Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKA POTVRDILA KANDIDATE

Usvojene SDP-ove liste za izbore: Nekoliko gradonačelnika odbilo pozicije, na popisu i Alka Vuica

Zagreb: Grbin potvrdio da će se koalicija zvati 'Rijeke pravde'
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/4
25.03.2024.
u 20:13

Iako se ranije inzistiralo da SDP-ovi europarlamentarci ''pomognu'' i na parlamentarnima izborima, uz Predraga Freda Matića na listama za parlamentarne izbore još se samo našla Biljana Borzan, i to posljednja u četvrtoj izbornoj jedinici

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je i usuglasilo liste za parlamentarne izbore na koje će 17. travnja izaći s koalicijskim partnerima, potvrđeno nam je nakon što je i održan sastanak ovog ponedjeljka u poslijepodnevnim satima. Iste te liste potvrdio je i Glavni odbor stranke, a na sastanku danas je izglasana i lista za EU parlament o kojoj smo pisali ranije

Prema informacijama koje smo dobili, potvrđeno je kako će Arsen Bauk predvoditi listu u prvoj izbornoj jedinici, a drugo mjesto pripalo je Daliji Orešković. Treći će pak biti trenutni v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić, dok četvrto i 12. mjesto odlazi stranci Centar.

Boris Lalovac pak će biti prvi na listi u drugoj izbornoj jedinici, a nakon njega slijedi stranačka kolegica Tanja Sokolić. SDP će u ovoj izbornoj jedinici predati još tri mjesta svojim koalicijskim partnerima - Glas na trećem i dvanaestom, te HSS-u na osmom mjestu. Zanimljivo je kako ni u jednoj izbornoj jedinici prvo mjesto na listi ne odlazi koalicijskim partnerima, dok će još drugo mjesto na listi dobiti iz Centra u desetoj izbornoj jedinici koju će na izborima predvoditi Ranko Ostojić. 

U trećoj izbornoj jedinici pak je prvo mjesto na listi dobio Siniša Hajdaš Dončić, a kako u ovu izbornu jedinicu ulaze i dijelovi Varaždinske županije, tako su i Čačićevi Reformisti dobili dva mjesta na listi - sedmo i trinaesto. Dok će Sabina Glasovac predvoditi stranku u devetoj izbornoj jedinici, u osmoj će to, kao i najavljeno, biti sam čelnik stranke Peđa Grbin, a za njime će uslijediti Mirela Ahmetović i Zlatko Komadina. 

>> FOTO Prosvjedi diljem Hrvatske održani prošle subote

Zagreb: Grbin potvrdio da će se koalicija zvati 'Rijeke pravde'
1/28

Zanimljivo je kako će petu izbornu jedinicu predvoditi Predrag Fred Matić, SDP-ov europarlamentarac koji će pak na listi za europarlamentarne izbore biti drugi. Iako se ranije inzistiralo da SDP-ovi europarlamentarci ''pomognu'' i na parlamentarnima izborima, uz Matića još se samo našla Biljana Borzan, i to posljednja na listi u četvrtoj izbornoj jedinici. Svojevrsno iznenađenje na parlamentarnim izborima bit će i Alka Vuica koja se našla na posljednjem mjestu u šestoj izbornoj jedinici, a koja je svoje članstvo u stranci potvrdila još na ljeto 2022. 

Kao što smo i ranije pisali, prva na listi za EU parlament bit će najprepoznatljivija SDP-ova europarlamentarka, potpredsjednica europskih socijaldemokrata i potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan. Druga pozicija pripala je europarlamentarcu i članu stranačkog vodstva Fredu Matiću, a treća europarlamentarki i članici Predsjedništva Romani Jerković. Četvrti je svojevrsno iznenađenje Marko Vešligaj iz Krapinsko-zagorskog SDP-a koji se do sada nije spominjao u križaljkama za EU izbore, a još veće iznenađenje je Dalija Orešković na petoj poziciji koja, ne prođe li u EU parlament, ima siguran mandat u Saboru obzirom da je sa SDP-om dogovorila drugu poziciju u prvoj izbornoj jedinici.

No, zanimljiva je situacija europarlamentarca Tonina Picule koji se ipak nije pojavio na listi za parlamentarne izbore u prvoj izbornoj jedinici, iako se neslužbeno ranije pričalo kako se na tome inzistiralo u stranci. SDP-ov europarlamentarac inače je redovito na listama najutjecajnijih zastupnika u EU parlamentu, a ovoga puta naći će se na posljednjoj poziciji na listi za europarlamentarne izbore, tako da se može osloniti upravo na preferencijalne glasove, za koje je još 2014. osvojio rekordan broj glasova zahvaljujući sukobu s Milanovićem.

Inače, nekoliko gradonačelnika odbilo je biti na listi. Tako je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždin,a odbio petu poziciju na listi u trećoj izbornoj jedinici, čuje se neslužbeno. Biti na listi, kažu izvori iz SDP-a, odbio je i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, Umaga Vili Bassanese...

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Od mladog lava SDP-a, do 'velike divlje mačke': Pogledajte kako se mijenjao Zoran Milanović

Zagreb: Grbin potvrdio da će se koalicija zvati 'Rijeke pravde'
1/23
Ključne riječi

Komentara 20

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
20:23 25.03.2024.

opg Puljak, jedna obitelj, dvije fotelje, dvije saborske plaće, svaka im čast, nakon šta su do sada svih oko sebe prožvakali i ispljunuli, našli su svoje nove žrtve koje će isisati isključivo za svoju materijalnu korist, ja im se divim

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
21:21 25.03.2024.

Imaju Biljanu Gaću i Bojanu Puzigaću.

OP
optrt
20:47 25.03.2024.

Stavite i let 3 sa golim guzicama na listu i sami će te ostati gologuzi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije