Vremena se mijenjaju i za znameniti škotski viski! Sve veći izbor različitih pića na većini svjetskih tržišta natjerao je tvrtku Diageo, vlasnika poznatog svjetskog proizvođača viskija Johnnie Walker, da počne razmišljati i o viskijima s manje alkohola kao i o onima s različitim okusima.
Wall Street Journal objavio je dokument koji je iscurio iz Diagea u kojem se iznose upravo takve ideje zajedno s onima ponešto inovativnijima, kao što je odležavanje viskija u bačvama u kojima je prije ležala – tekila. Glavna je kontroverza takvih ideja u tome što britanski zakon propisuje da “scotch” mora imati najmanje 40 posto alkohola. Time se, jasno, isključuje mogućnost približavanja zdravstveno svjesnim milenijalcima ili pristup bliskoistočnim tržištima. Također, postoji nešto što se zove Scotch Whisky Association, udruga koja bi imala što reći pojave li se viskiji koji nisu od ječma, vode i kvasca u hrastovim bačvama.
“Johnnie Walker ne može praviti viski od jagode i isporučivati ga Kini kao viski od jagode”, kaže majstor viskija Matthew Pauley iz Edinburgha.