NAPOKON NA SLOBODI

VIDEO Marijana je nakon dvije godine puštena iz zarobljeništva: Rusi je izgladnjivali i tukli, gubila je kosu

Marijana Čečeljuk
Screenshot/YouTube
03.06.2024.
u 11:48

Zbog uvjeta u pritvoru Marijanino zdravlje se pogoršalo: respiratorne bolesti i grlobolja prešli su u kronični oblik bronhitisa. "Marijana je jako smršavjela, oslabio joj je imunološki sustav, počela joj je opadati kosa, a mjesečnice su nestale", opisala je Marijanino stanje majka.

Marijana Čečeljuk, 24-godišnja istražiteljica Nacionalne policije Ukrajine (NPU) iz grada Mariupolja, bila je među ratnim zarobljenicima (POW) koje je Ukrajina oslobodila u sklopu 52. razmjene ratnih zarobljenika. Marijana je bila u zatočeništvu više od dvije godine.

Nakon početka invazije na Ukrajinu Marijana se s mlađom sestrom skrivala od ruskog bombardiranja u čeličani Azovstal, piše Ukrajinska pravda. Nakon evakuacije civila iz željezare, sestre su odvojene u ruski filtracijski logor. Rusi su je, doznavši za Marijaninu profesiju, odveli u istražni zatvor u Donecku. Kasnije je držana u zarobljeničkom logoru u Olenivki, a zatim u zatvorima u Taganrogu i Mariupolju.

"Pokušavali su namamiti moju kćer na rusku stranu obećanjima o velikoj plaći i zastrašivanjem. Ali ona je odbila", rekla je Marijanina majka Natalija Čečeljuk za novinsku kuću ZMINA u siječnju 2024. godine. Majka je ispričala da je Marijana u zatočeništvu prošla kroz brojne torture – izgladnjivali su je, tukli i podvrgavali drugim oblicima zlostavljanja.

Zbog uvjeta u pritvoru Marijanino zdravlje se pogoršalo: respiratorne bolesti i grlobolja prešli su u kronični oblik bronhitisa. "Marijana je jako smršavjela, oslabio joj je imunološki sustav, počela joj je opadati kosa, a mjesečnice su nestale", opisala je Marijanino stanje majka.

VEZANI ČLANCI:

Kći nije dobivala pisma od svoje majke, koja ih je stalno slala. Mlada policajka nije znala apsolutno ništa o svojoj obitelji, što im se dogodilo ni gdje su. Kasnije je Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima objavio video na kojem se vide vojnici vraćeni iz ruskog zarobljeništva na rodnoj zemlji. Na snimci se vidi kako Marijana plače i prvi put zove mamu. U sklopu ove razmjene oslobođeno je 70 muškaraca i pet žena. Najmanje trećina ratnih zarobljenika ima ozljede, teža oboljenja ili invaliditet.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Marijana Čečeljuk
1/29

Komentara 9

DU
Deleted user
13:11 03.06.2024.

to je zapadna propaganda,kazu rusofili...neznam tko je gori, Rusi ili ovi koji ih podrzavaju

MO
moreplovac
12:59 03.06.2024.

Neki i ovdje još misle, das su Rusi svjetski spasioci. Takve "spasioce" ne želim niti najvećem neprijatelju.

ZA
zavarivač
12:43 03.06.2024.

ruZZian naZZisti! sramota je što rade ne samo zarobljenim ukr. vojnicima, nego i običnim civilima! to su teški ratni zločini i zločini protiv čovječnosti!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije