope PDV-a i ograničenjem cijena nekih prehrambenih proizvoda nastojali maksimalno pomoći našim građanima. Mi bismo voljeli da se svi akteri ponašaju društveno odgovorno pa da nema većeg rasta cijena nego što bi to trebalo biti. Pristupili smo europodručju 1. siječnja 2023. i po analizama vidimo da je ulazak u euro ostao u očekivanim okvirima, a da su se poskupljenja događala zbog inflatornih pritisaka koji su vezani za vanjsku krizu nedefiniranog trajanja, a koja pogađa sve - zaključio je Plenković. 

>> Cijeli intervju Andreja Plenkovića za Večernji list možete pročitati ovdje 

Komentara 30

DU
Deleted user
20:29 07.04.2023.

ako su poskupljenja zbog vanjske krize zašto su se onda silne inspekcije do prije koji dan hvalile kaznama za zaokruživanje cijena. ali da se ne lažemo malena ekonomija, deficitarna sirovinama i uvozno orijentirana može birati samo koliki će dio prepustiti šrinkinflaciji, a koji dio hiperilflaciji. a što s nestašicom lijekova - još jedna netema...

PV
prcko.vita
20:24 07.04.2023.

Ispade eto on nije apsolutno ništa kriv, da nije tužno mogla bih se smijati ovoj ironiji. E moj narode.

FR
franjo
20:52 07.04.2023.

Uvijek su drugi krivi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije