Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet turskog predsjednika

Erdogan se susreo s Plenkovićem pa se vratio na Pantovčak na večeru

Foto: PIXSELL
1/60
08.09.2022.
u 20:04

Erdoganov posjet Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik već se danima ne može parkirati, a MUP je za četvrtak uveo posebnu regulaciju prometa i zamolio građane da budu strpljivi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u službenom je posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana MIlanovića, a jutros je prvo stigao na Pantovčak. Počasno-zaštitna bojna pozdravila je turskog čelnika u 10 sati, nakon čega su intonirane hrvatska i turska himna. Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Tijek događaja: 

19:45 - Premijer Andrej Plenković objavio je fotografije sa sastanka s Erdoganom. 

- S predsjednikom Erdoğanom danas o daljnjem povećanju ekonomske suradnje Hrvatske i Turske, kao i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i energetskoj krizi. U pogledu BiH strateški interes Hrvatske je ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda te stabilnost čitave - objavio je premijer na Twitteru. 

 

18:29 - Nakon večere na Pantovčaku, oko 20 sati, Erdogan planira napustiti Hrvatsku. 

18:00 - Nakon susreta s premijerom Plenkovićem, Erdogan ponovno ide na Pantovčak gdje predsjednik Milanović organizira svečanu večeru. Na Pantovčak je pozvan i premijer Plenković, no on je poziv odbio kao i šef Sabora Gordan Jandroković. Na večeru su ministri Davor Božinović, Nina Obuljen Koržinek te Marija Vučković.

17:50 - Erdogan je s Markovog trga krenuo na Pantovčak. 

 

16:40 - Premijer Andrej Plenković sastao se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Banskim dvorima. Više ovdje

08.09.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic odrzali su tete-a-tete susret u Banskim dvorima. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

 

16:15 - Živimo u vremenu velikih promjena međunarodnog ekonomskog krajolika, suočeni s poremećajima u globalnom oporavku i opasnosti da nacionalni ekonomski prioriteti zasjene dugoročne globalne ciljeve. Porast nejednakosti, klimatske promjene i demografski izazovi nisu rješivi unutar nacionalnih granica niti velikih, a posebno niti malih država. Odgovor je u širenju i produbljivanju međusobnih veza, prepoznavanju i uvažavanju različitih interesa, naravno, ne nepomirljivih interesa, ali o tome ovdje ne govorimo, te zajedničkom radu na postizanju međusobno korisne ravnoteže - rekao je na hrvatsko-turskom formu predsjednik Milanović, piše HRT. 

16:05 Erdogan se u ovim trenucima nalazi u hotelu Westin gdje se obraća sudionicima Hrvatsko-turskog poslovnog foruma. Nkon toga trebao bi na sastanak s Andrejom Plenkovićem. Program je malo pomaknut jer su se Zoran Milanović i Erdogan duže od planiranog zadržali u svom razgovoru na Pantovčaku. 

15:30 - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan položio je vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića.

 

15:23 Očekuje se skori dolazak dvojice predsjednika u Zagreb. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan održat će tête-à-tête susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem nakon kojeg će uslijediti bilateralni sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Turske. 

15:00 U Sisku je svečanim rezanjem vrpce otvoren Islamski kulturni centar. 

14:44 - Sve je spremno za polaganje vijenca ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zgarebu. Vijenac će položiti predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sa suprugom. 

08.09.2022., Zagreb - Sve je spremno za polaganje vijenca ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radica. Vijenac ce poloziti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Eminom Erdogan Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

13:51 - "Sve vas pozdravljam, preko vas pozdravljam svu svoju braću na Balkanu. Zahvaljujem se svima na vašim željama i riječima. Nakon skoro šest godina sretan sam što sam u prijateljskoj zemlji i zemlji koja je naš saveznik, Hrvatskoj. Veliko mi je zadovoljstvo što smo se sastali na otvaranju islamskog centra. Zahvaljujem se svima što su ovom objektu dali moje ime. Dragi prijatelji pitanje izgradnje prvi put je na dnevni red donijela Kolinda Grabar-Kitarović 2016. godine. Tada je zatražila potporu naše zemlje za ovaj projekt što smo bezrezervno prihvatili. Hvala Bogu završili smo ovaj dragocjeni projekt koji je znak našeg prijateljstva i bratstva i vjerujem da će ovo biti glavna adresa susreta gdje će vrijeme provoditi naši prijatelji drugih vjera. Centar će svojom veličanstvenom arhitekturom pridonijeti ljepoti grada. Još jednom, želim, da ovo djelo bude u korist svim našim prijateljima i svima nama", kazao je Erdogan. 

08.09.2022., Sisak - Otvaranje Islamskog kulturnog centra i dzamije. predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

"I danas iz Hrvatske šaljemo tople poruke o prijateljstvu, miru, bratstvu i suživotu. To nije slučajno. Hrvatska je primjer zemlje u Europi po pravima muslimana. Suradnja uspostavljena između Hrvatske i islamske zajednice je vrlo važna i ovaj odraz mira ne odnosi se samo na muslimansku braću već i na druge vjere", dodao je. 

"Centar je simbol kako uzornog položaja Hrvatske tako i multikulturalnog položaja Siska", dodao je.

13:32 - "Osobito mi je drago što sam ovdje i moram pozdraviti otvaranje ovog centra kao znaka kulture dijaloga mira. Otvaramo jedan spomenik kulture. Ovdje u starom gradu Sisku vlada prijateljstvo, otvaramo spomenik kulturi, spomenik otvoren ljudima dobre vjere", kazao je Milanović. 

 

13:28 - Erdogan i Milanović stigli u Sisak.

13:14 - Uskoro bi predsjednik Milanović i predsjednik Erdogan trebali stići u Sisak na otvaranje islamskog centra. Brojni građani okupili su se kako bi dočekali turskog predsjednika. 

12:50 - Danas ćemo zajedno s predsjednikom svečano prisustvovati otvaranju islamskog centra i na taj način ćemo uputiti bitnu poruku Europi i svijetu. Turska prati zbivanja na Balkanu i daje doprinose u tome. Razgovarali smo o miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Istaknuli smo potporu miru i stabilnosti u BiH. Dogovorili smo nastavak dijaloga što se tiče BiH nakon općih izbora u BiH. Zahvalio bih se na domaćinstvu i želim da moj posjet bude koristan za našu zemlju i regiju", kazao je turski predsjednik Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare na Pantovčaku. Više o tomer čitajte OVDJE

11:46 - Biskup sisački Vlado Košić u govoru je pozdravio gradnju ove bogomolje u kojoj će se slaviti Bog. Istaknuo je " kako je Isus Krist učio da onaj tko nije protiv nas je za nas te pozvao na zajedništvo katolika i muslimana u borbi za tradicijske vrijednosti poput obitelji kao zajednice muškarca i žene te očuvanje života od začeća."

" U Hrvatskoj muslimani Bošnjaci imaju sva prava kao i domicilnim narod. No, to treba biti i u BiH, gdje Hrvati trebaju također imati sva prava kao Bošnjaci ovdje i biti isto tako ravnopravni kao drugi narodi." rekao je biskup Košić. 

10:41 - Supruga predsjednika Milanovića, Sanja Musić Milanović i supruga predsjednika Turske, Emine Erdogan, posjetile su Osnovnu školu Matija Gubec. Više pročitajte OVDJE

10:33 - U nazočnosti Erdogana i Milanovića na Pantovčaku će Memorandum o razumijevanju između hrvatskog i turskog ministarstva unutarnjih poslova o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama potpisati hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i njegov turski kolega Suleyman Soylu.

Po povratku iz Siska turski će predsjednik sa suprugom Eminom položiti vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, nakon čega će se se obratiti u Hotelu Westin sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma u organizaciji Kluba izvoznika i DEIK-a (Odbor za vanjske ekonomske odnose Turske) pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića.

Svoj dolazak na taj forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje 160 gospodarstvenika iz građevinskog, energetskog, turističkog i financijskog sektora, iz prerađivačke i farmaceutske industrije, poljoprivrede i drugih grana gospodarstva, priopćio je ured predsjednika.

Erdogan će se nakon toga susresti s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, dok će svoj posjet Hrvatskoj zaključiti svečanom večerom na Pantovčaku.

Svoj su dolazak na večeru potvrdili potpredsjednik vlade Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dok su se s drugim obvezama ispričali predsjednik vlade Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić, kazao je glasnogovornik ureda predsjednika.

10:29 -  Uslijedio je tête-à-tête susret dvojice predsjednika te bilateralni susret izaslanstava dviju zemalja.

10:09 - Intonirane su turska i hrvatska himna. Počeo je protokol nakon čega će se dvojica predsjednika uputiti na sastanak.

08.09.2022., Zagreb - Predsjednik Zoran Milanovic primio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Predsjednicke dvore. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

10:06 - Turski predsjednik Erdogan stigao je na Pantovčak u pratnji supruge. Dočekao ga je predsjednik Milanović također u pratnji supruge Sanje Musić Milanović. 

10:02 - Na Pantovčak su stigli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

08.09.2022., Zagreb - Sve je spremno za dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Predsjednicke dvore. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

9:50 - Turski predsjednik Erdogan krenuo je iz hotela Sheraton prema Pantovčaku uz jake mjere osiguranja. 

9:46 - Otvorenje islamskog centra u Sisku počinje u 11 sati, a u 13 sati stižu predsjednici Milanović i Erdogan. Brojni građani se okupljaju ispred islamskog centra od ranog jutra. I tamo je sve puno policije.

9:25 - Večernjakov reporter Kruno Galjar javlja da je veliki broj policije na ulicama Zagreba.

9:10 - Supruga predsjednika Republike Hrvatske Sanja Musić Milanović i supruga predsjednika Republike Turske Emine Erdogan posjetit će danas tijekom prijepodneva Osnovnu školu Matije Gupca. Tijekom posjeta školi bit će predstavljen i projekt Živjeti zdravo.

9:03 - Cijeli grad pun je policije, na ruti do Pantovčaka gdje se turski predsjednik Erdogan u 10 sati sastaje s predsjednikom Milanovićem može se vidjeti policajac na svakom koraku.

8:49 - Tijekom službenog posjeta turskog predsjednika predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutarnjih poslova i to o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. U nazočnosti predsjednika Milanovića i Erdoğana, sporazume će potpisati ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske.

8:19 - PU zagrebačka kao i PU sisačko-moslavačka izvijestile su kako će zbog dolaska turskog predsjednika biti na  privremena regulacija prometa. Više o tome čitajte OVDJE

8:00 - Erdoganov posjet Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik već se danima ne može parkirati, a MUP je za četvrtak uveo posebnu regulaciju prometa i zamolio građane da budu strpljivi.  Strpljivi će morati biti i novinari jer se zbog strogog osiguranja na događanjima na kojima će biti Erdogan moraju pojaviti satima prije. 

Turski predsjednik u Hrvatskoj je posljednji put bio 2016., na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Na Pantovčaku, tada u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović, rado su isticali da ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj. 

7:50 - Zrakoplov turskog predsjednika u Zagreb je sletio u 20.05 sati u srijedu, a kolona vozila u kojoj je bio i turski predsjednik potom se uputila prema hotelu Sheraton gdje je prenoćio. Kada je stigao pred Sheraton, ispred hotela je nastao potpuni kaos. Njegova štićena kolona brojila je desetke vozila, a područje ispred hotela blokirala je policija kako bi mogli stati svi ti automobili i ljudi izaći iz njih. 

7:45 - Novi Islamski centar koji će posjetiti Erdogan prostire se na oko 2600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog. Posebnost sisačke džamije je njena energetska održivost, pa ju se i naziva prvom 'ekodžamijom' u ovom dijelu Europe. 

Na molitveni prostor odnosi se petina kompleksa, a ostatak, oko dvije tisuće kvadrata, namijenjen je svima. 

„Da su muslimani htjeli graditi ovaj objekt za sebe, izgradili bi samo džamiju”, rekao je Crnkić Hini. 

„Dobrodošli su nam svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, bez obzira na vjersko opredjeljenje, svi koji su otvoreni da upoznaju i spoznaju druge”, naglasio je mladi sisački imam, Siščanin odrastao u tom gradu. 

Dvojica se predsjednika potom ponovo vraćaju u Zagreb kako bi sudjelovali na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. 

Svoj dolazak potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Komentara 148

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:23 08.09.2022.

Ovoga nije pustio da čeka kao onu malićku iz Finske?

Avatar kenj@c
kenj@c
10:21 08.09.2022.

Zar se nisu mogli telefonom čuti. Ko da nisu dovoljno problema napravili još nam stvaraju gužve po gradu

TE
Teig1
10:15 08.09.2022.

Već se prasac vrti. Mi nismo znali da to nesmješ jesti, ali bitno je da je šmekalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije