malo ćemo pričekati

Vakula otkrio kada stiže stabilizacija vremena i možemo li uskoro očekivati toplije dane

Stanovnici Delnica bore se s velikim količinama napadalog snijega
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
28.02.2023.
u 08:30

Ponovno nepovoljnije, vjetrovitije vrijeme uz češće oborine, opet snijeg u gorju, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će biti povremenih oborina.

I danas su u Hrvatskoj zimski uvjeti i brojna ograničenja zbog jakog vjetra i snijega. Autocesta A1 Zagreb – Ploče – Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za sve skupine vozila, a zbog zimskih uvjeta između čvorova Gospić i Maslenica (Rovanjska) zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Na dionici između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine 40 km/h zbog jakog vjetra i nanosa snijega. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno, javio je jutros HAK.

"Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već sutra će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita. Ponovno nepovoljnije – vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju – bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će biti povremenih oborina. Naravno, zimski uvjeti i dalje će ostati pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu", istaknuo je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Video: Obitelj iz Splita provela noć na cesti: Dio krivnje je i na neodgovornim vozačima

Na pitanje je li glavnina problema na cestama prouzročena upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure, Vakula je rekao: 

"Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bila neka jako rijetka i intenzivna situacija. Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i mnogo žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog razmjerno blagih zima koje prevladavaju s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje."

Svima koji ne moraju hitno na put poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka. "Od petka do ponedjeljka mislim da će se normalnije prometovati. Sutra smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer", kazao je.

"Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali, naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju", zaključio je.

 

VIDEO Vakula otkrio kada stiže stabilizacija vremena i možemo li uskoro očekivati toplije dane

Komentara 1

DU
Deleted user
08:42 28.02.2023.

Sad je pretoplo sad je prehladno..... nikad zadovoljan čovjek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije