ODGOVOR NA NJIHOVO GLASOVANJE

VIDEO Čelnik Wagner grupe poslao 'krvavi malj' Europskom parlamentu

Foto: telegram
1/3
24.11.2022.
u 17:57

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin iskoristio je rat u Ukrajini kako bi etablirao u najvišim ruskim političkim krugovima kao relevantni faktor.

Čelnik grupe Wagner i bliski saveznik ruskog predsjednika Jevgenij Prigožin tvrdi da je poslao Europskom parlamentu krvavi malj. On je na taj način odgovorio na glasovanje u Europskom parlamentu prema kojem je Rusija proglašena 'država pokroviteljica terorizma', a njegova plaćenička organizacija prozvana je 'terorističkom grupom'.

Malj je prekriven umjetnom krvlju, a metalno oružje na sebi ima utisnut logo i ime Wagner grupe, te je navodno dostavljeno Europskom parlamentu u violinskoj kutiji. Fotografije i snimke objavljena su na Telegramu na profilu koji je navodno povezan s Wagner grupom, piše Jerusalem Post.

 

Prigožin je objavio i izjavu o potezu EP-a koju su prenijeli lokalni mediji.

"Danas sam održao sastanak sa zapovjednicima Wagner grupe, gdje sam im rekao ovu tužnu vijest... Od danas smo odlučili proglasiti raspuštanje Europskog parlamenta. Ali prije nego što ovaj postupak stupi na pravnu snagu, dobio sam upute da podnesem informativni slučaj Europskom parlamentu", naveo je.

REUTERS/Igor Russak Photo: IGOR RUSSAK/REUTERS
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS, ilustracija

Podsjećamo, europski zastupnici su izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, argumentirajući da vojni napadi Moskve na civilne mete poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodni zakon. Potez je uvelike simboličan, s obzirom na to da Europska unija nema nikakav pravni okvir kojim bi poduprla takav proglas. U isto vrijeme, Unija je već nametnula dosad neviđene sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Zašto baš krvavi malj?

Krvavi malj se referira na način na koji je ubijen bivši plaćenik Wagner grupe Jevgenij Nužin kojeg su smaknuli jer je promijenio strane tijekom rata i počeo se boriti na ukrajinskoj strani. Ubijen je s više udaraca maljem u područje glave i vrata, piše Metro.

Na snimci na kojoj je prikazano njegovo ubojstvo, može se čuti Nužina kako govori da je dobio udarac po glavi zbog čega je izgubio svijest.

"Rekli su mi da će mi se suditi", kazao je, nakon čega mu je neidentificirani muškarac nanio više udaraca maljem i tako ga ubio. Snimka je objavljena na Telegram kanalu koji se povezuje s plaćenicima pod naslovom 'Čekić osvete'.

"Video se trebao zvati 'pas je dobio pseću smrt'", riječi su Jevgenija Prigožina koje je prenio medijima njegov glasnogovornik.

Jevgenij Prigožin iskoristio je rat u Ukrajini kako bi etablirao u najvišim ruskim političkim krugovima kao relevantni faktor. Njegova kompanija osnovana je 2014. godine te je sudjelovala u aneksiji Krima.

VIDEO: Pogledajte kako je nestanak struje u Ukrajini izgledao iz svemira

 

Komentara 11

DJ
Dodaj Juri
18:28 24.11.2022.

Stvarno muzikalna ta grupa Wagner!

Avatar Ninefinger
Ninefinger
20:06 24.11.2022.

Tim maljem (a ne čekićem) je dokazao upravo ono što EU tvrdi. Kad mu bude mala Rusija, a hoće jer netko će morati nositi patuljkovu krivnju, nek zaobiđe EU, jer će mu (pro)svirat instrument na ramenima 😏

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:32 24.11.2022.

Rusi su deklarirani terorosti i primitivci, ova gesta samo to dokazuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije