UNIŠTENO 80% URODA

Usjeve poharala suša, iz vlade poručuju: 'Situacija je katastrofalna, ali ne prijete poskupljenja'

Velike suše izazvale su velike gubitke na usjevima u Kopačkom ritu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
11.09.2024.
u 21:50

U Ministarstvu poljoprivrede zbog ovog je problema održan hitni sastanak na kojemu je dogovoreno da će se "krenuti prema Europskoj komisiji, inicirati na aktivaciji kriznih rezervi u poljoprivredi", najavio je ministar Josip Zadro

Na istoku zemlje uništeno je više od 80 posto uroda šećerne repe. Najgore je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, stanovnici govore o elementarnoj nepogodi, a slična je situacija i u drugim europskim zemljama, pa se neki pitaju hoće li ove godine uopće biti šećera.

"Repa se držala koliko je mogla. Onda je list izvlačio vlagu iz repe i repa se smanjivala i smanjivala i sad su se osušili i repa i list", objasnio je za Dnevnik Nove TV Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca. Od 126 hektara šećerne repe, njegova će obitelj ove godine 80 izgubiti. Isto se događa, kaže, i u susjednim zemljama. "Pa nemam pojma više tko će sijati šećernu repu kad smo ovako na gubitku. To bi mogao biti kraj za šećeranu u Županji, zadnju šećeranu u Hrvatskoj" poručio je.

U Ministarstvu poljoprivrede zbog ovog je problema održan hitni sastanak na kojemu je dogovoreno da će se "krenuti prema Europskoj komisiji, inicirati na aktivaciji kriznih rezervi u poljoprivredi", najavio je ministar Josip Dabro, dodajući da se na to čeka šest mjeseci. Državni tajnik Tugomir Majdak uvjerava da nema potrebe za zabrinutost. "Neće biti ni uvoza niti povećanja cijena vezano za šećer. S te strane Vlada štiti građane" istaknuo je. "Poskupljenja sigurno ne prijete, ali imamo katastrofalnu situaciju u RH" napomenuo je Zadro.

Ukupne obaveze zaduženih proizvođača popele su se do 10 milijuna eura, doznaje Nova TV. Vlada će morati odlučiti o ukidanju referentnih prinosa i kreditiranju dugova uz pomoć HBOR-a, a ne pronađe li se rješenje, sljedeće se godine neće sijati šećerna repa, što će presuditi industriji šećera u Hrvatskoj.

GALERIJA Ekstremne vrućine prijete milijardama, neki gradovi već poduzimaju inovativne mjere

Velike suše izazvale su velike gubitke na usjevima u Kopačkom ritu
1/19
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije