Slovenke Breda Hrobat i Mojca Poljanšek preporučuju niskokalorične recepte za tri blagdanska dana

Uskrsna 'UN dijeta’

uskrs_un_tx.jpg
import
06.04.2007.
u 16:10

Mnogi će Uskrs dočekati na 90-dnevnoj dijeti (poznatijoj kao takozvana UN dijeta) koja je u posljednjih pola godine osvojila Hrvatsku: istoimenoga priručnika slovenskih autorica Brede Hrobat i Mojce Poljanšek prodano je 45.000 primjeraka, nije rijetkost da su na dijeti svi članovi obitelji ili zaposlenici nekog poduzeća, sve je više restorana koji svoje jelovnike prilagođuju tom prehrambenom planu...

Temeljno je načelo dijete prehrana prema točno određenom dnevnom rasporedu, satnicama obroka i raspoređivanje namirnica u određene skupine. Dijeta počinje proteinskim danom (meso, riba), slijede škrobni, ugljikohidratni, vitaminski (voćni) i tako se stalno izmjenjuju, a svaki je 29. dan vodeni (pije se samo voda). Raspored dana ne smije se mijenjati pa se zbog toga mnogi dijetalci vjerojatno pribojavaju iskušenja blagdanskoga stola.

Kako ne pokleknuti, a ipak uživati u ukusnim delicijama? To i nije tako teško kao što se na prvi pogled čini, kažu slovenske autorice, koje Večernjakovim čitateljima  preporučuju prigodne niskokalorične recepte.

Ako ipak “zgriješite”, nije smak svijeta. Idući dan neka bude voćni ili jednostavno nastavite s danom koji slijedi, preporučuju Breda Hrobat i Mojca Poljanšek.


Prijedlog za škrobni dan
Punjene paprike
Sastojci za jednu osobu:
120 g sirove zelene ili crvene leće, 4 paprike, lovorov list, sol, sastojci za nadjev po izboru
Priprema: Na večer namočite leću u vodi. Sutradan izlijte vodu, dolijte svježu, dodajte lovorov list i prstohvat soli i kuhajte leću približno 45 minuta. Potom leću ocijedite i dodajte je u nadjev po izboru. Nadjevom napunite paprike i poslužite ih u umaku od rajčice.
Nadjev 1: manji crveni luk, režanj češnjaka, mrkva, rajčica, žlica narezanog peršina, prstohvat čubara (začinska biljka), žlica ulja, sol, papar
Nadjev 2: manji luk, režanj češnjaka, kavena šalica kuhane riže, 2 žlice graha, rajčica, žlica narezanoga peršina, žlica ulja, sol, papar
Nadjev 3: manji luk, režanj češnjaka, oguljena rajčica, manja paprika, žlica naraezanoga peršina, malo mljevenog kima (na vršku noža), prstohvat čilija (po želji), žlica kiselog vrhnja, sol, papar
Priprema: sitno narezani luk pržite na ulju dok ne porumeni, dodajte usitnjen češnjak, narezano povrće, začinsko bilje, sol i papar. Potom dodajte kuhanu leću i, ovisno o receptu, rižu i grah te još malo popržite.
Pripremate li nadjev 3, nakon dodavanja leće i kiselog vrhnja smjesu glatko izmiješajte u mikseru.
Umak od rajčice
Neoguljene zrele rajčice narežite na komadiće i stavite u mikser. Dodajte žličicu šećera, sol, papar, malo čilija, po žlicu narezanog peršina i bosiljka, pa sve izmiksajte.  
Ulijte umak u vatrostalnu posudu i dodajte punjene paprike. Pecite oko 30 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.


Prijedlog za proteinski dan
Roladice od salate
Sastojci za svitak: list mekše zelene salate, 3 kriške šunke, po kriška crvene i žute paprike, dvije-tri suhe šljive bez koštica
Priprema: Listu salate odrežite tvrdi dio i na njega položite šunku, papriku i šljive. Savijte kao sarmu, probodite svitak čačkalicom i razrežite na dva ili tri dijela.

Čamci od krastavaca
Sastojci za dva čamca: manji krastavac, 5 ploška šunke, pola mrkve, tanja kriška dinje, list crvenog radiča, kriška paprike izrezana na tanke trake, sol, papar, bučino ulje, svježi zeleni peršin, žlica bučinih sjemenki, žlica grubo naribanoga sira (po želji)
Priprema: Prerežite krastavac po dužini i izdubite ga. Pomiješajte izvađeni dio krastavca s preostalim sastojcima (osim sira). Polovine krastavca napunite nadjevom i posipajte naribanim sirom.


Prijedlog za ugljikohidratni dan
Povrtni složenac s tjesteninom
Za osnovu: manja tikvica, 100 g tjestenine graham, žličica suhoga češnjaka, žličica slabo ljute mljevene paprike
Za umak: pola luka, režanj češnjaka, šaka maslina bez koštica, 200 g malih konzerviranih rajčica (pelata), žličica šećera, 2 žličice origana, 2 žličice maslinova ulja, sol, papar
Za premaz: 2 žlice narezanog peršina, žličica origana, žlica kiselog vrhnja, žlica mlijeka, sol
Priprema
1. Na ulju prepržite luk i češnjak, dodajte grubo zgnječene pelate, masline, origano, šećer, sol i papar. Neka umak provrije. 
2. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu.
3. U manju zdjelu za pečenje stavite umak od rajčice, dodajte tjesteninu, a preko nje premaz.
4. Na tjesteninu stavite tanke kriške po dužini prerezane tikvice. Posolite, popaprite, posipajte suhim češnjakom i crvenom paprikom te pokapajte maslinovim uljem.
5. Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, na temperaturi 220 do 250 Celzijevih stupnjeva.
6. Pečenu tjesteninu posipajte grubo narezanim bučinim sjemenkama (prije preprženim u tavi, bez ulja).
7. Složenac poslužite sa zelenom salatom.


Desert: Puding od palente i voća
Sastojci za četiri osobe: pola litre jabučnoga ili drugoga bistrog soka, 3 vrhom pune žlice vpalente, voće po želji
Priprema: Zakuhajte sok i miješajući dodajte palentu. Kuhajte 3 minute na laganoj vatri. Smjesu ulijte u zdjelice ili šalice i dodajte narezano voće. Pustite da se ohladi pa ga još ohladite u hladnjaku. Izvrnite puding u posudice za posluživanje i ukrasite ga svježim ili kandiranim voćem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije