Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-OV GRADONAČELNIK U VEČERNJI TV-U

'HDZ je u panici i strahu. Plenković će pokušati uloviti neki zamjenski nosač broda da se evakuira iz Hrvatske'

Mišel Jakšić
Foto: Antonio Tatar
1/10
23.04.2024.
u 13:15

Razgovor ste mogli pratiti na svim platformama Večernjeg lista, kao i u tekstualnom obliku na našemu portalu.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice iz redova SDP-a, gostovao je u utorak u 12:00 u studiju Večernji TV-a. Razgovarao je s novinarkom Petrom Maretić Žonja o rezultatima parlamentarnih izbora i formiranju većine u hrvatskom Saboru. Razgovor ste mogli pratiti na svim platformama Večernjeg lista, kao i u tekstualnom obliku na našemu portalu.

Maretić Žonja je prvo pitala Jakšića misli li da će uskoro biti formirana vladajuća većina. "Mislim da ne, osim ako Andrej Plenković stvarno ne pokaže da mu je jedini cilj dati sve što može samo da bi imao vlast. Također, Domovinski pokret bi morao pogaziti sve ono što su pričali u zadnje četiri godine. Njihova primarna želja je, koliko sam ja shvatio, mijenjati i spašavati Hrvatsku. Ako krenu onim smjerom koji je najavljivao Andrej Plenković, to će biti samo spašavanje HDZ-a, nema tu nikakvog spašavanja Hrvatske", odgovorio joj je.

Komentirao je i konferenciju za medije predsjednika Domovinskog pokreta Ivane Penave, kao i uvjete te stranke da bi s nekim oformili koaliciju. DP u Vladi, podsjetimo, ne želi surađivati s Možemo i SDSS-om, a nanizali su još nekoliko drugih uvjeta. "Sa SDP-om na formalnom nivou iz DP-a još nisu razgovarali, ali doći će to toga i ovih dana. Mislim da je sada najvažnije pokrenuti proceduru konstituiranja hrvatskog Sabora. Hajmo vratiti odlučivanje u Sabor, što je Andrej Plenković apsolutno maknuo i ponizio Sabor kao takav, a onda na tom valu vidjeti što je to što nas spaja i pokušati sastaviti vladajuću većinu. Ovo je sjajna prilika da se odlučivanje vrati u Sabor", poručio je Jakšić za Večernji.

Osvrnuo se potom na nadolazeće pregovore SDP-a i DP-a. "Naravno da mi na te pregovore ne gledamo kao na nešto gdje će DP pristati na sve što kaže SDP, ali sam siguran da kolege iz DP-a znaju da ni SDP neće pristati na sve što oni traže. Ima li u ovim temama nečega oko čega se možemo naći, definitivno da. Ilegalne migracije jesu problem. Kojim načinom bismo mi njih rješavali, to je nešto o čemu bismo trebali razgovarati. Dugujemo hrvatskim građanima sigurne granice", rekao je. 

Komentirao je i HDZ i šefa te stranke Andreja Plenkovića, koji tvrdi da će uskoro sastaviti većinu. "HDZ je uvijek kad je u panici i strahu, a sada je tako, pokazao da je spreman odustati od svega što priča samo da spasi vlast i fotelju. Kod njih me ne može iznenaditi ništa. Optimizam Plenkovića je lažan, njegov govor tijela govori da on u ovome trenu ne kontrolira apsolutno ništa. Dobra poruka o tome što on misli jest to da će nositi listu HDZ-a za Europski parlament. Sve one priče da on ipak gleda prema Bruxellesu nisu ipak takva laž kako je on prezentirao. Pokušat će uloviti neki zamjenski nosač broda da se evakuira iz Hrvatske. On je još jako daleko do toga da obrani svoju vlast", kazuje SDP-ovac. "To lice HDZ-ove vladavine u Hrvatskoj je puno sličnije Vučiću i Orbanu nego normalnoj demokratskoj zemlji."

Kazao je i kako napreduju planovi SDP-a o konstituiranju sabora bez HDZ-a i donošenju zakona bez imenovanja vlade.  "Mislim da od dosadašnje oporbe nitko nema problem da se formira Sabor, da se donesu neke odluke kojima bismo dokazali da nam je stalo do Hrvatske i što sve želimo mijenjati, a ne voditi državu za sebe i inat. Tu mislim da smo na dobrom putu, ali pričekajmo još koji dan", rekao je.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar. "Odluka Ustavnog suda je na rubu apsolutnog poništavanja i ponižavanja institucija ove zemlje, a kroz te institucije i samih građana ove zemlje. Možemo mi misliti o Saboru što želimo, ali on je reprezent volje građana koji su izišli na izbore, a izašli ih je jako puno. Postavlja se pitanje tko je taj Ustavni sabor koji može reći 'mi ćemo odlučiti tko može, a tko ne može biti mandatar, kazao je Jakšić. "Mislim da je to opasan presedan, pa čak i pokušaj državnog udara." Na upit bi li rezultati SDP-a bili bolji da je Milanović dao odmah ostavku na mjesto predsjednika države i izašao na izbore kao kandidat za premijera, kazao je: "Kad vidimo ponašanje HDZ-a i Plenkovića, nisam baš siguran što bi nam dobroga dalo da se Milanović maknuo."

VEZANI ČLANCI:

Odgovorio je i na pitanje je li moguće sastavljanje manjinske vlade, u kojoj bi se našle stranke različitih svjetonazora, kao što su Most i SDP. "Mislim da naši birači žele prije svega da mi od Hrvatske radimo bolju i pošteniju zemlju. Koalicije su nešto bez čega se ne može i na nama je da kroz naše politike i naše vođenje zemlje opravdamo povjerenje koje smo dobili. Naravno da je na onome tko je headliner te priče velika odgovornost da usuglasi sve stavove, ali u konačnici zamjera li netko u ovoj zemlji Andreju Plenkoviću startnu koaliciju, što uz sebe ima Marijanu Petir, Zekanovića... Gdje je tu ideologija i koje su to točke koje ih spajaju?" upitao je SDP-ovac. "Ako postoji volja i ako smo svi bili iskreni da želimo mijenjati Hrvatsku na bolje, onda se možemo usuglasiti", dodao je.

Jakšić je, inače, na izborima 17. travnja predvodio listu Rijeke pravde u IV. izbornoj jedinici, a ondje je SDP-ova koalicija osvojila 51,065 glasova, odnosno 25,20 posto. Ispred njih je završio HDZ s partnerima, a za njih je glasalo 84,712 birača, odnosno njih 41,81 posto. 

Što se tiče preferencijalnih glasova u IV. izbornoj jedinici, najviše ih je, njih 37,547, dobio HDZ-ov Ivan Anušić, koji je u tome i rekorder na ovim parlamentarnim izborima. Dobio ih je čak 14.000 više nego 2020. godine. Jakšić je, pak, dobio 12.685 glasova, najviše od svih 14 kandidata s liste Rijeke pravde za IV. izbornu jedinicu. Iza njega je europarlamentarka Biljana Borzan s 9585 glasova.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Mišel Jakšić
1/21

Komentara 40

IG
IgorY
13:05 23.04.2024.

Ako je Plenković u panici teško mi je i zamisliti u čemu ste vi. Rezultati su vam toliko loši da to niste niti sanjati mogli, a to što pričate veze sa životom nema. Možda se probudite.

MA
majeltomoguce
12:36 23.04.2024.

SDP je u poziciji pregovarati i nešto uvjetovati? Od kad to? Aha rekao predsjednik republike - ok to je onda istina!

HR
hrza
12:22 23.04.2024.

Ma sigurno može. Grbin je veeeliki stručnjak za sastavljanje vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije