Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

VIDEO Hrebak o SDSS-u: Premijer nas je uvjerio da će pronaći model koegzistiranja

Foto: Antonio Tatar
1/4
07.05.2024.
u 12:51

Još uvijek nije postignut dogovor oko nove vlade i saborske većine, a najbliže tome je HDZ koji pregovora s Domovinskim pokretom

Predsjednik HSLS Dario Hrebak gostovao je u emisiji Večernjeg TV-a gdje je govorio o tijeku pregovora za formiranje parlamentarne većine koja se vodi između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Hrebak je, podsjećamo, ranije izjavio kako HSLS već osam godina podržava HDZ te je zadovoljan što su uključeni u proces sastavljanja većine, no nisu najsretniji s novim partnerom kojeg dobivaju, no istaknuo je da poštuju volju birača.

Emisiju koju je vodila Petra Balija možete pratiti na svim platformama Večernjeg lista.

"Iako nismo bili zadovoljni načinom na koji su se pregovori dinamizirali, jučer smo se našli. Želimo li da ova većina bude stabilna, moramo komunicirati kao što smo to činili i protekle četiri godine unatoč tome što sad imamo još jednog, jačeg partnera u smislu Domovinskog pokreta. Što će se tu promijeniti? Jučer smo dobili garanciju premijera da ostaje isto sve ono što smo radili te način i smjer u protekle četiri godine. I dalje će utorkom biti sastanci koalicije. Ne može se zaobići Domovinski pokret, ali bit će izmijenjena vladajuća koalicija", ustvrdio je Hrebak navodeći kako se vidi po rezultatima da je koalicija funkcionirala.

"Premijer nas je jučer upoznao s određenim načinom na koji se vode pregovori s DP-om i uvjerava nas da za stvari koje su nama bitne on daje garanciju, kao što su ljudska prava, prava nacionalnih manjina. Kako će funkcionirati suradnja manjina, nas liberala, Domovinskog pokreta i HDZ-a koji nas sve okuplja, to prepuštam njemu", rekao je Hrebak i dodao: "Plenković nas je uvjerio da neće doći do promjena oko prava nacionalnih manjina. To može ići samo nabolje."

Na pitanje što to znači, Hrebak je kazao kako nema promjena oko prava manjina koja su Ustavom zagarantirana. "Nema izmjene zakona, nema nikakvih promjena. To je nama bila bojazan, ali premijer nas je uvjerio da neće doći do toga jer je i njemu to bitno", ustvrdio je saborski zastupnik.

"I prije izbora rekao sam da nećemo surađivati s Domovinskim pokretom. Da, rekao sam to. Bio sam uvjeren da ćemo pobijediti. Nedostajalo nam je četiri do pet mandata za to. Volja birača bila je takva kakva jest. DP je postigao uspjeh i politička je realnost takva kakva jest. Mi smo potrošili tri tjedna da bismo došli do faze da bi se nazirala neka parlamentarna većina. Da bi došlo do toga, svi moramo malo popustiti, i HSLS i Domovinski pokret i HDZ", smatra Hrebak.

Politička realnost

"Suočili smo se s političkom realnošću. DP ne možete zaobići, a druga opcija su izbori. Što bismo dobili na izborima? Građani bi opet morali izlaziti na izbore ili u sedmom ili devetom mjesecu tijekom turističke sezone. Da se ponove izbori, ili bi se dogodila ista situacija u kojoj smo sada ili bi DP postao žrtva i onda bismo postali jači, a nama liberalima to ne bi odgovaralo", kazao je.

Na pitanje znači li to da su manjinski zastupnici podržali koaliciju HDZ-a i DP, Hrebak je ustvrdio kako su to neki javno već rekli i da ne mogu uvijek manjine biti na vlasti.

"Ono što je nama neizmjerno važno, a premijer nam je dao za to garanciju, to su manjine u vlasti ili podržavanje iz parlamenta, vladajuća većina uvijek mora uključivati manjine u funkcioniranje buduće vlade kroz operativne programe i poboljšanje njihovih prava. Razumijem DP jer je to njihov svjetonazor i to je način na koji oni komuniciraju. Nije nam svejedno hoće li se SDSS udaljiti", naveo je Hrebak i objasnio kako ne žele da se o srpskoj nacionalnoj manjini odlučuje u Beogradu već da se dobrim primjerom o manjinama odlučuje u Zagrebu.

Foto: Antonio Tatar

Upitan što će biti sa SDSS-om, Hrebak je odgovorio: "To prepuštam premijeru Plenkoviću. Nas je uvjerio da će pokušati pronaći model koegzistiranja".

Smatra da je realno da DP dobije potpredsjednika Hrvatskog sabora i Vlade jer su, prema njegovu mišljenju, dobili određen broj glasova birača.

Na pitanje o tome kako će se postaviti predsjednik Zoran Milanović, Hrebak se nasmijao i nadometnuo kako se Milanović već postavio. 

"Nema ga nigdje. Izbjegava bilo kakav medijski kontakt. Nisam čuo da je rekao da su izgubili izbore. Definitivno mu želim svu sreću iako se ne slažemo. Mislim da će Milanović imati problema na predsjedničkim izborima jer je napravio neobičan potez za hrvatske prilike. Mislim da ono što je napravio nije dobro za hrvatsku demokraciju i mislim da je prekršio Ustav. Mislim da će mu biti izuzetno teško na predsjedničkim izborima", objasnio je i dodao kako je SDP izgubio na svojoj vjerodostojnosti.

Predsjednik HSLS-a smatra kako Plenković neće otići u Bruxelles, kao što se može čuti u javnosti, već želi odraditi treći premijerski mandat te je Plenković ustvari jedini koji može okupiti parlamentarnu većinu.

Ključne riječi

Komentara 20

VI
Vivian
14:00 07.05.2024.

Zanimljivo da nitko ne spominje prava vecine, nekima, kao ovome liku manjina je bitnija.

Avatar gladius
gladius
14:38 07.05.2024.

Koliko je meni poznato u HR žive 22 nacionalne manjine. Zašto baš srpska mora biti ta koja će biti dio vlade? Po čemu su to baš i samo Srbi oni koje se mora pitati za mišljenje vezano za proračun,nacionalnu sigurnostt itd..? Na kraju, ako baš mora (a ne mora) zar u Hrvatskoj osim SDSS-a i Pupovca nema nekog drugog tko može predstavljati Srbe?

Avatar Asterix
Asterix
13:29 07.05.2024.

Podsjeća me na dječju igračku... ljiga ili ljigavac, tako nekako se zove. Ona što izgmiže iz ruke kad se stisne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije