SJEDNICA VLADE

Plenković: Vlada će obustaviti odluku o obvezi HEP-a da kupuje plin od Ine

Zagreb: Plenković na sjednici Vlade o drugim temama, afera s plinom još nije komentirana
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.07.2023.
u 10:13

Govoreći o turizmu, rekao je kako je broj dolazaka i noćenja veći nego prošle godine te one rekordne 2019. godine.

– Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten i koji je u sustavu, Vlada će obustaviti odluku o obvezi Hrvatske elektroprivrede da kupuje plin od Ine koji je proizveden u Hrvatskoj, a bio je namijenjen osiguranju dovoljnih količina plina u krizi kada su cijene bile goleme kako bi građani imali plin koji si mogu priuštiti – rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

– Umjesto tržišnih cijena, zahvaljujući odlukama Vlade, škole, vrtići, fakulteti, bolnice i domovi za starije, općine, gradovi, županije, vjerske institucije, nevladine organizacije, imali su priuštiv plin koji bi inače bilo vrlo teško platiti – dodao je.

Istaknuo je da su 120 tisuća kućanstava bila u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koju su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavatsatu.

Premijer je govorio i o novom zakonu kojim se regulira rad nedjeljom.

– Od 1. srpnja vidjeli smo da je stupio na snagu zakon kojim se regulira rad nedjeljom. Ogromna većina građana podupire ovu odluku. Mislim da smo ovdje ostvarili ključnu ravnotežu između poslovnog života i obiteljskog života – rekao je na početku sjednice premijer.

Govoreći o turizmu, rekao je kako je broj dolazaka i noćenja veći nego prošle godine te one rekordne 2019. godine. Rekao je i kako ovim rezultatima u turizmu svakako pridonosi i članstvo u europodručju i Schengenu.

– Ovaj zakon u u potpunosti poštuje odluku Ustavnog suda, rješava ono temeljno pitanje da glas svakog građanina Hrvatske, bez obzira na to gdje živi, u kojoj izbornoj jedinici i gdje ostvaruje svoje biračko pravo, vrijedi jednako – istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Plenković je poručio da će Zakon o izbornim jedinicama danas biti poslan u saborsku proceduru, njime će glas svakog građanina vrijediti jednako bez obzira na to gdje živi, a da je u odnosu na tekst u javnoj raspravi, riješeno i pitanje teritorijalnog diskontinuiteta u 8. izbornoj jedinici. 

Poručio je da se tim zakonom zadržava postojeći model od 10 izbornih jedinica gdje se bira 14 zastupnika u Hrvatski sabor. U odnosu na dokument koji je otišao u javno savjetovanje, odlučeno je da se riješi pitanje teritorijalnog diskontinuiteta u 8. izbornoj jedinici, koje je bilo i ranije. Tako će grad grad Bakar, umjesto u sedmoj, sada biti u osmoj izbornoj jedinici, poručio je Plenković. 

Plenković je najavio i kako će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku da se nogometni stadioni Maksimir u Zagrebu i Poljud u Splitu proglase prioritetnim sportskim građevinama od nacionalnog interesa.

Time će se steći preduvjeti  da država sudjeluje u zaokruživanju financijske konstrukcije u izgradnji Maksimira odnosno rekonstrukciji Poljuda, istaknuo je premijer.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Crni labud
Crni labud
10:35 06.07.2023.

Drugim riječima priznaju da su pogodovali nekome da kupuje plin po bagatelnim cijenama. A taj netko znat će vratiti uslugu kad bude trebalo sponzorirati kampanju.

FR
FranjoTT
11:15 06.07.2023.

Laički rečeno ako imaš lavor i voda ti se preljeva, ti ne trčiš okolo po krpe nego zavrneš špinu, jasno? INA je samo trebala smanjiti proizvodnju, ali nekome su viškovi koji se poklanjaju odgovarali.

FR
FranjoTT
11:13 06.07.2023.

Znači Vlada RH je omogućila PPD-u milijunsku zaradu OPET. Ja se dam kladiti da će za 5 godina PPD biti vlasnik INA-e i HEP-a a građani će to sve platiti. Pardon PPD se ne smije napadati jer je u Vukovaru sjedište firme a Vukovar je poseban grad kako veli Penava!Nego gdje je Škugor? Slobodan kao da je paket žvakačih guma ukrao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije