plaće dužnosnika

Veća primanja imat će i oni koji su aktivirali '6 plus 6': Među njima je Mario Banožić

Sarajevo: Ministar obrane BiH, Zukan Helez, ugostio ministra obrane Maria Banožića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
27.07.2024.
u 09:37

Bivši ministar Mario Banožić je putem svoje odvjetnice u studenom 2023. aktivirao opciju "6 plus 6"

Vladinom odlukom o povećanju plaća dužnosnika neće rasti samo mjesečna primanja onih koji trenutnu pripadaju u tu kategoriju, nego i bivšim državnim dužnosnicima od koji su neki svoju poziciju napustili još prošle godine. Naime, rast plaća odnosi se i na korisnike prava državnih dužnosnika da po završetku mandata šest mjeseci dobivaju punu plaću, a potom još šest mjeseci polovinu tog iznosa.

Novi list piše kako Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje da dužnosnici, po prestanku obnašanja dužnosti, "imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti". Odnosno, da imaju pravo na plaću koju sada prima dužnosnik na njihovom mjestu, a ne na onu koju su oni imali na dužnosti. Isto vrijedi za zastupnike prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

 

Odluka Vlade odnosit će se i na prihode bivšeg ministra obrane Marija Banožića. On je putem svoje odvjetnice u studenom 2023. aktivirao "6 plus 6" pa će još četiri mjeseca dobivati veću naknadu. Iznos će biti u razini polovine korigirane ministarske plaće.

Mario Banožić je, podsjetimo, 11. studenoga 2023. kod Vinkovaca, tijekom pretjecanja, udario vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera te je 40-godišnji vozač kombi-vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda. Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Ubrzo nakon završetka istrage policije i DORH-a premijer Andrej Plenković razriješio je Banožića dužnosti ministra obrane. 

 

GALERIJA Pogledajte koliko će zarađivati Plenković, Milanović, Jandroković i ostali
Sarajevo: Ministar obrane BiH, Zukan Helez, ugostio ministra obrane Maria Banožića
1/14

Komentara 8

Avatar Ponosna i Lijepa
Ponosna i Lijepa
09:56 27.07.2024.

Ima i daleko gorih od njega koji su još u saboru i kojima će ići plaća gore i to ne samo 6. mjeseci.

HR
hrUsrcu
14:34 27.07.2024.

ukiniti vec jednom sramotnih 6 plus 6

Avatar Prof. dr.dr
Prof. dr.dr
11:31 27.07.2024.

Veća primanja imaju i Raspudici, Grmoja i gomila takvih, to nikom ne smeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije