Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Penava odgovorio Pavličeku i Bulju: Zvali smo vas prije izbora. Odbili ste

16.05.2024.
u 16:12

Prva sjednica novog saziva održat će se u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.

Konstituirajuća sjednica 11.saziva Hrvatskog sabora, na kojoj su novoizabrani zastupnici izabrali predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva, održala se danas s početkom od 11 sati. Novi stari predsjednik Sabora je Gordan Jandroković, a minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima.

Tijek konstituirajuće sjednice možete pratiti u tekstualnom obliku na stranici Večernjeg lista.

Tijek događaja:

19:47 - Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva, Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije. Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16, imati 18 ministarstava. Protiv prijedloga zakona bila su 62 oporbena zastupnika a dva su bila suzdržana.

Ministarstvo demografije, kako je kazao tehnički ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, preuzeti će poslove demografije iz djelokruga dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te djelomično poslove Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji se odnose na useljeništvo i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u zemlji.

Ministarstvo zaštite okoliša obavljati će pak poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje nastavlja s radom kao Ministarstvo gospodarstva. Uz to, izmjenama zakona Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja s radom kao Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te preuzima poslove sadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji prestaje s radom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s radom kao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvaliteta života mladih. Stupanjem na snagu zakona prestaju s radom Središnji državni ured za demografiju i mlade te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva a Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kazao je Malenica.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Republike Zoran Milanović i bude objavljen u Narodnim novinama. Nakon toga tehnički premijer Andrej Plenković može predstaviti novu Vladu i zatražiti povjerenje saborskih zastupnika za novi mandat.


17:30 - Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović neugodno je iznenadio kolege zastupnike s izjavom o SDP-ovom zastupniku Peđi Grbinu i to dan nakon što je izvršen atentat na slovačkog premijera Roberta Ficu.  Naime, Zekanović je kazao kako je Grbin zombi i da bi ga trebalo ubiti tako da ga se pogodi u srce s kolcem i metkom u čelo.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


16:26 - Očekuje se da će danas doći do potpisivanja koalicijskog sporazuma HDZ-a i DP-a u Saboru.


16:15 - Miro Bulj zatražio je povredu poslovnika jer je njega Penava spomenuo imenom. Poručio im je da on im on želi sav uspjeh, ali da on nije bio taj koji je govorio da Andrej Plenković slavio pad Vukovara. Reiner mu je samo poručio kako to nije povreda poslovnika.


16:09  - Ivan Penava kazao je kako nije planirao se javiti za riječ, ali su ga na to potaknuli kolege iz Sabora. Naime, oporbeni zastupnici žestoko su kritizirali Domovinski pokret.

- Komunicirali smo prije izbora da za nas nisu prihvatljive opcije SDSS i Možemo. Za stabilnost ove zemlje, nije bilo nikakve druge matematike. Kolege s desnice, zvali smo vas prije izbora. Odbili ste. Uvažavali smo to. Sjeli smo i nakon izbora. Ali taj vlak je otišao. Slušajući kolege Bulja I Pavličeka teško se ne predati i ne povjerovati u dojam da vam je žao što niste u poziciji nešto odraditi. Nudili smo vam - izjavio je Penava.

Rekao je kako bi on vrlo rado da su dobili 76 mandata da ne moraju nikoga pitati. Ustvrdio je kako je dirnut s pažnjom koju je dobio od Domovinskog pokreta te da mu je ta briga 'plitka i privida'


15:39 -  Sandra Benčić u svojem slobodnom govoru klubova komentirala osnivanje novog ministarstva.

 

- Onima koje smo zvali Domovinski pokret, a sad ih možemo zvati Imovinski pokret, otišao je energetski sektor. Drago mi je što se okoliš spasio. Kad imate problem koji ne želite riješiti, kažu da se osnuje povjerenstvo. Mi smo otišli na višu razinu. Sve stranke su prepoznale problem demografije - kazala je.

 

Smatra kako je demografija problem koji se mora rješavati međuresornim putem. Podsjetila je da Hrvati se najkasnije osamostanju jer si to ne mogu priuštiti.


15:23 - Stipo Mlinarić Ćipe zatražio je povredu poslovnika nakon što ga je ranije spomenuo Bulj.

- Kolega Bulj, drago mi je što se brinete za Domovinski pokret. Bulj, vi biste išli na izbore sve dok Benčić ne bi postala premijerka - rekao je. Bulj mu je odgovorio da je Domovinski pokret govorio za Plenkovića da je lopov i da samo podsjeća na ono što su govorili.


15:06 - Zastupnicima se obratio Božo Petrov.

- Što se tiče ovog zakona, običaj je provesti raspravu i izglasati ovaj zakon. Temeljem ovog zakona vidi se koliko će ova Vlada raditi. Nadao sam se zbog Hrvatske, a vidi se na načinu koji ste sklepali na kojem vam je mjestu demografija. To što postoji sukob ovlasti, to će btii problema idućih četiri godine. To će valjda budući ministri moći obrazložiti  - rekao je Petrov i podsjetio da je 2016. godine već postojalo ministarstvo demografije koje je 2020. godine bilo ukinuto.

Prijedlog zakona je komentirao i njegov stranački kolega Miro Bulj.


15:00 - Arsen Bauk iz redova SDP-a komentirao je izmjenu Zakona.

- Za neke mi je drago što vas ponovo vidim, za neke mi je drago što ih ponovo vidim, ali što ćemo. Običaj je da se prvi dan po hitnom postupku definiraju nova ministarstva dogovorili i da se ta politička volja reflektira. U tom se vidi ozbiljnost ili neozbiljnost nove Vlade - kazao je Bauk navodeći kako će doći do sukoba nadležnost zbog uvođenja novog ministarstva.

- Mislim da je Ministarstvo demografije i useljeništva je jedno sklepano ministarstvo. Smatram da je to bila pogreška spojiti ministarstvo uprave i pravosuđe jer ste ih ostavili bez potrebne reforme - ustvrdio je Bauk i naveo kako klub SDP-a neće podržati taj prijedlog zakona.


14:55 - Ivan Malenica krenuo je s obrazloženjem Izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu državne uprave.


14:40 - Saborski zastupnici će raspravljati o Izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu državne uprave po hitnom postupku. Tom izmjenom formirat će se Ministarstvo demografije i useljeništva na čijem čelu će biti Ivan Šipić iz redova Domovinskog pokreta. Oporbeni zastupnici Peđa Grbin, Miro Bulj i Marijan Pavliček zatražili su stanku, te su pritom kritizirali izmjenu Zakona.

- Tražim stanku u trajanju od 10 minuta od strane kluba Mosta. Kad govorimo o povećanju resora ministarstava u odnosu na prošlu Vladu, onda moramo kazati da je demografija sve. Ako je moguć besplatan vrtić u Sinju, onda je moguć svagdje, a neka država preuzme tu odgovornost - kazao je Bulj i nastavio: - Ja bih volio da se ispuni sve što ste obećali. Činjenica je da je Domovinski pokret dignuo kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića, činjenica je da su ga proglasili čovjekom koji slavi pad Vukovara. Ja to ne bih nikada rekao jer ne mislim da nitko u ovoj dvorani slavi pad Vukovara pa me interesira što kaže naš suborac, naš brat Ćipe i ta ekipa. Zato gospodo, ovo je više trgovina nego demografija.


14:35 - Nastavlja se sjednica nakon stanke.


14:26 - VIDEO Tko je sve izabran u XI. sazivu Hrvatskog sabora


14:21 - Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP). Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most). Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).


14:14 -  Zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak kako od ovog saziva Sabora očekuje da napravi nešto po pitanju demografije, a referirajući se na činjenicu da DP-ov Mario Radić ipak neće biti u Vladi, ustvrdio je kako je 'nešto opako puklo u Domovinskom pokretu'. 

"Od ovog saziva Sabora očekujem da ćemo uspjeti uz sve razlike zajedno donositi zakone u korist naših građana te da ćemo napravite nešto po pitanju demografije. To pitanje se sada jako potencira, ali više kako bi se opravdali neki drugi interesi, biznis koji stoji iza svega, no nadam se da će ta izlika biti poluga za ostvarenje demografskih politika", rekao je Grmoja. 

Upitan hoće li i dalje biti na čelu antikorupcijskog vijeća rekao je kako to još ne zna. "To još ne znam, mi u oporbi moramo sjesti i dogovoriti odbore. Najvjerojatnije će Mostu pripasti dva predsjednička odbora. Vidjet ćemo što ću dobiti i hoću li biti na čelu Antikorupcijskog vijeća", izjavio je. 

Komentirajući činjenicu da zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić neće biti ministar u novoj vladi, Grmoja je ustvrdio kako je 'nešto opako puklo u Domovinskom pokretu'.

"On se sada povlači iz Sabora, a praktički je najavio da ulazi u Vladu, da će se odreći plaće i sad odjednom ne ulazi u Vladu niti će sjediti u Saboru. Nešto se čudno događa", kazao je 'mostovac'.


13:54 - Pogledajte atmosferu s konstituirajuće sjednice 11. saziva Sabora: Pale su čestitke, ali i zagrljaji

1/13

13:39 . Određena je stanka do 14:30. 


13:30 - Novi potpredsjednici Sabora iz redova većine su Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (Domovinski pokret) i Furio Radin. Radin je jedini koji je izabran jednoglasno. Jandroković je kazao kako još uvijek nisu stigli prijedlozi za dva oporbena potpredsjednika te će se o njima glasati naknadno.


13:27 – Zastupnici su dali prisegu. Dario Zurovec koji je bio posljednji zastupnik koji je davao prisegu duhovito je samo komentirao 'Šećer na kraju'.


12:40 – Predsjednik MIP-a Robert Jankovics održao je govor na temelju izvještaja o rezultatima parlamentarnih izbora.

"MIP je ustvrdio da zastupnicima 10. saziva Sabora prestaje zastupnički mandat u Saboru. Prestaje im članstvo u svim odborima i organizacijama u kojima su bili u sklopu svojeg saborskog mandata", kazao je Jankovics. On je abecednim redom naveo imena svih zastupnica i zastupnika izabranih u 11. sazivu Sabora


12:41 – Gordan Jandroković izabran je kao novi predsjednik Sabora s 144 glasa za, a 6 protiv. Protiv njega su glasovali Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Marijan Pavliček (Hrvatski suverenist), Dražan Dizdar i Josip Jurčević (bio je na listi Domovinskog pokreta).

Više o tome, pročitajte OVDJE.


12:05 – Pogledajte trenutak konstituiranja 11. saziva Hrvatskog sabora


12:00 – Jandroković je odredio stanku do 12:40 zbog domjenka.


11:55 – Izabrani su članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a Robert Jankovics bit će predsjednik MIP-a.


11:50 – FOTO Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Saboru: Neće svi u saborske klupe

1/156

11:35 – GALERIJA Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora

1/41

11:22  – Gordan Jandroković obratio se okupljenim zastupnicama i zastupnicima.

"Poštovane dame i gospodo, još jednom vas pozdravljam. Dopustite mi da na početku zahvalim kolegama i kolegicama iz HDZ-a, partnerima, ali i svima vama koji ste me izabrali. Novoizabranim zastupnicima čestitam na izboru. Mnogi su bili zastupnici u ranijim sazivima Sabora, a mnogi će prvi put sjesti u prve klupe. Želim svima dobar mandat i da opravdamo povjerenje naših građana i građanki. Današnji saziv Sabora odraz je volje hrvatskih građana s pravom glasa. Želim zahvaliti svima koji su izišli na izbore. Naš je legitimitet neosporan", kazao je.

"Gledajući svijet danas, živimo u opasnom povijesnom razdoblju. Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Suočeni smo s mnogim izazovima koje donose klimatske promjene. Paralelno, gledamo rast populizmi koje našu demokraciju nagriza. Atentat na Roberta Fica pokazuje koliko nas malo dijeli od fizičkog ili verbalnog napada. Želimo mu brz oporavak", ustvrdio je novi – stari predsjednik Sabora.

"Moramo biti svjesni kako jedan izvanredni događaj može poremetiti sve što smo radili. Zato trebamo raditi sve kako bismo sačuvali sve ono što smo radili godinama", rekao je Jandroković.

"Nedavni izbori pokazali su da birači znaju razlučiti između odgovornog i neodgovornog. Osobno, trudit ću se biti korektan predsjednik Sabora. Uvažavat ću one koji uvažavaju mene. Stoga, najavljujem izmjenu Poslovnika rada hrvatskog Sabora koji će poboljšati naš rad. Najavljujem i skoro preseljenje Hrvatskog sabora", dodao je novi predsjednik Sabora te je zahvalio građanima na povjerenju i čestitao je svojim kolegama na izboru.

Podsjećamo, zgrada Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka uskoro bi trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.


11:21 – Minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima i svim preminulim zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora.


11:17 – U Hrvatskom Saboru većinom glasova izabran je Gordan Jandroković kao novi predsjednik Sabora. Za njega je glasovalo 144 zastupnika, dok je 6 bilo protiv.

"Novi predsjednik Sabora je Gordan Jandroković", izjavio je Gordan Jandroković i ustvrdio da je izborom predsjednika Sabora službeno konstituiran Sabor.


11:16 – "Želim svim izabranim zastupnicima i zastupnicama čestitati ulazak u Sabor", kazao je Ante Sanader i krenuo obrazlagati prijedlog većine da Jandroković postane novi predsjednik Sabora.

"Gospodin Jandroković je kolega s više od 20 godina u visokoj politici, gdje je obnašao brojne dužnosti", naveo je


11:10 – Okupljenima se obratio Gordan Jandroković.

"Pripala mi je čast i zadovoljstvo otvoriti prvu sjednicu novog saziva Sabora. Posebno pozdravljam premijera A. Plenkovića i članove Vlade, predsjednika Ustavnog suda, predsjednika Vrhovnog suda, posebno pozdravljam bivše predsjednike Republike Stipu Mesića, Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović", kazao je Gordan Jandroković.


11:00 – Saborski zastupnici počeli su se okupljati u Saboru. U Sabor su stigli i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora u prošlom sazivu Sabora Gordan Jandroković.


10:30 – U Sabor su stigli i predstavnici crkvenih vlasti.

16.05.2024., Zagreb - Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić / PIXSELL

10: 00 – Zastupnici će položiti i svečanu prisegu kojom započinju obnašati svoju dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Odluku o sazivanju prvog zasjedanja donio je predsjednik Zoran Milanović, na temelju odredbi Ustava i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Izbori zastupnika u Hrvatski sabor, podsjećamo, održani su 17. travnja 2024. godine,  a hrvatski premijer Andrej Plenković predao je 10. svibnja potreban broj potpisa izabranih zastupnika te mu je povjeren mandat za sastavljanje Vlade

Komentara 32

Avatar southman
southman
11:24 16.05.2024.

Zoka nije došap jer nisu zvali.Josipu Lisac da pjeva himnu 🤣🤣🤣

Avatar sitneduše
sitneduše
16:22 16.05.2024.

Gledam što govore ljevičari u Saboru. Kao da misle kako su izbori drugi tjedan. Očevidno ne shvaćaju da su izbori bili 17. travnja ove godine!

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
12:28 16.05.2024.

Šta nije došao Zloran "Čuvar Ustava" Muljanović? Ajde nemojte mi kazati 🥹 Bez njega to ništa ne vrijedi, on bi uveličao Sabor 🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije