SASTANAK NATO-A

Banožić u Bruxellesu: Sustav nije reagirao u slučaju drona. Milanovićeva reakcija je bila neprimjerena

Varšava: Ministar obrane Mario Banožić sastao se s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom
Foto: PAP/PIXSELL
1/2
16.03.2022.
u 16:05

Hrvatsku je na sastanku predstavljao ministar obrane Mario Banožić koji je prenio saveznicima nove informacije o tome što je dosadašnji tijek istrage pokazao o padu bespilotne letjelice u četvrtak navečer u Zagrebu. Prenio je glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu da je letjelica koja je doletjela iz Ukrajine bila naoružana, dan nakon što je Stoltenberg izjavio da prema njegovim saznanjima nije bila naoružana.

Ministri obrane NATO-a na izvanrednom su sastanku danas donijeli odluku koja označava početak novog doba puno snažnijeg i permanentnog, umjesto dosadašnjeg privremenog, prisustva NATO-ovih vojnika i naoružanja u istočnom dijelu saveza. Ono što ruski predsjednik Vladimir Putin nije želio da se dogodi, kad je u prosincu pismeno tražio od NATO-a da se povuče na linije iz 1997., sada se događa u većem i vidljivijem obliku nego ikad prije, i to kao reakcija NATO saveznika na Putinovu agresiju na Ukrajinu.

Hrvatsku je na sastanku predstavljao ministar obrane Mario Banožić koji je prenio saveznicima nove informacije o tome što je dosadašnji tijek istrage pokazao o padu bespilotne letjelice u četvrtak navečer u Zagrebu. Prenio je glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu da je letjelica koja je doletjela iz Ukrajine bila naoružana, dan nakon što je Stoltenberg izjavio da prema njegovim saznanjima nije bila naoružana.

- Više nema nikakvih nedoumica - zaključio je Banožić po tom pitanju. I otkrio je da je s mađarskim kolegom dogovorio da Mađarska pruža tzv. “air policing”, pomoć u nadzoru zračnog prostora Hrvatskoj. 

- Detaljizirat ćemo sve u sljedećih nekoliko dana, ali ono što je bitno je da su Mađari iskazali dobru volju (…) o budućem air policingu koji bi radili za Hrvatsku i samim time dodatno povećali sigurnost na našim prostorima. Uz savezničke snage koje u ovom trenutku imamo, a to su Francuska i Amerika, vježbe s našim vojnim pilotima, što je rad na podizanju spremnosti hrvatskih pilota i na odvraćanju - rekao je ministar Banožić nakon sastanka u NATO-u. Pojam “air policing” podrazumijeva trajniju suradnju dviju država u čuvanju neba, ne nešto privremene naravi što se poklapa s vojnim vježbama, kao što je ovih dana slučaj s francuskim i američkim borbenim zrakoplovima koji lete nad Hrvatskom. 

- Vojne vježbe s francuskim i američkim pilotima provode se na osnovu godišnjeg plana obrane i suradnje koji je donijela Vlada, a predsjednik Republike dao suglasnost. Apsolutno je neprimjerena reakcija predsjednika Milanovića, koja ne šalje dobru poruku prema saveznicima koji se trude pomoći Hrvatskoj i stvoriti sigurno okružje jer su svi duboko svjesni što se moglo dogoditi u padu drona u Zagrebu - komentirao je ministar Banožić predsjednikove izjave o zabrani preleta nad gradovima. 

Na “air policing” se obično oslanjaju države članice NATO-a koje nemaju svoje ratno zrakoplovstvo, poput Slovenije ili Crne Gore, a Hrvatska dosad nije nikad spominjala da s nekom susjednom zemljom sklapa takav sporazum. Nije zato jer se oslanjala na stare Migove-21 i nabavu francuskih Rafalea, koji još nisu stigli. Zbog svega toga ova Banožićeva najava zvuči kao veća novost, no u ovim trenucima još nije jasno kako i kada će se ostvariti. 

Zbog čega Mađarska nije reagirala na dron koji je kroz njezin zračni prostor letio 40 minuta?

- Formirali su određena povjerenstva i valoriziraju sve podatke koji su vezani za radarske sustave, isto kao i Rumunjska. Zajedničkim pristupom ćemo pokušati definirati što se dogodilo u toj noći jer definitivno se možemo svi složiti da sustav protuzračne obrane nije reagirao - kaže ministar obrane. 

Iako je i jučer na sastanku 30 ministara obrane bilo nekih ideja, ponajprije od strane Poljaka, koji žele da NATO pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu (koja bi se vjerojatno morala i boriti, tj. braniti u slučaju napada), glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovio je da NATO saveznici ne planiraju slati svoje vojnike u Ukrajinu. Ni na zemlju, ni u zraku. 

- Saveznici su ujedinjeni u podršci Ukrajini, ali također i u namjeri da ne raspoređuju NATO snage u Ukrajinu. Imamo odgovornost da ovaj rat ne eskalira - rekao je Stoltenberg. Procjena je očito da bi uključivanje NATO-a, bilo na kopnu ili u nebu iznad Ukrajine, dramatično pogoršalo ovaj sukob i pretvorilo ga u otvoreni rat Rusije i NATO-a, koji nitko ne želi.

Na izravno pitanje misli li da Rusija može pobijediti Ukrajinu u ovom ratu, glavni tajnik NATO-a nije želio spekulirati:

- Odajem počast ukrajinskim vojnicima i narodu na hrabrom opiranju ruskoj invaziji. Ali Rusija je i dalje snažna vojna sila koja ima puno različitog naoružanja i prerano je spekulirati o ishodu rata. Ono što trebamo je da Rusija prekine taj rat - rekao je Stoltenberg.

Komentara 19

RO
ronyday
16:10 16.03.2022.

slučajni o tome može razgovarati samo sa tetkom hranj i svojim bilmezima koje je uhljebio na našoj grbači.

AK
Akilaki
21:11 16.03.2022.

Nije Milanovic tesko osramotio HDZ. Milanovic je tesko osramotio u prvom redu Hrvatsku kao clanicu, onda funkciju Predsjednika drzave i na koncu Milanovic Zoaran kao personu . Milanovicev jedini partner ( a i sugovornik trenutno) je ozloglaseni Dodik. Dakle, imago mu je na dnu bacve.

ER
erosaonogasvijeta
01:43 17.03.2022.

Boli me pri srcu da hrvatska nema jake odbrane pa moramo moljakati francuze i madjare da nam stite( zracni prostor) Francuzima se treba dobro zahvaliti, barem za sada. Od Serpske ratne odstete bi se moglo kupiti 200 novih rafala mnogo drugih stvari, od prodane Plive i INA.... 50 PLUS F -35. Mislim da je bolje cuti zvuk aviona nego sum raketa, zlu ne trebalo. Neka bog cuva Hrvatsku, i slava Ukraini !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije