RAZVEDRIT ĆE SE

Vakula o vremenskoj prognozi za doček vatrenih: Vjerojatnost da bude oborina gotovo da i ne postoji!

Godišnjica dočeka Vatrenih nakon osvajanja srebrne medalje na SP-u u Rusiji
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
15.12.2022.
u 14:59

Sigurno neće biti vruće kao što je bilo na prošlom dočeku. No, nema oborine. Kreće anticiklona, kaže meteorolog Zoran Vakula

Hrvatski nogometaši u nedjelju se vraćaju u Hrvatsku nakon Svjetskog prvenstva u Kataru gdje se u subotu bore za brončanu medalju protiv Maroka. U Zagreb slijeću u 17.10 sati nakon čega je organiziran doček na Trgu bana Jelačića.  S obzirom da je u studiju Večernji TV-a danas gostovao meteorolog Zoran Vakula, pitali smo ga kakvo vrijeme možemo očekivati za doček te hoće li građane možda otjerati kiša. 

- Sigurno neće biti vruće kao što je bilo na prošlom dočeku. Ali, u svakom slučaju neće biti oborina. Vjerojatnost oborina u nedjelju gotova da i ne postoji. Kreće anticiklona. Tijekom subote će se gotovo diljem Hrvatske razvedriti, a u nedjelju će biti hladno jutro, hladan dan, ali suh i stabilan. Dakle, toplo se odjednimo i obujmo - kazao nam je kratko i jasno Vakula. 

 

Vakula je u emisiji govorio i o ekstremnom vremenu s kojim se susrećemo.

- Živimo u doba klimatskih promjena, globalnog zatopljenja. U tom iznadprosječno toplom razdoblju, dovoljna je manja količina vlažnog zraka da dolazi do olujnih procesa. Problem je što mi teško možemo prognozirati tako ekstremnu količinu kiše. Mala je vjerojatnost da ćemo uspješno prognozirati rekordnu količinu oborina. Riječ je o globalnom zatopljenju koje se na regionalnom nivou odražava s učestalijim ekstremima. I prije smo imali ekstreme, no ono što je sad zanimljivo, mi smo u rujnu imali najveću dnevnu količinu kiše u 24 sata otkad je mjerenja. Nikad nije to izmjereno. To je ekstrem, to je rekord. Ekstremi su sve učestaliji - kazao je Vakula. 

GALERIJA Kaos u prometu, službe su imale pune ruke posla: Pogledajte kako je snijeg 'zatrpao' Hrvatsku prije 10 godina

Godišnjica dočeka Vatrenih nakon osvajanja srebrne medalje na SP-u u Rusiji
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije