Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBILI MILANOVIĆEV PRIJEDLOG

Sabor sa 81 glasom protiv odbio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

Zagreb: Predstavljeni programi i obavljeni razgovori s kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.06.2021.
u 12:01

Prije samog glasanja čak osam zastupničkih klubova zatražilo je desetominutnu stanku

Nije donesena odluka o izboru predsjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske - obznanio je danas u 12.30 predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon glasanja Sabora o prijedlogu predsjednika države Zorana Milanovića da se za čelnicu Vrhovnog suda izabere prof. Zlatu Đurđević. Protiv izbora Zlate Đurđević izjasnio se 81 saborski zastupnik i zastupnica, njenu kandidaturu podržalo je 37 zastupnika i zastupnica, dok je njih pet bilo suzdržano.

Prije samog glasanja čak osam zastupničkih klubova zatražilo je desetominutnu stanku kako bi još jednom mogli raspraviti o pitanju izbora Zlate Đurđević na poziciju čelnice Vrhovnog suda. 

Objašnjavajući zašto traži stanku Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) reče kako je njihovu klubu Đurđević neprihvatljiva jer sudbena vlast mora biti samostalna i neovisna, a Zlata Đurđević nije ni samostalna ni neovisna jer je, kako reče, eksponent lijevo-liberalne koalcije i prihvatila je biti igračka u rukama Zorana Milanovića.

- Nije mi jasno kako su neki lani građanima obećavali promjene, a sada pod lažnom krinkom zaštite zakona ne žele omogućiti te promjene. Đurđević je stručna osoba koja smeta svima onima koji bi načelno promjene, ali te promjene zapravo ne žele. Naš klub podržat će izbor Zlate Đurđević kako bi promjene bile pokrenute, iako jedna osoba nije dovoljna za sve potrebne promjene - kazao je Krešo Beljak (HSS) dodavši kako je "de facto, odbjegli kriminalac sad iz BiH pokrenuo promjene u hrvatskom pravosuđu". 

- Razmislimo svi još jednom o ovom prijedlogu. Govorili smo jučer o stručnosti, znanju i samostalnosti Zlate Đurđević pa sve to neću ponavljati. No danas imamo priliku birati između dvije opcije. Jedna škola mišljenja je kako je u hrvatskom pravosuđu sve u redu, da je u redu da Zdravko Mamić, koji je u bijegu u BiH, kroji politiku u hrvatskom pravosuđu i generira postupke protiv sudaca. Ta škola mišljenja kaže da je u redu da se određeni suci bogate na sumnjiv i neprihvatljiv način. I ta škola mišljenja danas će glasati protiv prof. Đurđević. Dragi kolege, sad imate priliku pokazati da ste spremni to mijenjati  - poručio je Peđa Grbin (SDP). 

Da još jednom žele razgovarati o odluci da neće podržati Zlatu Đurđević obznanio je i Dražen Bošnjaković, ali odmah i nastavio ponovno obrazloživši zašto je stav HDZ-a takav.

- Želimo li na čelu Vrhovnog suda imati nekoga tko se pristao kandidirati bez da se prijavio na javni poziv i bez toga da je poslao svoj program, poručivši time da ne poštuje hrvatske zakone? - zapitao je Bošnjaković nastavljajući da se HDZ zalaže za raspisivanje novog javnog poziva jer, kako reče, oba javna poziva koja su prethodila glasanju nisu omogućila ambijent da se na njih jave svi oni koji bi se možda mogli i htjeli javiti. Pritom je zahvalio svim onim kandidatima i kandidatkinjama koji su se javili na oba poziva i predstavili svoje programe. 

- Pročitavši program koji je Zlata Đurđević poslala na ovaj drugi poziv, slažemo se s njom da u Hrvatskoj treba otvorenije govoriti o problemima u sudstvu, otvorenosti sudstva prema građanima, odnosu sudstva s politikom. Mislimo da njezin znanstveni rad zaslužuje respekt. Ona u pismo koje nam je poslala spominje jedan zanstveni rad u kojem navodi nepravde počinjene u vrijeme komunizma, no nije rekla ništa kako se odnositi prema počiniteljima tih nepravdi, a znamo da su mnoge bivše komunističke zemlje provele lustraciju. Nemamo ništa osobno protiv Zlate Đurđević koja je sad izložena mnogim napadima, no i dalje smatramo da ona nije najbolja osoba za tu funkciju - istaknuo je Stjepo Bartulica (Domovinski pokret). 

Milorad Pupovac (SDSS) reče kako klub SDSS-a misli da je Đurđević dobra kandidatkinja, ali je šteta što način dolaženja do kandidata nije bio dobar. 

- Taj je način od početka bio kontaminiran. I taj put iskusili su i Zlata Đurđević, i zastupnici, i i ugledni članoci zajednice koji su bili predmet javnih klevata i difamacija. To je kontaminiralo cijeli proces. Nije stvar samo u tome da dobijemo dobre kandidate, već u kojem se ozračju to događa. Ako netko pri ovakvom izboru dobije mig da će biti predložen, to nije dobro. Svjedočili smo destruktivnoj retorici najvišeg predstavnika vlasti. Zbog svega toga, ovaj će klub biti suzdržan - kazao je Pupovac. 

Urša Raukar (Možemo!) ponovila je pak još jednom zašto će zeleno-lijevi klub podržati izbor Zlate Đurđević. 

- Jučer u raspravi jasno smo dali do znanja da ćemo podržati Zlatu Đurđević. Smatramo da je ovaj izbor test zrelosti za sve zastupnike mogu li birati na temelju objektivnih i stručni kriterija. Zlata Đurđević je dosadašnjim radom i razgovorm na Odboru za pravosuđe pokazala i dokazala svoju izvrsnost i stručnost te ljudski i profesionalni integritet. Ona nudi program koji nudi rješanje za sve neuralgične točke pravosuđa, odgovornost sudaca, otvaranje sudstva javnosti, poboljšanja uvjeta rada, digitalizaciju sudova..., svega što je u pravosuđu rak rana. Ona je sjajna i stručna osoba koja garantira početak promjena u pravosuđu - ustvrdila je Urša Raukar nakon koje se za riječ javila Marija Selak Raspudić (Most).

- U svoj ovoj farsi kojoj smo svjedočili proteklih mjeseci, gdje je Sabor sveden na bezvrijednu instituciju koja bi trebala sudjelovati u predstavi u kojoj je ishod unaprijed poznat, nećemo sudjelovati. Puno se proteklih mjeseci govorilo o "slučaju Perković", a zanimljivo je da nitko iz lijevog spektra to pitanje nije ni postavio. Nije im važno razmotriti što se događalo prilikom likvidacija. Istodobno, desnica pušta dva ključna spina o njenom stavu o slučaju Perković i komunističkom pravosuđu. Slušamo laži oko nečega što Đurđević nije rekla. Podržavanje laži nije domoljublje. Most odbija biti dio cijele ove farse - naglasila je Marija Selak Raspudić.

Katarina Peović (Radnička fronta) javila se za riječ samo kako bi ustvrdila da "komunizma u Hrvatskoj nikada nije bilo, kao ni u svijetu".

Kako zatražene stanke nisu odobrene, pristupilo se glasanju
 

 

Ključne riječi

Komentara 230

MO
Moskovija
12:28 25.06.2021.

zokina pulenka dobit će vritnjak 🤣😂

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
12:38 25.06.2021.

Zbogom drugarice Đurđević.

Avatar Númenor
Númenor
12:57 25.06.2021.

Indikativno da su za Đurđević ovdje psihički bolesnici, yugo ljevičari I dežurni mrzitelji svega hrvatskog. Znači dobro je da je njihova drugarica izgubila. Nema prolaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije