građane probudio sustav upozoravanja

VIDEO Veliki požar u Osijeku, gori u krugu tvrtke Drava International: 'Ne izlazite, zatvorite prozore'

osijek
Foto: Grad Osijek
1/24
04.10.2023.
u 06:03

Požar je izbio u krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest. Prizori snimljeni na mjestu izgledaju apokaliptično.

Građane Osijeka jutros je prije 5 sati probudio sustav upozoravanja.

– Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijesta – izvijestio je ubrzo i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka koji je odmah izašao na teren.

Video: Buktinja u Osijeku

Požar je izbio u krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest. Prizori snimljeni na mjestu izgledaju apokaliptično. 

Policija je rano jutros izvijestila kako je 40 minuta iza ponoći na Brijestu, u krugu – dvorištu tvrtke Drava International došlo do požara na plastičnoj masi i ambalaži te da nema ozlijeđenih.

Video: Požar u Osijeku / JVP Grada Osijeka

Požar gasi oko 50 vatrogasaca, no pet sati nakon što je izbio još nije obuzdan.

GALERIJA Gusti crni dim nad Osijekom nakon nezapamćenog požara

osijek
1/19

Nije ovo prvi put da vatra guta prostor Drave International koji se, inače, proteže na više od 85 hektara.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Najgore je bilo u veljači 2015., izgorjelo je 10.000 litara nafte, vatrena je stihija zahvatila halu veličine 200 sa 100 metara. U blizini je, procjenjuje se, bilo 50-ak zaposlenika koji su upravo završavali smjenu. Vatrogasce je dočekao visoki plamen koji se kovitlao. Prepoznali su odmah ugljikovodike. Srećom, nitko nije stradao.

VEZANI ČLANCI:

Direktor i suvlasnik tvrtke je Zvonko Bede. Kako se može naći na poslovnim stranicama na internetu, Drava International 2022. ostvarila je ukupni godišnji prihod od 55.015.294 eura, što je porast od 14,5 milijuna eura u odnosu na prethodno razdoblje. Dobit je lani iznosila 6,3 milijuna eura.

Tvrtka broji oko 500 zaposlenika.

Golemo postrojenje Drave International proteže se na čak 86 hektara u osječkom prigradskom naselju Brijest. Montirali su u njega 2014. i “svemirski” stroj za proizvodnju nafte od plastike, čija je turbina proizvedena u postrojenjima NASA-e u Meksiku. Platili su ga 2,2 milijuna eura.

Na stranicama Crne kronike Drava International završila je i u lipnju 2011. kada je u eksploziji kemikalija stradala radnica Danijela Valkai (34). Pogon je tada bio smješten u bivšoj Šibicari. Žena je ostala bez ruke i noge, a nakon desetak dana borbe, izgubila je bitku za život. U eksploziji je teško ozlijeđena i Ružica Kistoth (50), a tri radnice lakše

GALERIJA Veliki požar u Osijeku

osijek
1/31

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
07:13 04.10.2023.

Lijepo je saznati informacije direktno od plastike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije