Mnogi će Uskrs dočekati na 90-dnevnoj dijeti (poznatijoj kao takozvana
UN dijeta) koja je u posljednjih pola godine osvojila Hrvatsku:
istoimenoga priručnika slovenskih autorica Brede Hrobat i Mojce
Poljanšek prodano je 45.000 primjeraka, nije rijetkost da su na dijeti
svi članovi obitelji ili zaposlenici nekog poduzeća, sve je više
restorana koji svoje jelovnike prilagođuju tom prehrambenom planu...
Temeljno je načelo dijete prehrana prema točno određenom dnevnom
rasporedu, satnicama obroka i raspoređivanje namirnica u određene
skupine. Dijeta počinje proteinskim danom (meso, riba), slijede
škrobni, ugljikohidratni, vitaminski (voćni) i tako se stalno
izmjenjuju, a svaki je 29. dan vodeni (pije se samo voda). Raspored
dana ne smije se mijenjati pa se zbog toga mnogi dijetalci vjerojatno
pribojavaju iskušenja blagdanskoga stola.
Kako ne pokleknuti, a ipak uživati u ukusnim delicijama? To i nije tako
teško kao što se na prvi pogled čini, kažu slovenske autorice, koje
Večernjakovim čitateljima preporučuju prigodne niskokalorične
recepte.
Ako ipak “zgriješite”, nije smak svijeta. Idući dan neka bude voćni ili
jednostavno nastavite s danom koji slijedi, preporučuju Breda Hrobat i
Mojca Poljanšek.
Prijedlog za škrobni dan
Punjene paprike
Sastojci za jednu osobu: 120 g sirove zelene ili crvene leće, 4
paprike, lovorov list, sol, sastojci za nadjev po izboru
Priprema: Na večer namočite leću u vodi. Sutradan izlijte vodu, dolijte
svježu, dodajte lovorov list i prstohvat soli i kuhajte leću približno
45 minuta. Potom leću ocijedite i dodajte je u nadjev po izboru.
Nadjevom napunite paprike i poslužite ih u umaku od rajčice.
Nadjev 1: manji crveni luk,
režanj češnjaka, mrkva, rajčica, žlica narezanog peršina, prstohvat
čubara (začinska biljka), žlica ulja, sol, papar
Nadjev 2: manji luk, režanj
češnjaka, kavena šalica kuhane riže, 2 žlice graha, rajčica, žlica
narezanoga peršina, žlica ulja, sol, papar
Nadjev 3: manji luk, režanj
češnjaka, oguljena rajčica, manja paprika, žlica naraezanoga peršina,
malo mljevenog kima (na vršku noža), prstohvat čilija (po želji), žlica
kiselog vrhnja, sol, papar
Priprema: sitno narezani luk pržite na ulju dok ne porumeni, dodajte
usitnjen češnjak, narezano povrće, začinsko bilje, sol i papar. Potom
dodajte kuhanu leću i, ovisno o receptu, rižu i grah te još malo
popržite.
Pripremate li nadjev 3, nakon dodavanja leće i kiselog vrhnja smjesu
glatko izmiješajte u mikseru.
Umak od rajčice
Neoguljene zrele rajčice narežite na komadiće i stavite u mikser.
Dodajte žličicu šećera, sol, papar, malo čilija, po žlicu narezanog
peršina i bosiljka, pa sve izmiksajte.
Ulijte umak u vatrostalnu posudu i dodajte punjene paprike. Pecite oko
30 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.
Prijedlog za proteinski dan
Roladice od salate
Sastojci za svitak: list mekše zelene salate, 3 kriške šunke, po kriška
crvene i žute paprike, dvije-tri suhe šljive bez koštica
Priprema: Listu salate odrežite tvrdi dio i na njega položite šunku,
papriku i šljive. Savijte kao sarmu, probodite svitak čačkalicom i
razrežite na dva ili tri dijela.
Čamci od krastavaca
Sastojci za dva čamca: manji krastavac, 5 ploška šunke, pola mrkve,
tanja kriška dinje, list crvenog radiča, kriška paprike izrezana na
tanke trake, sol, papar, bučino ulje, svježi zeleni peršin, žlica
bučinih sjemenki, žlica grubo naribanoga sira (po želji)
Priprema: Prerežite krastavac po dužini i izdubite ga. Pomiješajte
izvađeni dio krastavca s preostalim sastojcima (osim sira). Polovine
krastavca napunite nadjevom i posipajte naribanim sirom.
Prijedlog za ugljikohidratni dan
Povrtni složenac s tjesteninom
Za osnovu: manja tikvica, 100 g
tjestenine graham, žličica suhoga češnjaka, žličica slabo ljute
mljevene paprike
Za umak: pola luka, režanj
češnjaka, šaka maslina bez koštica, 200 g malih konzerviranih rajčica
(pelata), žličica šećera, 2 žličice origana, 2 žličice maslinova ulja,
sol, papar
Za premaz: 2 žlice narezanog
peršina, žličica origana, žlica kiselog vrhnja, žlica mlijeka, sol
Priprema
1. Na ulju prepržite luk i češnjak, dodajte grubo zgnječene pelate,
masline, origano, šećer, sol i papar. Neka umak provrije.
2. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu.
3. U manju zdjelu za pečenje stavite umak od rajčice, dodajte
tjesteninu, a preko nje premaz.
4. Na tjesteninu stavite tanke kriške po dužini prerezane tikvice.
Posolite, popaprite, posipajte suhim češnjakom i crvenom paprikom te
pokapajte maslinovim uljem.
5. Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, na temperaturi 220 do 250
Celzijevih stupnjeva.
6. Pečenu tjesteninu posipajte grubo narezanim bučinim sjemenkama
(prije preprženim u tavi, bez ulja).
7. Složenac poslužite sa zelenom salatom.
Desert: Puding od palente i voća
Sastojci za četiri osobe: pola litre jabučnoga ili drugoga bistrog
soka, 3 vrhom pune žlice vpalente, voće po želji
Priprema: Zakuhajte sok i miješajući dodajte palentu. Kuhajte 3 minute
na laganoj vatri. Smjesu ulijte u zdjelice ili šalice i dodajte
narezano voće. Pustite da se ohladi pa ga još ohladite u hladnjaku.
Izvrnite puding u posudice za posluživanje i ukrasite ga svježim ili
kandiranim voćem.