Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINSKA OMOTNICA

Tolušić ispitan, prenoćit će u pritvoru kao i Ferenc. Sutra odluka o istražnom zatvoru

Tomislav Tolušić vinarija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/23
07.07.2022.
u 20:08

Radi se o djelima subvencijske prijevare i poticanja na zlouporabu položaja. Ne treba raditi cirkus od ovoga, treba pustiti neka se postupak vodi, i na kraju u to sam uvjeren će gospodin Tolušić dokazati svoju nevinost, rekao je Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić.

Tomislav Tolušić, bivši ministar u Vladi Andreja Plenkovića, našao se na meti istražitelja. Njemu je prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) na vrata obiteljske kuće u Virovitici pokucala policija.

Tomislav Tolušić vinarija
1/10

Tijek događaja:

19:55 - Završilo je ispitivanje Tolušića na EPPO. Prenoćiti će u policijskom pritvoru na Oranicama kao i Ferenc. Sutra će se znati hoće li EPPO za njih dvojicu tražit istražni zatvor.


19:54 - Tolušić je napustio prostor u Selskoj u policijskom kombiju, ali njegovi odvjetnici još nisu napustili Ured europskog tužitelja, javlja Nova TV.


19:40 - Radi se o djelima subvencijske prijevare i poticanja na zlouporabu položaja. Ne treba raditi cirkus od ovoga, treba pustiti neka se postupak vodi, i na kraju u to sam uvjeren će gospodin Tolušić dokazati svoju nevinost, rekao je za RTL Danas Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić.


18:00 - Zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi Željko Ferenc, kojega se istražuje uz Tomislava Tolušića, već je ispitan. Njegov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da se Ferencu na teret stavlja mala kriminalna količina u odnosu onoga što može pretpostaviti da je predmet postupka u cjelini, odnosno zlouporaba položaja i ovlasti, što je, kako kaže, blagi oblik kaznenog djela, piše HRT

- Ferenc je iznio kratku obranu i negirao bilo kakvu vezu s onim što mu se stavlja na teret, kazao je Konjuh. Prema informacijama koje ima, vjeruje da će se predložiti istražni zatvor, kazao je. 


17:30 - Policijski kombi stigao je kod Ureda europskog tužitelja

07.07.2022.,Zagreb - Uz bivseg ministra Tomislava Tolusica jutros je uhicen i Zeljko Ferenc, visi savjetnik iz virovitickog podrucnog ureda Ministrstva poljoprivrede, odnosno bivse Savjetodavne sluzbe.U Ured europskog tuzitelja stigao je policijski kombi Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

14:24 - Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića jutros je uhićen i Željko Ferenc, viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda Ministarstva poljoprivrede, odnosno bivše Savjetodavne službe, koji je, kako doznajemo na korak do mirovine, a specijalist je za hortikulturu, integriranu proizvodnju, kontinentalno voćarstvo i kulture kratkih ophodnji.

>> VIŠE OVDJE


13:36 - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je danas odlazak s mjesta ministra Zdravka Marića kao i jutrošnje uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

- Ako se pokaže točnim to što mu se stavlja na teret biti će to nastavak katastrofalnog niza smjena i uhićenja ministara iz raznih razloga – rekao je Penava komentirajući uhićenje Tolušića.

Dodao je kako sve to dodatno urušava povjerenje u društvo, političare i institucije ukazujući i kako su razlog tome građani koji su birali te koji su na vlasti.


13:35 - Uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića (HDZ) komentirali su u četvrtak u Hrvatskom saboru oporbeni zastupnici ističući kako su svi do sada uhićeni ministri kadrovi Andreja Plenkovića pa je "Ivo Sanader mala beba u odnosu na njega".

>> OPŠIRNIJE


12:32 VIDEO Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico 


12:22 - Ministrica Marija Vučković istaknula je kako je uhićen državni službenik iz područnog ureda u Virovitici.

- Poznato mi je ono što sam pročitala u medijima, riječ je o ranoj fazi istrage. Spominju se dva natječaja, oba za koji su nadležni ministarstvo poljoprivrede i agencija za plaćanja. Riječ je o natječaju vinske omotnice i natječaju koji se financira iz programa ruralnog razvoja. Prvi natječaj je iz 2020. godine, a drugi natječaj je objavljen prošle godine i za koje je dobilo odluku odbijanja. Riječ je o natječajima koji se financiraju putem europskih fondovima. Ministarstvo je često podložno različitim upitima, predstavkama, naša zadaća je na te upite odgovarati i dokazivati da su svi jednaki pred zakonom - rekla je.  

- OPG se javio na četiri natječaja, dva iz vinske omotnice, dobio je otprilike 2,5 milijuna kuna na jedinom na kojem nije bilo rangiranja. Isplaćeno mu je oko 1,4 milijuna kuna. Za dva natječaja mu je izdana odluka odbijanja, a za jedan natječaj nije, ali za sve koji su bili iznad crte su dobili. On nije bio - dodaje.


12:21 - Željko Ferenc je drugi uhićeni. Tolušić se sumnjiči da ga je poticao da mu progleda kroz prste jer je priložio lažnu dokumentaciju vezano za poticaje.


12:06Boris Milošević je iznio obranu i zanijekao krivnju. Njegov odvjetnik Ante Nobilo kaže da nema dokaza da je nekog poticao na kazneno djelo. Nobilo kaže i da je istraga po stanju spisa pri kraju.


11:15 - Suzana Lepan Štefančić izvještava ispred vinarije Tomislava Tolušića. 

Naime, završio je pretres vinarije, a Tolušić je odvezen policijskim kombijem. Pretpostavlja se da će sada ići u Zagreb.  

 


10:55 - Mirela Ahmetović iz SDP-a komentirala je na Twitteru pretres osobnog doma i vinarije bivšeg ministra.

- Je li Tolušiću policija upala u kuću ili u roštilj? - napisala je.


10:48 - O današnjim događajima oglasio se hrvatski eurozastupnik zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

- Istražili smo, prijavili smo, lobirali smo. Europa ga je uhitila nešto više od pola godine nakon što smo im dostavili svu dokumentaciju. USKOK-u bi trebalo barem 16 godina. Tolušićevo uhićenje najavljivao sam mjesecima. Prije koji dan Plenkoviću sam jasno rekao da godinama sustavno radim na razotkrivanju svih njihovih pljački, lopovluka i kriminalnih radnji. Da ih prijavljujem i pletem mrežu u koju padaju jedan za drugim. Danas je u tu mrežu pao Tolušić, prijavio sam ga za više kaznenih djela, uključujući Vinsku omotnicu. Tomislava Tolušića pratili smo od njegovih vinograda sve do Luxemburga. Nećemo odustati dok ne iskorijenimo korupciju u Hrvatskoj, koja nosi HDZ-ovo ime, i dok ne dođu na čelu zemlje novi, mladi ljudi koji će ih sve procesuirati i oduzeti im popljačkano, poručio je Sinčić, prenosi HRT.


10:37 - Pogledajte specijal: Tomislav Tolušić na meti istražitelja: Završen pretres kuće u Virovitici. Istražitelji ga dovezli u vinariju


10:08 - Pogledajte Tolušićevu vinariju

Tomislav Tolušić vinarija
1/10

10:03 - Pretres kuće u Virovitici završen je nešto prije 10 sata. Istražitelji su dovezli Tomislava Tolušića u vinariju i u tijeku je pretres vinarije. Jedan policajac čuva prilaz vinariji zbog interesa medija.


10:00 -  Uživo ispred Tolušićeve vinarije, snima: Suzana Lepan Štefančić


9:46 -   Doznajemo kako je uz Tolušića uhićen i jedan djelatnik Ministarstva poljoprivrede zaposlen u županijskoj ispostavi u Virovitici


9:44 - Dva civilna automobila istražitelja parkirana su pred Tolušićevom kućom još od prije 7 sati ujutro. Za pretpostaviti je da je bivši ministar još uvijek unutra, a istražitelji češljaju kuću. Ispred same kuće je mirno, kao da se ništa ne događa, javlja Večernjakova reporterka Suzana Lepan Štefančić.


9:25 - Osim njega osumnjičena je još jedna osoba, a o svemu se oglasio i EPPO.

- U suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, EPPO provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj. Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija, navodi EPPO.

 

>>> OPŠIRNIJE


9:10 - O slučaju se oglasila i policija.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja). Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

>>> OPŠIRNIJE


9:00 - Podsjetimo, nakon što se saznalo da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću bespovratnih 2,5 milijuna kuna za vinariju koju je počeo graditi u svibnju 2020., postavilo se pitanje koliko je to korektno s obzirom na poziciju koju je obnašao.

- Normalni, obični sam građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti. Prije nego sam se javio na natječaj, pitao sam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno – kazao je Tolušić tada za medije.

Na pitanje o pravilniku za natječaj dodjele bespovratnih sredstava temeljem kojeg je dobio natječaj, Tolušić je tada naveo kako ga je on potpisao tijekom svojeg mandata. No, nije ga pisao on već službenici i skoro identični pravilnik je bio prethodne četiri godine. Novac iz vinske omotnice koji je bio na raspolaganju se nikada dosad nije potrošio pa nema govora, ističe, da je on imao prednost umjesto nekoga drugog. Bivši ministar poljoprivrede naveo je kako mu nisu poticaje od 2,5 milijuna kuna odobrili njegovi ljudi.

Bivši ministar Tolušić samo za Večernji otkrio je detalje svog novog biznisa.

– Parcela koju smo kupili, zapravo napušteno poljoprivredno zemljište, nadovezuju se na vikendicu moga pokojnog oca i naš vinograd, koji smo sad iskrčili jer sadimo novi. Od rođenja sam u vinogradu, ali smo otac i ja to radili za svoje potrebe i gušt. Prije dvije godine odlučili smo se zajednički, obiteljski posvetiti vinogradu. Nisam bio zadovoljan onime što sam radio do tada, ispunjavalo me financijski, ali se nisam osjećao dobro. Izgubio sam strast, a raditi nešto bez strasti, nema smisla. Nemam više nikakve veze s politikom – govorio je Tolušić za Večernji, a cijelu reportažu pročitajte OVDJE
 

 

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar Svračak
Svračak
10:22 07.07.2022.

Kaže da je pred kućom mirno kao da se ništa ne događa. Zar bi trebalo kolo igrati ispred kuće?

LL
lijepa_li si
10:40 07.07.2022.

sve donedavno glavni argument mase "antihadezeovaca" je bio da je 90 tisuća članova SKH prešlo u hdz. isti, i sad čereče hdz. isti, govore da je hdz triput gori od tih 90 tisuća.. nećete, niste niprije!

HR
hrza
10:46 07.07.2022.

Sad će u vinariji dobro potegnut pa će onda valjda nać neko rješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije