PREDSJEDNIČKI IZBORI U SAD-u

Večernjakovi analitičari o prednosti Harris u anketama: 'Entuzijazam i emocije nisu dovoljni za pobjedu'

U.S. Vice President Kamala Harris attends a campaign event at West Allis Central High School
Foto: VINCENT ALBAN/REUTERS
1/4
23.07.2024.
u 21:56

Večernjakovi analitičari smatraju kako ćemo bez obzira na sve gledati neizvjesnu utrku

Prema najnovijoj anketi provedenoj u Sjedinjenim Američkim Državama, kandidatkinja Demokrata Kamala Harris preuzela je vodstvo u predsjedničkoj utrci nad Republikancem Donaldom Trumpom. Do obrata je došlo nakon što je trenutni predsjednik Joe Biden objavio da odustaje od kandidature na sljedećim izborima, a njegova potpredsjednica postala je logični nasljednik titule demokratskog kandidata, iako još nije dobila službenu nominaciju.

- Prvo istraživanje pokazuje da se Demokrati vraćaju u utrku koja je do Bidenovog odustajanja izgledala izgubljeno. Vidjet ćemo da li će Kamala Harris i službeno dobiti nominaciju i tko će biti njen potpredsjednik. U svakom slučaju, ponovo ćemo gledati neizvjesnu utrku - smatra politička analitičarka Ankica Mamić.

- Ova anketa registrira povratak entuzijazma među biračima koji su bliže Demokratskoj partiji. Povratak tog entuzijazma vidljiv je i iz niza drugih indikatora, kao što je prikupljanje respektabilnog iznosa malih donacija u svega 24 sata, kao i veliki broj novih volontera koji se prijavio. Druga stvar, i ranije ankete su pokazivale da Harris ima šanse protiv Trumpa, a te šanse rastu sada kada je službeni kandidat i kada se oko nje razvija mobilizacija stranke. I treće, ovaj entuzijazam i emocije neće biti dovoljne za pobjedu - kazao je analitičar Dragan Bagić.

On ipak zaključuje kako ništa nije sigurno, jer Harris je tek ušla u utrku i pred njom i njenim timom je velik posao. - Harris i njezin tim tek trebaju artikulirati njezin program, javne politike i glavne poruke kampanje. Treba sačekati reakcije birača na to, kao i odgovor Trumpovog stožera.

POVEZANI ČLANCI:

I analitičarka Marijana Grbeša slaže se da su rezultati ankete odraz nade i entuzijazma u redovima Demokrata. -Bidenov potez i iskakanje Harris kao moguće kandidatkinje demokratski biračima trenutno je poslalo poruku da nije sve izgubljeno! Ogroman donatorski novac koji se doslovno preko noći slio u njezin stožer najviše govori o tom momentumu koji oni imaju. Iako je klatno sada na strani Demokrata, ta dobra energija se neće sama od sebe održati do izbora. Za Trumpa je ovo dosta loš razvoj događaja i sad će, vjerojatno, krenuti brutalno pljuvačka kampanja usmjerena prema Harris - ocijenila je analitičarka.

Dramatičan uspon Harris mijenja izgled izbora na kojima su mnogi glasači bili nezadovoljni svojim opcijama. Biden, opterećen zabrinutošću javnosti za njegovo zdravlje i visokim cijenama koje su naškodile kućnim proračunima Amerikanaca, postupno je gubio podršku u usporedbi s Trumpom u predizbornim anketama, a naročito u ključnim saveznim državama koje će vjerojatno odrediti ishod izbora, uključujući Wisconsin, Arizonu i Nevadu.

GALERIJA Trump održao prvi skup nakon pokušaja atentata

U.S. Vice President Kamala Harris attends a campaign event at West Allis Central High School
1/16

Komentara 40

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
22:38 23.07.2024.

A što kaže puhovski?

OR
OPG Rasprdić
01:59 24.07.2024.

Biden je odustao u nedjelju, Kamala je isti čas proglasila ulazak u kampanju i rekla da će "puno raditi" da zaradi nominaciju. U ponedjeljak je održala dva govora i do navečer je osigurala dovoljno kandidata za nominaciju uz priopćenje da je "puno radila kako je i obećala. Sve je bilo gotovo u 24 sata, od čega je pola bio neradni dan. Bez protukandidata, bez predizbora, bez sučeljavanja, bez da je uopće istaknula svoj program. Nema čak ni kandidata za podpredsjednika. Sorry, ali i Staljin i Castro i Kim Jung Un i Mao Ce Tung su bili demokratskije izabrani.

RO
Romica
22:06 23.07.2024.

Ako se malo interesirate tko je zapravo ona vi bi ste začudili koliko je ta osoba loša a te informacije se skrivaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije