'HVALA VAM ZA POTPORU UKRAJINI'

Pelosi: Nisam prvi put u Hrvatskoj. Bila sam 90-ih i svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda

Zagreb: Jandrokovic i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupnickog doma Sjedinjenih Americkih Drzava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
24.10.2022.
u 15:54

- Iskoristit ćemo summit da iskažemo našu zahvalnosti i divljenje ukrajinskom narodu na hrabrosti koju pokazuje u borbi protiv ruskog agresora - poručila je Pelosi

U Zagreb, povodom prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, dolaze 42 delegacije iz 32 države. Među njima je i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi koja se susrela s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem

Nakon bilateralnog sastanka, Pelosi i Jandroković obratili su se medijima. 

- Ovo nam je velika čast i pokazuje da je razina hrvatsko-američkih odnosa vrlo visoka - kazao je uvodno Jandroković o posjetu Pelosi. 

- Imali smo otvorene i iskrene razgovore. Zaključili smo da su naši odnosi prijateljski i da dijelimo iste vrijednosti koje su nas i danas povezale - sloboda, mir, demokracija, zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda. Isto tako, iskazali smo snažnu podršku ukrajinskom narodu - dodao je.

- Iskazao sam zahvalnost što su Sjedinjene Američke Države ukinule vize za hrvatske građane, što imamo privilegirani tretman. Izrazio sam nadu da ćemo što prije potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - kazao je.

- Ovo nije moj prvi posjet Hrvatskoj. Došla sam devedesetih godina i svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata - navela je Pelosi. 

- Kada govorimo o odnosima SAD-a s drugim državama, tri su stvari uvijek najvažnije - sigurnost, gospodarstvo i upravljanje. Mogu reći da je naš odnos s Hrvatskom na sva tri područja u porastu - navodi.

S njom je u delegaciji, navodi, stigao i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Gerald Connolly. Pelosi ističe kako je stigao na poziv Ukrajine i Hrvatske i kako joj je drago "da je Amerikanac izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a u svjetlu svih događanja u posljednje vrijeme".

Zahvalila je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjedniku Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanu Stefanchuku što su im uputili pozive da dođu na summit. Također, zahvalila je Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću. 

- Iskoristit ćemo summit da iskažemo našu zahvalnosti i divljenje ukrajinskom narodu na hrabrosti koju pokazuje u borbi protiv ruskog agresora. Važno je sudjelovati na summitu, brojne delegacije će sudjelovati putem video linka i uživo - navodi.

- Mi smo važni jedni drugima, važno je da jačamo suradnju naših država jer smo važni jedni drugima za naš put za budućnost i mogu reći da mi je drago i jako se lijepo osjećam u Zagrebu - zaključila je dodajući kako će se sutra na summitu razgovarati o "miru, sigurnosti, kako okončati rat u Ukrajini i kako omogućiti da se postigne pobjeda Ukrajine". 

Zbog dolaska Pelosi i brojnih drugih državnika, u Zagrebu su na snazi jake mjere sigurnosti. Riječ je, naime, o događaju visokog sigurnosnog rizika. Iz MUP-a se doznaje da će Nacionalna i sveučilišna knjižnica danas i sutra biti zatvorena za građanstvo, a očekuju se i povremeni zastoji i gužve u centru Zagreba i na putu do zračne luke. O posebnoj regulaciji prometa izvijestila je PU zagrebačka, a o alternativnim pravcima više možete saznati OVDJE

Komentara 89

KO
Kološanin
16:39 24.10.2022.

Koliko jalnuša što se predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa odazvala Jandrokovićevom pozivu i došla u Zagreb. Nije baš ravno odazivu Dodika i Erdogana na Milanovićev poziv, ali su valjda i Amerikanci nekakav međunarodni faktor.

CR
Croatiadobola
17:17 24.10.2022.

Gospođo Pelosi, mi smo uz Ukrajinu više nego ste Vi bili uz Hrvatsku. Nek ne trpi narod zločinačku agresiju i sad imate priliku nekima odrezati krila, staviti konjsku oglavinu neukima a nekima pružiti potporu. Narod i Država koji reflektiraju Dobro neka zrače ostale gasi, pomalo al sigurno.

Avatar Urbani
Urbani
16:14 24.10.2022.

Kao Hrvat ja sam danas ponosan, zapad, kultura, demokracija ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije