Sjajni bal

Unatoč manjku novca tradicija se mora čuvati

bal
Marko Jurinec/Pixsell
03.02.2012.
u 10:58

Plesne knjižice za ovogodišnji Sjajni bal izradila je varaždinska akademska slikarica Lila Herceg

Varaždinski balovi nekad su bili prepoznatljivi u Europi, a na njih se su se kočijama gosti vozili iz Budimpešte i Beča. Ta je tradicija obnovljena prije 19 godina pa će Varaždinci i njihovi gosti danas odjenuti večernja odijela i haljine te uživati u glazbi i plesu. Bal će ponovno zablistati u punome sjaju.

– Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj i, unatoč krizi, moramo je poduprijeti. Sjajni bal prvorazredna je kulturna manifestacija, koja odlično promiče Varaždin kao grad kulture i ta se tradicija mora čuvati – kazala je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.

Gostima bala i ovaj će put svirati glazbenici iz austrijskog Bad Gleichenberga i Varaždinskoga komornog orkestra, nastupit će mlada mezzosopranistica Jelena Kordić, stići će i plesni gosti iz Mađarske i plesnog kluba Harmony, a svoje mjesto na balu dobit će i i mališani iz varaždinskog društva Naša djeca. Predstavljena će biti i lepoglavska čipka.

– Pokazat ćemo i najskuplju haljinu u Hrvatskoj, izrađenu od lepoglavske čipke, a kreirao ju je Boris Pavlina – rekla je Ingeborg Jurić, predsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice koja organizira Sjajni bal. I gastronomska ponuda bit će bogata.

– Vodili smo računa o tome da se gosti mogu najesti, ali i da je estetski doživljaj u izboru hrane maksimalan – kazala je dopredsjednica te zajednice Mirjana Dučakijević.

Plesne knjižice za ovogodišnji Sjajni bal izradila je varaždinska akademska slikarica Lila Herceg, kojoj je to bio prvi put.

– Inspiracija mi je bio barok, barokne haljine i frizure. Nisam htjela da na slici bude klasičan prikaz para, već se na mojim knjižicama dvije dame spremaju za bal. Nije mi bilo teško raditi jer mi nikad nije teško slikati, no najteže je bilo doći do finalne ideje – rekla je mlada slikarica.

Sjajni bal i ove će se godine održati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a počinje u 20 sati. Program će voditi gostima bala već poznati Dražen Siriščević i Silvija Buzolich iz Beča. Cijena ulaznica za bal nije se mijenjala ni ove godine, a iznosila je 300, odnosno 450 kuna. Bit će organizirana i tombola, na kojoj će biti tridesetak vrijednih nagrada, od slika, zlata i nakita do putovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije