Vijest o svinjskoj gripi odjeknula je i u našim krajevima, a posebno su
zabrinuti uzgajivači svinja. Ni godinu dana nije prošlo kako je
svinjska kuga desetkovala stočni fond – najgore je bilo u ludbreškoj
Podravini – a svinje su opet u žarištu pozornosti.
Cijene se drže
Otkupne su se cijene nakon kuge ponovno povisile, no dio uzgajivača
zabrinut je zbog mogućeg pada potražnje svinjskoga mesa u trgovinama
zbog straha kupaca. Jer svima je još u sjećanju i ptičja gripa, koja je
uzdrmala tržište piletine.
No veći uzgajivači za sad se ne boje toga scenarija jer, kažu, nema
potrebe za zabrinutost kupaca. - Ta gripa nema veze sa svinjama, samo
je tako nazvana. Svinje samo mogu oboljeti, ali još nijedna nije
oboljela u svijetu - kaže Božidar Ivančić, predsjednik Udruge
uzgajivača svinja Varaždinske županije.
U prilog uzgajivačima ide to što nakon lanjske kuge na hrvatskom
tržištu kronično nedostaju domaći odojci. S lanjskih 11 do 12 kuna po
kilogramu otkupna se cijena odojka povisila i na 25 kuna, a tovljenika
na 14 kuna. Cijenu nije uzdrmala panika zbog gripe, kaže Ivančić i
dodaje da otkupljivači u Varaždinskoj županiji i dalje trebaju oko 80
000 odojaka više no što im uzgajivači mogu ponuditi.
Ne prenosi se hranom
Kad se tome dodaju prehrambene navike sjeverne Hrvatske, koje se
uglavnom temelje na svinjetini, uzgajivači bi i dalje trebali biti
mirni. Svinjska gripa, koja je samo zbog skraćivanja imena nazvana
svinjskom, ne prenosi se hranom i eliminira je temperatura viša od 70
stupnjeva.
Veterinari: Nema razloga za paniku oko svinjetine
Kontaktirali smo i s direktorom Veterinarske stanice Varaždin Josipom Križanićem, koji se slaže s tvrdnjama Božidara Ivančića. - Bez veze se stvara panika. Svinjska je gripa samo tako nazvana, jer je nekome to odgovaralo. Virus je mutirao i samo je prošao i kroz svinje te kroz perad i ljude - kaže Križanić te dodaje kako nema nikakva razloga za zabrinutost zbog svinjetine jer su bolesni ljudi, a ne svinje. (iv)