VESPERALIJE

Velika Gospa

13.08.2005.
u 20:13

"Znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda"! Ovim stihovima iz Otkrivenja počinje liturgija svetkovine Velike Gospe. Znamenje veliko! Marija je velik znak žene i majke. Ona je uzor vjere i predanosti u Božju volju, supruga je i smjerna službenica Gospodnja, radišna i poučljiva, skromna i velika, suzdržana i rječita, suradnica, slušateljica i učiteljica...

Marija, za koju je još naša pučka teologija zapisala da je "početak boljega svijeta", dala je ime čovjekovu odnosu prema Bogu, ali i čovjekovu odnosu prema čovjeku. Ona je u svom imenu sažela ljudsku čežnju za Bogom i najdublje iskustvo njegove blizine. No, ona je u svom imenu sažela i najprimjereniji odnos čovjeka prema čovjeku. Njezin je način, način zauzete pažnje i nježne ljubavi. Zbog toga pred vjerničkim očima izranja u svome konačnom dostojanstvu.

Ona je, naime, kod Boga čitavim svojim bićem - dušom i tijelom. I to je taj velik znak. Zbog toga u Vjerovanju govorimo: vjerujem u uskrsnuće tijela. Taj velik znak - Marijina imena i djela, vjere i predanja - vjernici očima duše gledaju na nebu. Zaodjenuta suncem, s mjesecom pod nogama i s krunom zvijezda oko glave - kako je vidi nadahnuti novozavjetni pisac, a s njime i čitava kršćanska pučka, poetska i likovna tradicija - Marija je "dika roda našega". U njezinoj proslavi i uznesenosti na nebo - uznesena je i ljudska čežnja za Bogom. U njenoj nebeskoj zbilji ogledaju se svi ljudski napori da se živi dobro, sveto i vječno.

Na njezinim stopama prah je naše zemlje, u njenim haljinama mirisi naših ruža, u njenim očima zapisani krajobrazi naših bregova i njiva, u kosi joj utkan vjetar s naših proplanaka - u njenom tijelu biće naše zemlje uraslo je u biće neba. To je naša Velika Gospa. Njoj hodočastimo noseći njoj i s njom svoje nade i strahove, svoje uspjehe i padove, svoje upite i ushite...

Velika naša Gospa, naše veliko znamenje na nebu, ime je naše čežnje, uzor je naše vjere, prisjećanje je na našu budućnost, utjecanje je njoj - milosti punoj. Takva, Velika Gospa i ne može biti ništa drugo doli - početak boljega svijeta. I ovoga i onoga spram kojeg smo krenuli u času kad nam je Bog nebom podario dušu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije