oprez i zbog vjetra

Upaljen crveni meteoalarm za dio Hrvatske: Stiže i nova promjena, bit će snijega

U Delnicama napadalo 40 centimetara snijega, otežan promet kroz mjesto
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
17.01.2023.
u 07:13

Za područje srednje i južne Dalmacije izdan je crveni meteoalarm zbog mjestimice jakog i vrlo jakog juga i jugozapadnjaka

Danas će u Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno s povremenom oborinom, češćom u drugom dijelu dana. Padat će kiša, na Jadranu i uz njega obilna i praćena grmljavinom, a u Gorskom kotaru i mjestimice u Lici i snijeg. Navečer je i u nizinama na zapadu zemlje moguća susnježica. Puhat će južni i jugozapadni vjetar, u unutrašnjosti slab do umjeren, a na Jadranu i uz njega jak, lokalno i olujan. Popodne će prolazno biti i jugoistočnjaka na istoku zemlje, juga duž obale. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu između 6 i 11, u Gorskom kotaru od 1 do 5, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16°C.

Za područje srednje i južne Dalmacije izdan je crveni meteoalarm zbog mjestimice jakog i vrlo jakog juga i jugozapadnjaka.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Foto: DHMZ

"Nakon ponedjeljka s kišom, u unutrašnjosti ponegdje i snijegom, uglavnom u gorju i na sjeverozapadu do srijede prevladavajući jugozapadnjak i temperatura zraka bit će u porastu pa će snijega biti samo u najvišem gorju. No, i dalje povremeno kiša, vjerojatno najčešća u utorak, kada će lokalno biti i obilnija, praćena i grmljavinom, osobito u Dalmaciji, gdje su izraženiji pljuskovi mogući još i u srijedu. Od četvrtka dotok hladnijeg zraka i sjeverni vjetar, pa na snijeg valja računati i u mnogim nizinama, a na Jadranu od petka često jaka bura, na udare i olujna, te većinom suho i barem djelomice sunčano", vremenska je prognoza koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

Video: VIDEO Snježna idila na Sljemenu, pogledajte prave zimske prizore

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije