DIPLOMACIJA

Upitan Ivanićev posjet Izraelu i Palestini

11.12.2003.
u 00:00

Posjet ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića Izraelu ugrozio je odnose BiH s palestinskim vlastima, ali i poljuljao političke odnose u BiH. Ivanić bi od 17. do 20. prosinca trebao boraviti u službenome posjetu Izraelu, a bilo je planirano da tijekom posjeta obiđe i palestinska područja te razgovara s premijerom Ahmadom Quraijem.

Predsjedništvo BiH odobrilo je taj plan posjeta, no situacija se zakomplicirala kada je palestinska strana pozvala Ivanića da se susretne i s predsjednikom Jaserom Arafatom.

Izrael je odmah upozorio da bi u tom slučaju morali biti otkazani Ivanićevi susreti s izraelskim državnim vrhom. Bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić već je prije upozorio da bi udovoljivanje izraelskim uvjetima ozbiljno ugrozilo odnose BiH ne samo s Palestinom već i s cijelim islamskim svijetom.

Palestinski predstavnici odmah su upozorili da će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Sarajevu ako Ivanić "izbjegne" susret s Arafatom.

Upozorenje vlastima u Sarajevu uputila je i Saudijska Arabija. Konačnu odluku o ovom slučaju Predsjedništvo BiH još nije donijelo, a bude li posjet otkazan, BiH bi mogao pokvariti odnose i s Izraelom.

DEJAN JAZVIĆ, SARAJEVO

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije