Damir Krešić s Instituta za turizam predstavio je svoje viđenje održivog turizma.
– Nama je, ispada, bitno da turista bude sve više i više... – kaže Krešić te dodaje:
– Međutim, imamo uski pojas obale izuzetno opterećen, imamo nesrazmjer između primorja i kontinenta, a naši turisti ipak premalo troše. Svi se možemo složiti, da to nije smjer u kojem bi naš turizam u budućnosti treba ići. Ključ održivosti – planiranje razvoja i mjerenje pokazatelja. To je u ovom trenutku imperativ! To je kao da te netko pita jesi li bolestan, a ti nemaš ni toplomjer, ni tlakomjer ... Moramo naći prihvatljive granice rasta turizma. Paziti na sukob interesa investitora, turista i lokalnog stanovništva te kvalitetnije moramo upravljati prostorom, on nam je najkvalitetniji resurs.
Jasno da turisti malo troše, a zašto? Npr. proizvođač piva na sjeveru Hrvatske dostavlja pivu i u Koprivnicu i u Dubrovnik po istoj prodajnoj cijeni. Ili sok, kavu... I dok piva kod nas košta 10-12 kuna, ta ista piva u Dalmaciji košta 30-40 kuna, kava 20-25 kuna... Kod nas je parkiranje 3 kune, tam dvadesettri... A da ne velim o klopi, skupoj i nejestivoj. Normalno, dalmoši bi radili 3 mjeseca i odmah se obogatili, a stoka sitnog zuba nek se j... Nebu išlo, zemem si dva-tri karnistera vina od kuće pa uživam