SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković o posjetu Ukrajini: 'Dali smo još dodatni paket pomoći'

Zagreb: Održana redovita sjednica Vlade pod predsjedanjem Andreja Plenkovića
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
13.09.2024.
u 12:55

Govoreći o turističkoj sezoni, ustvrdio je: "Prihodi će zasigurno biti veći, fiskalizirani računi su također veći, promet na autocestama, zračnim lukama, trajektima – sve je više nego lani"

Na dnevnom je redu sjednice Vlade Prijedlog zakona o prijenosu vlasništva nekretnina na Sindikalni fond nekretnina i na sindikate te Prijedlog zakona o razmjeni podataka između tijela za provedbu zakona država članica Europske unije (EU). Na sjednici će biti i Prijedlog dopune Karte regionalnih potpora za razdoblje 2022.-2027. te Odluka o osnivanju nacionalnog koordinacijskog odbora za fondove Europske unije. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković te komentirao posjet Ukrajini. 

"Susreli smo se s cijelim državnim vrhom. Razgovarali smo i s drugim državnicima koji su bili na summitu Krimske platforme, održali bilateralne sastanke, potpisali sporazume. Dali smo još dodatni paket pomoći Ukrajini u obrambenom i energetskom smislu", kazao je te se potom osvrnuo na konferenciju Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo" posvećenu hrani. "Raspravili smo brojne gospodarske teme", naveo je.

"Govorili smo o pitanju cijena prehrambenih proizvoda gdje je važna odgovornost svih aktera u lancu. Vlada je nastavila politiku subvencioniranja cijena energenta olakšavajući potrošačku košaricu građanima, posebno onima koji imaju najmanja primanja".

Govoreći o turističkoj sezoni, ustvrdio je: "Prihodi će zasigurno biti veći, fiskalizirani računi su također veći, promet na autocestama, zračnim lukama, trajektima – sve je više nego lani. S obzirom na dobru predsezonu, najave dobre postsezone, ova će turistička sezona biti bolja po svim indikatorima nego prošla."

U tijeku je izdanje novog kruga trezorskih zapisa, podsjetio je. "Upisano je skoro 300 milijuna eura. Bit će to itekako uspješno izdanje." Također, zahvalio se ministru financija i njegovu timu. 

Najavio je kako se danas u promet pušta druga cijev tunela Učka. "Došli smo u fazu da nakon 40-ak godina od probijanja i otvaranja prve cijevi tunela Učka danas otvaramo drugu. Na taj način povezujemo tunelom od 5,6 kilometara Istru s mrežom hrvatskih autocesta. Do listopada 2026. dovršit će se i dionica od preostalih 10,3 km od Učke do Matulja. Istodobno će biti završeni i vijadukti. Istarski ipsilon u potpunosti će biti gotov."

Plenković je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu te zaključio: "Veselimo se odlasku danas popodne na svečano otvorenje." Naime, svečano otvorenje počinje danas u 18 sati. Predviđeno je obraćanje predsjednika Vlade i drugih uzvanika.

 

GALERIJA Novi tunel Učka izgleda impresivno: Dug je 5,6 kilometara, a izgrađen tehnikama kakve Hrvatska još nije vidjela
Zagreb: Održana redovita sjednica Vlade pod predsjedanjem Andreja Plenkovića
1/45

Komentara 4

AN
antonelić
16:51 13.09.2024.

uh , jes se razbaco sa paketima ... paket lijevo , paket desno , paketa ko drva ... deder , plenki daj nam jedan paket da se završi brod algoma što ste ga počeli graditi prije 7 godina , a još se brčka ispred 3.maja ...

RE
realisticki
14:49 13.09.2024.

Sva Plenkovićeva briga za Ukrajinu svodi se na to, da na osnovu toga dobije neku višu poziciju u EU.Ako se za to troši novac hrvatskih građana to nije tema. Velika je razlika u svotama koje se šalju u Ukrajinu ii svotama koje je Milanović potrošio na helikoptersku vožnju. Činjenica je da provodi tvtdu kohabitaciju prema Milanoviću, a meku kohabitaciju oprema Ukrajini.

18
188
14:20 13.09.2024.

Koji apsurd. Mi smo za pomoć a ne da drugima pomažemo kad nemamo s čime. Ovaj si umislio da je neki faktor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije