JAČA I BURA

VIDEO Mećava u Dalmaciji: Snijeg ponegdje napadao gotovo 10 centimetara

Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.02.2022.
u 07:33

Prema podacima DHMZ-a, slab snijeg pada i na varaždinskom i križevačkom području

Na samom kraju siječanj je kratkotrajno pokazao i svoje pravo zimsko lice, ali samo u nekim dijelovima Dalmacije. U noći s ponedjeljka na utorak tako je neke dalmatinske krajeve zabijelio snijeg i do 10 centimetara.

Bura je u stalnom jačanju, u Splitu su već izmjereni udari do 111 km/h prema službenim podacima DHMZ-a. Očekivano, temperature su najviše pale u planinama, ali i višim predjelima Zagore. Najviše snijega do 23 sata palo je u višim područjima imotskog područja, ponegdje 5 do 10 centimetara, javlja Dalmacija danas.

DHMZ-ova prognoza za danas

U unutrašnjosti danas promjenljivo oblačno, ujutro i maglovito, mjestimice uz kratkotrajne, slabe oborine na granici kiše i snijega, a poslijepodne sunčanije, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prema podacima DHMZ-a, slab snijeg pada i na varaždinskom i križevačkom području.

Foto: DHMZ

Na Jadranu danas pretežno i djelomice sunčano, a još ujutro na jugu oblačnije, ponegdje moguće i uz kišu. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 1 i 6, na Jadranu od 7 do 12 stupnjeva Celzijevih.

HAK: Vjetar otežava promet

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, a na Jadranskoj magistrali između Senja i Sv. Marije Magdalene te na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle. 

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U priobalju puše olujni vjetar. Ponegdje ima i magle. Na cestama u unutrašnjosti zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati. Vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Lici te u Gorskom kotaru i Dalmaciji.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Sumartin – Makarska te katamaranske linije: Vis – Hvar – Split, Ubli – Korčula – Dubrovnik, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i Korčula – Hvar – Split. Na katamaranskoj liniji 9603, linija Jelsa – Bol – Split, katamaran će isploviti na relaciji Jelsa – Split bez uplovljavanja u luku Bol. Na liniji 604, Split – Vela Luka – Ubli, s polaskom iz Splita u 15 sati plovi trajekt "Lastovo" kojem je maksimalna visina garaže 3,80 metara te je prije ukrcaja potrebno provjeriti visinu kamiona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije